daniel87 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Testował/sprawdzał/używał już ktoś nowego płynu od 4Nano
kaperecz Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 No tylko ta Cena z rabatem: 29.00 PLN , ja uzywam Motul za 14zł i jestem zadowolony. Ranking płynów do spryskiwaczy - grudzień 2013
Titeq Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ja ostatnio kupiłem w tesco 5l Prima do -22 i poki co daje rady zobaczymy jak mrozy przyjda
spons Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 No tylko ta Cena z rabatem: 29.00 PLN , ja uzywam Motul za 14zł i jestem zadowolony. Cena płynu nie bierze się znikąd. Motul zawiera matanol, a deklarowana temp. zamaraznia jest o 3 stopnie wyższa ( -20 motul i -23 nasz). NIe używałem nigdy Motula więc nie mam bezpośredniego porównania, acz kolwiek nasz płyn zawiera również sporo substancji czyszczących jak również zapachowych. Po użyciu cięzko jest w ogóle wyczuć że psikamy alkoholem po szybie, do kabiny dociera jedynie przyjemny, nie drażniący zapach Właściwości czyszczące są na bardzo wysokim poziomie. No i przede wszystkim, nie trujemy się metanolem.
kawa636 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Uzywam Sonax w nano technologii. Podobno nie niszczy xenonów.
kaperecz Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Cena płynu nie bierze się znikąd. Motul zawiera matanol, a deklarowana temp. zamaraznia jest o 3 stopnie wyższa ( -20 motul i -23 nasz). NIe używałem nigdy Motula więc nie mam bezpośredniego porównania, acz kolwiek nasz płyn zawiera również sporo substancji czyszczących jak również zapachowych. Po użyciu cięzko jest w ogóle wyczuć że psikamy alkoholem po szybie, do kabiny dociera jedynie przyjemny, nie drażniący zapach Właściwości czyszczące są na bardzo wysokim poziomie. No i przede wszystkim, nie trujemy się metanolem. Ja za 3 stopnie nie bede dawał 15zł wiecej (czyli nastepne 5L motula) A ja tam zadnego metanolu nie czuje, tylko przyjemny zapach doskonale domywa i nie pozostawia smug.
spons Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 Cena płynu nie bierze się znikąd. Motul zawiera matanol, a deklarowana temp. zamaraznia jest o 3 stopnie wyższa ( -20 motul i -23 nasz). NIe używałem nigdy Motula więc nie mam bezpośredniego porównania, acz kolwiek nasz płyn zawiera również sporo substancji czyszczących jak również zapachowych. Po użyciu cięzko jest w ogóle wyczuć że psikamy alkoholem po szybie, do kabiny dociera jedynie przyjemny, nie drażniący zapach Właściwości czyszczące są na bardzo wysokim poziomie. No i przede wszystkim, nie trujemy się metanolem. Ja za 3 stopnie nie bede dawał 15zł wiecej (czyli nastepne 5L motula) A ja tam zadnego metanolu nie czuje, tylko przyjemny zapach doskonale domywa i nie pozostawia smug. Czadu też nie czuć Oczywiście Twoja wola i Twój wybór
magnum Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 tego że Motul nie zawiera metanolu nie wiedziałem, aczkolwiek zogdzę się że płyn 4nano jest zdecydowanie za drogi, jak dla mnie na przykład. Chocby Biedronkowa aura tez nie ma metanolu a kosztuje 15 Ja osobiście zakupiłem właśnie Aurę i jak skończy się Autoland to wleci właśnie ona, mysle że skoro jest robiona przez Organikę czyli na poziomie adixolu to powinna być w porządku
Lucas123w Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 15 zł za drogo a Zymole i cała inna baza to już tanio Sry za off ale kolejny raz bezpieczeństwo na drugi plan schodzi.
atvmmz Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 spons, To pewne, że Motul zawiera metanol?
kupszczelisty Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 Od 4 stycznia 2014 r. nie będzie można sprzedawać zimowych płynów do spryskiwaczy szyb samochodowych, które zawierają metanol w stężeniu powyżej 3 proc. Może dlatego motul jest po 15zł?
saddam Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 http://www.motul.com/pl/pl/products/vision-classic?product_category=oils-lubricants i karta charakterystyki.
patol Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 Ja dzisiaj kupiłem w Biedronce Aure Nano za 15złWg tabelki zapach grejfrutowy ale z banieczki tak średnio fajnie czuć. Kupiłem to coś w zeszłym roku sugerując się "testami" AutoŚwiata. Czy doszczy to nie wiem... robiłem wszystko aby go jak najszybciej wypsikać. Zapach koło grejfruta nawet nie stał - paskudny, chemiczny. Dobrze, że rok temu jeszcze małego brzdąca nie miałem bo bym musiał to na raz wypsikać bo by mi się dziecko w aucie udusiło Zazwyczaj kupuje Autoland... ostatnio sprawdziłem też Prima z Tesco (10zł różnicy). Niedrogi i zapach w miarę neutralny a czy czyści? Hmmm... jak masz dobre wycieraczki to samą wodą dobrze wyczyścisz. PS Zauważyłem ostatnio, że producenci się trochę wycwanili... np. w Tesco wszystkie butelki miały pojemność 4l
kupszczelisty Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 U mnie w Biedronce płyn Aura nie jest z Organiki, tylko innego producenta z okolic Łodzi. Z organiki widziałem w Castoramie o pojemności 4,2L za chyba 11zł oraz w Selgrosie też za około 11zł ale nie pamiętam pojemności.
