lukeu Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2021 Cześć, do relacji z prac nad tą srebrną strzałą namówiła mnie żona, bo miałem po prostu ogarnąć znajomemu do ślubu i tyle Jeśli jej się podoba, to mam nadzieję, że Wam też się będzie dobrze oglądało. W teorii mało detailingowy kolor, jednak i taki można zrobić piękniejszy, co w moim przekonaniu udało się zrobić w 100%. Zadałem sobie czas realizacji 1,5 dnia - było na styk i to z pomocą żony Plan działania? Samochód głównie jeżdżony na trasach więc ogólne odświeżenie z zewnątrz jak i w środku. Co z tego wyszło? Zapraszam do oglądania. Na pierwszy rzut oka nie wygląda źle: Przyjrzyjmy się jednak bliżej z zewnątrz: Oraz w środku: No nic, trzeba brać się do działania. Biorę Magifoam do zmiękczenia pierwszego brudu, jednak popełniłem mały błąd o którym niżej. W międzyczasie szampon aktywny Auchan - niezastąpiony do odłuszczania, choć trochę stracił kolor. Nakładamy pianę. Gdzie wcześniej wspomniany błąd? Nie dałem bug offa przed pianą, liczyłem, że Magi odmoczy robale - jednak nic z tego. Piękna bita śmietana. Dobra do zdjęć, jednak potem trochę ją rozwodniłem, żeby dłużej poleżała. Dwa wiadra już czekają. Jak widać brud schodzi - po to jest prewash Miejscami przysycha więc pierwsze płukanie. Oczywiście lecimy koła, nadkola itd. Dobrze widać różnicę między lewą (przed) i prawą (po) stroną. No i robale zostały. Biorę więc czajniczek Master Blaster i suszę przód, żeby zaaplikować Allegrini Go-Go Insect. No i widać, że puszcza Płukamy. Nareszcze puszcza, wcześniej nic nie szło pod ciśnieniem. Lecimy z dwoma wiadrami po raz pierwszy. Płukanie i tak w kółko, od góry do dołu samochodu. Spłukujemy - piękna tafla. Pora osuszyć, wcześniej impregnuje ręcznik QD Wolfganga. Suszenie: Inspekcja wnęk: Decyduję się na oprysk @cleantechco Citrus Foam. Oprysk działa, w tym czasie lecimy z kołami. Wiadro @Work Stuff, znowu @cleantechcoWC, do opon @EXCEDE T&R Cleaner. \ Koła poszły sprawnie. Płukamy wnęki: \ Pora na dywaniki, to samo co do opon Na górę oprysk Citrus Foam - nie zaszkodzi. Mycie zrobione, pora na dekontaminację: Sprawdzeni zawodnicy: @ShinyGarage D Tox, PrickBort i @ADBL Clay Towel. Jak widać chemia super działa - tu jest przewaga jasnych lakierów, że dokładnie widać zanieczyszczenia Dokładamy pianę na górę, niech chemia dłużej podziała. W międzyczasie lecimy detale. Ładny widok Kolejne płukanie: Kolejna piana. Tym razem jako lubrykant dla ręcznika glinkowego. Jeszcze zebrał jakieś minimalne zanieczyszczenia. Na koniec tak dla pewności jeszcze raz myję całość. Nareszcze finalne suszenie KONIEC MOKREJ ROBOTY W relacji pomaga nerka @Work Stuff. Tak, jestem gadżeciarzem. Dobra jednak nie koniec mokrej roboty, zauważyłem kilka punktów do usunięcia klasyczną glinką. Dobrze, teraz oficjalny koniec dekontaminacji Słońce wychodzi zza domu, w idealnym momencie skończyłem mycie. Przy okazji widać jak odżyły felgi. No i zobaczmy co tam w środku. Pisałem na począku, że pomagała żona - środek był "jej" Na pierwszy strzał kierownica: Po jednym ruchu szmatka czarna Bierzemy się za odkurzanie. Zajęło chyba z 1,5h. Wyjeżdża kanapa tył i wykładzina