Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja maszynowo się jeszce nie odważyłem ale planuję przy pierwszej okazji :-]

No weż pan maszyny i nakładaj, bajka jest.

Na niebieskim 3m i bardzo miękkim lakierze może zostać delikatny, ledwo widoczny holo, lepiej użyć czarnej.

Mi się najlepiej pracuje na obrotach niskich (1bieg), wolne przejazdy bez pośpiechu.

Opublikowano
Ręczna aplikacja to byl koszmar, maszyna duzo łatwiej.

Uważam odwrotnie :) kwestia umiejętnego dysponowania środkiem i wprawy :song:

Opublikowano
No weż pan maszyny i nakładaj, bajka jest.

Na niebieskim 3m i bardzo miękkim lakierze może zostać delikatny, ledwo widoczny holo, lepiej użyć czarnej

kiedyś tak mnie straszono - uważaj, uważaj bo zaschnie, poleruj po 1s :acute::acute::acute:

tak mi zostało - ale teraz be obaw przy pierwszej okazji leci ;) może jutro :-]:-]

Opublikowano
Na niebieskim 3m i bardzo miękkim lakierze może zostać delikatny, ledwo widoczny holo, lepiej użyć czarnej.

Mi się najlepiej pracuje na obrotach niskich (1bieg), wolne przejazdy bez pośpiechu.

sama prawda, Krzysztof wie co mówi, trochę się tych kokosów nawąchaliśmy ;)

jak lakier jest np. czarnym akrylem, to polecam pracować na obrotach najniższych i ich nie zmieniać. jeśli metaliczny/perłowy, śmiało można trochę podgonić przechodząc na okolice 1100-1300obr.

Opublikowano
uważaj, uważaj bo zaschnie, poleruj po 1s

bo to prawie prawda...

Ja ostatnimi czasy robię to na czarnych Venturach po elemencie, czasem dwóch (dach i maska po pół) i ścieram kilka sekund po odłożeniu maszyny.

Reszta jak wyżej - FESTO 1-2 bieg i go go :)

Opublikowano

Ja zawsze ręcznie jadę i problemów z tym nie ma, na karbowanych padach zawsze miałem problem z zasychaniem właśnie, ale fakt trzeba znów spróbować :dontknow:

Opublikowano

Czarny 3M mowa była o kodzie 05729 czy 09378 ?, na razie ręczna walka pochłania u mnie lekko pół dnia ale z każdą kolejna aplikacją nabieram coraz większej wprawy

Opublikowano

Piciosz

A ile HDC schodzi Tobie przy ręcznej aplikacji na Twoją Polówke :?:

Opublikowano

No trochę się Julianie nawąchaliśmy ;)

Dla mnie najlepszy efekt jest gdy wypracujesz padem maksymalnie tak, że już nie ma nic do wycierania po przejeździe. Lakier dostaje wtedy taki power look, że jajca urywa. Czas aplikacji na sedana wielkości A4 to jakieś 25 minut na spokojnie.

[ Dodano: 17 Kwiecień 2012, 21:35 ]

Używam go też do oczyszczenia szyb bocznych i tylnej jeśli kładę na nie wosk.

Opublikowano
Dla mnie najlepszy efekt jest gdy wypracujesz padem maksymalnie tak, że już nie ma nic do wycierania po przejeździe

A ja tak zachodziłem w głowę, co źle robię, że nie ma tej znanej z opowiadań, groźnej warstwy, którą trzeba od razu polerować, bo zaschnie i trzeba będzie skuwać :mrgreen: Tyle, że u mnie przy ręcznej aplikacji.

Tak z ciekawości- czemu wosk, a nie NW na szyby?

Opublikowano

Czemu wosk? A nie wiem, tak jakoś przejąłem od Juliana nawyk woskowania szyb, dobry wosk na bocznej szybie siedzi dość długo a nawoskowanie szyby to sekunda w porównaniu np z aplikacją carlacka.

• Administrator
Opublikowano
Czas aplikacji na sedana wielkości A4 to jakieś 25 minut na spokojnie.

Kanar, ale to chyba jak lecisz na dwie maszyny, po jednej na ręke :-]:P

Opublikowano

A muszę sprawdzić w takim razie ;)

Gdzieś na DW czytałem, że np Body Wrap'a nie zaleca się stosować na szyby, bo 'dodatki poprawiające wygląd' mogą narobić trudnych do usunięcia zacieków, stąd ciekawość odn. wosku.

Opublikowano

Evo challenge accepted powiedz gdzie i kiedy ;)

Zwykłe woski dają radę, a jak gdzieś nie polecają to pewnie wiedzą co mówią ;) Ja nigdy z tym produktem styczności nie miałem.

• Moderator
Opublikowano

Dark Knight, ja używam 3M 09378 i nic nie zasycha - polecam!

HDC idzie też na szyby i na to Destiny - nie powoduje żadnych zacieków ani przebarwień.

NW nie nakładałem jeszcze :/ Za dużo zachodu przy tym jak dla mnie :?

Przednia szyba też jest czyszczona HDC ale zostawiam ją już oczywiście bez wosku

kanar - gratuluję rutyny - ja śmigam Accorda przez godzinę :oops:

Opublikowano

Ja ostatnio HDC aplikowałem na czarnym waflu, rozprowadzenie 600 a potem na 900 aż do zaniku. Czy dobrze> nie wiem...wciąż się uczę.

Opublikowano

pół godziny na auto to czas możliwy do osiągnięcia przy dokładnym wypracowaniu ale raczej bez zbędnych przerw;)

mi ostatnio z papieroskiem, przy wybitnym obijaniu się, zajęło to 40minut z docieraniem, więc nie ma się czego bać.

Jedna ważna uwaga: jeśli gdzieś zaschnie HDC, bo np. daliśmy go znacznie za dużo, to najlepszą metodą usunięcia go jest ponowne użycie HDC.

• Administrator
Opublikowano
ale raczej bez zbędnych przerw;)

O to to, tu właśnie leży pies pogrzebany ,z przerwami jest różnie ;)

Opublikowano
jeśli gdzieś zaschnie HDC, bo np. daliśmy go znacznie za dużo, to najlepszą metodą usunięcia go jest ponowne użycie HDC

a strzal z qd ?