kamilgt Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 Kupiłem to coś w zeszłym roku sugerując się "testami" AutoŚwiata. Czy doszczy to nie wiem... robiłem wszystko aby go jak najszybciej wypsikać. Zapach koło grejfruta nawet nie stał - paskudny, chemiczny. Dobrze, że rok temu jeszcze małego brzdąca nie miałem bo bym musiał to na raz wypsikać bo by mi się dziecko w aucie udusiło o a mi się ten zapach bardzo podoba, z tych płynów zimowych, których używałem (BP, 1Z, SONAX), pachnie najlepiej
saddam Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 Kwestia "nosa". Wcześniej ktoś pisał, że Motul ma przyjemny zapach. Mój nie miał.
MarrciN Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 zwróćcie uwagę jeszcze na to, że różne partie tego samego płynu potrafią zupełnie inaczej pachnieć. Stąd może te różnice.
pawelpp Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 MarrciN, ale dlaczego ? To nie jest jakaś produkcja Zenka z garażu,że raz mu się tyle wleje,raz tyle "na oko". Jest to raczej porządny producent i zapach ma być zawsze taki sam,ewentualnie ładniejszy. Tak by kazdy producent puścił pierwszy wypust zajebi..ty a potem lal już byle co,byle jakie składniki.
MarrciN Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 piszę to na przykładzie z własnego doświadczenia... leję cały czas płyn do spryskiwaczy z BP, producent cały czas ten sam (achtel bodajże), a co kupię baniak to zapach inny (nadal przyjemny, ale czuć inną nutę zapachową)
Tomek WRO Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2014 Panowie nie do końca rozumiem Wasze rozdrabnianie się na temat zimowego płynu do spryskiwaczy. Przecież to jest TYLKO płyn. Uparliście się tak na ten metanol i paskudny zapach. Z zapachem zgodzę się bo nie raz przytrafiło się jechać jakimś autem ze śmierdzącym płynem. Z drugiej strony to przecież kilka psiknięć i tyle. Rozumem, jazdę na w trasie w deszczu z błotem/brudem. A kwestia metanolu w czym Wam tak przeszkadza? Przecież nikt rozumny nie napije się takiego płynu. Domywanie jest ważne ale nie można liczyć, że wycieraczki i psikanie domyją szybę. W trasie proponuję pod czas postoju wziąść płyn megsa, MF czy papierowy ręcznik i porządnie umyć przednią szybę. Wcześniej zawsze warto mieć NW na szybie. Nie mam jakoś zaufania do najtańszych płynów po 5zł z lidla bo potrafi on zostawić ślady i to ciężko zmywalne na szybie czy lakierze. Ale AURA za 15zł z biedy, sonax, motul czy autoland są wystarczające. Przeciętny Kowalski zużywa 5-8l płynu zimą. Mam w domu 2 auta, jedno ze spryskami reflektorów obecnie. Nawet zużywająć 15l płynu nie rozdrabniam się. A kupuję AURĘ z biedy.
Chat Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2014 Nie mam jakoś zaufania do najtańszych płynów po 5zł z lidla bo potrafi on zostawić ślady i to ciężko zmywalne na szybie czy lakierze. Ale AURA za 15zł z biedy, sonax, motul czy autoland są wystarczające. Przeciętny Kowalski zużywa 5-8l płynu zimą. Mam w domu 2 auta, jedno ze spryskami reflektorów obecnie. Nawet zużywająć 15l płynu nie rozdrabniam się. A kupuję AURĘ z biedy. Tomek, dlaczego te dywagacje? np. moim zdaniem jeden z najlepszych na rynku - ADIXOL 5 litrów, cena za sztukę (szt.): 15.36 zł - ceny podobne, ale jakość różna. A metanol - dla mnie, a przede wszystkim jak się wozi "małego stwora" w aucie - wszystkie śmierdzące odpadają. Po co się truć. ...pomijając kwestie domywania, śladów na lakierze, czy niszczenia piór wycieraczek.
kaperecz Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2014 Pamietam , jak dwa lata temu kupiłem w Tesko płyn zimowy do spryskiwaczy (jakis tani 5L za 8zł ) niedosc ze okropnie smierdział (ale tak ostro) denaturatem to cała przednia szybe miałem w mazach i pełno niebieskich zacieków na szybie po wyschnieciu . Odkad kupiłem Motul jestem zachwycony zapachem oraz domywaniem , duzo nie jezdze i mi 10L na sezon zimowy wystarcza .
atvmmz Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2014 Byłem dzisiaj w biedronce i zakupiłem Aurę. Domywanie szyb na dobrym poziomie, pachnie dużo ładniej niż Motul, a to wszystko bez metanolu.
MarrciN Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2014 A ja kupiłem 20l 4nano winter frost - powinno wystarczyć do końca zimy. na razie mogę o nim tylko powiedzieć, że ładnie pachnie prosto z baniaka - nie czuć alkoholu itp. jak to ma miejsce przy innych zimowych płynach. Zobaczymy jak to będzie podczas jazdy
Rekomendowane odpowiedzi