bagażnika. Warto było wyciągnąć kanapę, masa brudu. Wnęka opróżniona, też czeka na czyszczenie. Od razu lepiej. Po odkurzeniu kanapy od razu widać, że bez prania się nie obejdzie. Fotele przód to samo. Już nie mówiąc o bagażniku. Robię szybką inspekcję po skoczeniu odkurzania przez żonę - jest dobrze! Będzie z niej detailer. Pranie wykładzin. Do prania proszek Maxify z oprysku, do płukania czysta woda. Przy odkurzaniu jak i wypracowaniu pre-spraya pomaga szczotka @ADBL na wkrętarce. Woda po samej kanapie mówi sama za siebie Środek analogicznie: Plastiki ogarnia duet CarPro Inner Scrub oraz @Good Stuff Interior Cleaner. Bardzo skuteczne połączenie. Przed: W trakcie: Po: Tutaj schowek drzwi. Próg pasażera przed: Rękawica przed: Rękawica po: Tutaj będzie zabawa - w schowku rozlana farba. Namaczam delikatnie @ADBL Wipe Out. Tadaaaam! Efekt po Trochę walki i puściło, nareszcie nie kłuje w oczy. Wnętrze zaczyna dobrze wyglądać. Na deser wpada dressing @Funky Witch Gentleman. Lubię go za zapach i przyjemny matowy efekt.\ Pedały i podstopnicca też dostały z APC oraz szczoteczki. Silnik? Tutaj delikatnie. Przetarcie apc, nawilżonymi fibrami. Na górę Koch Motorplast na mokro. Nie wyszło tak dobrze jak spłukanie pod ciśnieniem, ale absolutnie nie o to chodziło. Lepsze jest wrogiem dobrego! Następnego dnia zapomniałem zrobić efektu wyschniętego Koch'a. Jak pisałem ewidentnie brakowało mocniejszego "zmoczenia" komory, jednak po pierwsze - nie szkodzić. No i polerka w dłoń. Jest co robić, choć po 15 minutach prób zrobienia zdjęcia standardowych defektów lakierniczych dałem sobie spokój - w latarce widać, jednak telefon "usuwa rysy" Biorę Flex'a VRG. No i nie mogę się z nim dogadać... Jak ktoś ma jakiś dobry poradnik, lub chociaż chciałby opisać metodykę pracy nim to bardzo był prosił. Więc po nierównej walce szybka zmiana na Flex'a XFE. No i to jest bajka - uwielbiam tę maszynę. Prowadzenie, ergonomia, łatwość pracy - bajka! Z moich doświadczeń Rupes nie ma podjazdu. Kombinacja? Padło na ADBL One-Step/Nat Niebieski plus pasta Rupes Medium. Małe elementy PXE na DA i padzie 80 mm. Większe rysy atakowałem Flex'em PXE na futerku i do tego Koch H8. Częściowo schodziły. Jednak miejscami były bardzo głębokie, więc nie walczyłem do końca wg "zasady" opisanej wcześniej. Przed: Po: Przed: Po: Przed: Po: Na lakierze było trochę dziwnych śladów, chyba po chemii. Wszystko zeszło po polerce. Klasyczne 50/50 lampy. Tutaj był grany mały pad one-step plus Sonax EX 04-06 W połowie pracy pad one-step wyzionął ducha. Wziąłem na próbę niebieskiego Nata - na tym lakierze nie zauważyłem różnicy. Lakier po korekcie ładny (potem zobaczycie zdjęcia), jednak lampy sieka. Na żywo jeszcze bardziej matowo-mleczne. Do tego częściowo schodził klar. No to jedyna możliwa decyzja - reanimacja. Finalnie padło na papiery: 500-600-800-1000-1200-1500-2000-2500 plus 3 etapy polerowania. Próbowałem oscylacji i szlifowania PXE. Super, jednak na rysy na lakierze a nie lampy - za długo by zeszło. Papierek na kostce do powłok. No i polerka: Efekt: Druga strona analogicznie. Do tego widzicie ratunek dla kolan - krzesełko Yato. Genialne do pracy przy aucie, do tego wysuwana półeczka - tu służyła jako stojak na lampkę IPA plus Wipe Out. No i na deser powłoka - CarPro DLUX. Dwie warstwy w odstępie 12h. \ Efekt po one-stepie. Jest różnica (szczególnie na żywo) - odżyło ziarno. Chromy? Mothers Pod klamkami atakuję H8 oraz stożkiem na PXE. Poprzeczki grilla Perl 1:4. Zaprawki Lakier odżył- nareszcie widać szklistość. Po 3h inspekcja kanapy i maty bagażnika - jest super. Kanapa już na miejscu. Bagażnik uzbrojony. Mało pracy? No czegoś brakuje. Więc wpada CarPro ESSENCE. Nie robiłem zdjęć z polerki- szybkie nałożenie. Nie mogłem sobie odmówić tej szklistości. Wnętrze na gotowo - nie to auto Szyby. Cartex Schriebencośtam 1:3. Niewidzialna wycieraczka. Najpierw polerka kostką i Ceriglass. Na to to NW Angelwax nałożone "oszczędnym" aplikatorem od SCS (mega jest ten aplikator). Po 3h i odtłuszczeniu wchodzimy z WOSKIEM. Wybór pada ADS KOTSOS. Krzem podbije szkiełko, często widywałem, że ktoś go używa na jasne lakiery. Potwierdzam - jest super Zapach średni w porównaniu np. z DODO, ale nakładanie i docieranie pierwsza klasa. Na opony koncentrat PERLA - musi wytrzymać do wesela Same felgi polimer od Carchem. Szybka i w miarę skuteczna powłoka. Zaprawka od BMW trochę już się zważyła i nie jest idealnie w kolor, ale nie rzuca się w oczy czarne przetarcie plastiku i to jest najważniejsze. Odbiór auta był na drugi dzień, więc dodatkowo podbiłem całosć CC Water Goldem No i zdjęcia godzinę przed odbiorem: Temu kto tu wytrwał po prostu szczerze gratuluję oraz bardzo dziękuję za uwagę. Komentujcie, pytajcie, zwracajcie uwagę Do następnego! 21 8 2
Moderator Streat Opublikowano 1 Lipca 2021 Moderator Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2021 1.5 dnia pracy i taki efekt Było co robić przy tym aucie ale za to jaki efekt kawał dobrej roboty!
Zenek_M Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2021 Czemu tak od d. strony, że koła robisz po tym jak już lakier umyjesz?
lukeu Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2021 @Streat Dzięki @Zenek_M I tak czekała mnie dekontaminacja, więc trzeba było czekać aż lakier wyschnie. Użyłem do ich mycia wody, która mi została po lakierze. No i jako ostatni argument to nie widzę problemu, nic mi nie prysło na lakier więc luzik.
Slade00 Opublikowano 1 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2021 super relacja, myślę ze na luzie kwalifikuje się do PSB. co do VRG to kluczowy jest dobór padów, polecam Royal Padsy (seria ultimate, pro, czy jakoś tak), na SuperShine tez się spoko pracowało, na NACie średnio, na padach od DetailingMafii wręcz tragicznie, na 4cr chyba tez było spoko, a no i na mikrofibrze od Lake Country fajnie (w połączeniu z ClearCutem super kombinacja). Najlepiej nakupić sobie padów różnych firm tej samej twardości, sprawdzić na których pracuje się najlepiej i kupić cały zestaw z tej firmy. super się oglądało, jakbym się miał do czegoś przyczepić to opony chyba można było lepiej doczyścić (polecam spróbować tar&glue po tire cleanerze, tar potrafi jeszcze spoooro syfy wyciągnąć) fajna jakość zdjęć, co to za telefon potrafi takie zdjęcia robić?
lukeu Opublikowano 1 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2021 @Slade00 dzięki za podpowiedź do VRG Co do opon to faktycznie patrząc na zdjęcia mogły być lepiej wypucowane, choć piana przy szorowaniu była biała. Dzięki za patent z T&G, nie słyszałem o tym żeby zarzucać na opony. Telefon to iPhone 11 Pro Max, faktycznie żadnym poprzednim telefonem nie udawało mi się robić tak dobrych zdjęć jak nim
Bapko Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2021 Kupę dobrej roboty Pytanko: 1. Prickabort zarzucasz i ile odczekujesz? 2. Rozprowadzasz go po chwili rekawica? 3. Wyplukujesz go czy odrazu na niego deiron?
smerf91 Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2021 Wyszło elegancko kawał dobrej roboty. Jedyne do czego się można przyczepić to tak jak już kolega wyżej zauważył słabo doczyszczone opony No i oczywiście szampon Autoland, a nie Auchan 1
lukeu Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2021 4 minuty temu, Bapko napisał: 1. Prickabort zarzucasz i ile odczekujesz? 2. Rozprowadzasz go po chwili rekawica? 3. Wyplukujesz go czy odrazu na niego deiron? W zależności od pacjenta w sumie. Jak trzeba to rozprowadzam rękawicą. Co do czasu to też dość subiektywnie. Dość długo może leżeć, sprawdzam co chwilę czy gdzieś nie przysycha. Jednak bez sensu, żeby leżał w nieskończoność jak nie ma dużo roboty. Na tym lakierze o dziwo było bardzo mało smoły, za to bardzo dużo lotnej rdzy. Prick szybko rozpuścił to co miał rozpuścić (super to było widać na jasnym lakierze) więc od razu dołożyłem na górę deirona. Sprawdzona kanapka podpatrzona na forum, nieoceniona oszczędność czasu przez brak dodatkowego płukania i suszenia
grechut Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2021 Fajna robota, wg. mnie bardziej do PSB niz W&W ale kto jak woli Sam robiłem niedawno korektę i jak na 1.5dnia pracy to imponujący efekt.! n1
lukeu Opublikowano 2 Lipca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2021 2 godziny temu, grechut napisał: Fajna robota, wg. mnie bardziej do PSB niz W&W ale kto jak woli Sam robiłem niedawno korektę i jak na 1.5dnia pracy to imponujący efekt.! n1 Z założenia miało być właśnie W&W od początku, bo co niby można pokazać przy takim aucie. Wyszło znacznie więcej niż planowałem. Do PSB brakuje mi trochę tłustych 50/50 z korekty lakieru. Jednak jak moderator uzna, że tam pasuje bardziej to ok.
grechut Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2021 1 godzinę temu, lukeu napisał: Z założenia miało być właśnie W&W od początku, bo co niby można pokazać przy takim aucie. Wyszło znacznie więcej niż planowałem. Do PSB brakuje mi trochę tłustych 50/50 z korekty lakieru. Jednak jak moderator uzna, że tam pasuje bardziej to ok. Przy każdym aucie idzie pokazać fajne rzeczy. Żeby człowiek miał czas na wszystko to niejedna relacja tutaj wyglądałaby tłuściej ale zazwyczaj jest tak, że przychodzi korekta "A tu jest przed i tu jest po" a w międzyczasie jest jeszcze mnóstwo innej pracy chociażby z testowaniem odpowiedniej kombinacji padów/past/maszyn, a to zazwyczaj ogarnicza się do jednego zdjęcia Wiem po sobie. Ale relację bardzo fajnie się oglądało. No i IP11 fajne foto robi.
andrew-mks Opublikowano 2 Lipca 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2021 barrrrdzo dobra robota i barrrrdzo dobra relacja ! pozdro !
Rekomendowane odpowiedzi