lukas309 Opublikowano 25 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2013 poszło maszyna na 3 biegu na padzie miekkim + DJ Lime Prime :) maszyne zakupiłem wiec odchody mi juz nie straszne
Pływak Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2013 Ślady kamienia po twardej wodzie bez problemu schodzą octem. Tylko nie wiem w jakim stopniu to jest bezpieczne dla lakieru. Miałem kilka śladów które nie chciały niczym zejść. Ani mycie, ani QD ani IPA ich nie ruszało. Zwilżyłem MF odrobina octu i bez problemu zeszło wszystko i póki co nie zauważyłem negatywnego wpływu na lakier ale w tej kwesti niech sie lepiej jakis spec wypowie.
pentlik Opublikowano 27 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2013 Ja tak samo jak Pływak zrobiłem... Męczyłem się 3 godziny, samą wodą z szamponem nad samą maska i nie chciało zejść Użyłem octu i efekt był piorunujący:)
Felype Opublikowano 2 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2016 Witam, Przepraszam za odgrzanie kotleta ale nie chcę zakładać nowego tematu. Ostatnio mój samochód postał całą noc na deszczu, następnie pojechałem go umyć na myjnię bezdotykową, a wieczorem w garażu ujrzałem to: Zdjęcia słabe bo robione telefonem. Problem polega na tym, że to raczej nie są ślady po twardej wodzie, plamy są gładkie w dotyku, nic nie czuć pod palcem. Wygląda to tak jakby lakier wypłowiał pod wpływem słońca. Czym mogę się tego pozbyć?
booohal Opublikowano 2 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2016 Już cleanerem powinno pójść. Widzę, że to akryl. Po korekcie musisz go stale zabezpieczać.
Gozdziu23 Opublikowano 2 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2016 No i dodatkowo to jeszcze czerwony lakier, zapraszam do lektury dlaczego czerwony lakier płowieje można sie sporo dowiedziec
Felype Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2016 Jakiś konkretny cleaner, który sobie z tym poradzi polecacie?
Moderator krd Opublikowano 3 Czerwca 2016 Moderator Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2016 Felype, każdy lekkościerny.
GriN Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udzielam się tutaj pierwszy raz, także Witam! Prawdopodobnie po deszczu(Tak przypuszczam, bo nie było mnie kilka dni) powstały mi plamy na lakierze i szybach w kilku miejscach. Byłem na myjce bezdotykowej, ale nic nie pomogło. Myślałem, żeby sprawdzić pastą do polerowania czy coś zdziała, albo szamponem umyć, ale najpierw pytam tutaj. Jakieś rady, od bardziej doświadczonych forumowiczów? [mod=Piotrek]Nieprawidłowy rozmiar zdjęć [/mod]
manio49 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2016 Witaj. Może po prostu UMYJ auto ręcznie a nie opłucz na myjce, jak nie pomoże to się będziemy martwić.
GriN Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2016 Szyby doczyściłem. Na lakierze plamy zostały.
Felype Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2016 Niestety cleaner (Dodo Juice Lime Prime) u mnie nie pomógł. Rozumiem, że teraz pozostaje już tylko polerka?
Cineos Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2017 Witam. Od piątku mam nałożoną powłokę ceramiczną Opti Coat przez firmę BMP CarSpa z Gdańska. Od tego czasu samochód nie był myty, ponieważ dostałem instrukcję żeby przynajmniej przez tydzień nie myć, co najwyżej samą wodą na myjni bezdotykowej w celu usunięcia ptasich odchodów itp. Dzisiejsza noc musiała być obrobinę deszczowa i rano ukazały się wyschnięte białe plamy na całym samochodzie. Jeszcze kilka dni do pierwszego mycia zostało, samochód stoi na słońcu w dzień. Czekać? Czy przed wstępnym opłukaniem samochodu popryskać Prickbortem? Nie spowoduje to osłabienia powłoki lub jej ubytków? Do usunięcia tych śladów konieczny będzie zakup specjalnego płynu do usuwania water spotów? Czy mycie ręczne na dwa wiadra szamponem i rękawicą z wełny powinno sobie poradzić? Osuszanie fluffym. Nie wiem czy nakładać na koniec jakiś sealant lub QD?
Gozdziu23 Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2017 Po co psikać prickborta ? przecież on na smołe, nie na wody. Umyj jak nie zejdą kup qd z sio2 i bedzi git
Cineos Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2017 Po co psikać prickborta ? przecież on na smołe, nie na wody. Umyj jak nie zejdą kup qd z sio2 i bedzi git Do 50zł CarPro Reload Quick Sealant 100ml? Jest coś korzystniejszego?
Gozdziu23 Opublikowano 22 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2017 jak na spoty i bardziej oczyszczenie lakieru niz jego podbicie możesz kupić ech2o od car pro
Cineos Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2017 jak na spoty i bardziej oczyszczenie lakieru niz jego podbicie możesz kupić ech2o od car pro I rozcieńczanie jak QD 1:20?
Gozdziu23 Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2017 zrób tak jak będzie na opakowaniu
Bulailokiec Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2017 Witam wszystkich,ja również borykam się praktycznie zawsze z problemem tzn water spotów/zacieków/zaschniętych plan po umyciu auta. Zazwyczaj korzystam z myjni bezdotykowej(tak wiem lepiej być ręcznie,lecz niestety nie mam do tego warunków),raz na jakiś czas mam możliwość umycia ręcznego auta i za każdym razem po myciu zostaje takie coś (zdjęcia z internetu): I pewnie wielu powie,że to wina twardej wody aczkolwiek,ostatnio myjąc dwa auta ręcznie,starałem się jak najdokładniej myjąc dwa auta jedno koloru czerwonego drugie czarnego(mój samochód) i po spłukaniu na moim aucie pozostały straszne zacieki,zaschnięte plamki wody natomiast na czerwonym aucie praktycznie nic Dodam,że moje auto ma nałożony wosk.Bez wosku naturalne jest mniej water spotów,gdyż auto mniej kropelek zatrzymuje. Nawet zacząłem się ratować i kupiłem ręcznik do osuszania fluffy dryer i dzisiaj bach na myjni,dokładnie auto umyte dwa razy i w cieniu oczywiście zacząłem osuszać,ręcznik oczywiście zbiera wodę natomiast na lakierze od razu pojawia się zaschnięta plamka bo zebraniu wody...Dopiero po dokładnym przetarciu zaschnięte plamy znikają.... Dodam jeszcze że ten ręcznik do osuszania fluffy dryer mimo iż fajnie można osuszyć auto przecierając natomiast przy zwykłym nałożeniu ręcznika na lakier,uklepaniu aby wsiąknął wodę i przeciągnięciu po karoserii albo oderwaniu jak chociażby tutaj lub rozmywa wodę po lakierze oraz zostawia plamy zaschnięte,nie ma takiego efektu jak na filmikach. Co robię źle? Co poradzicie? Nie wiem czym to jest spowodowane,być może mam już tak zniszczony lakier?
Dante05 Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2017 Być może są to plamy po płukaniu auta na bezdotyku programem z nabłyszczaczem tzn. woskiem na mokro. Zauważyłem, że takie lekkie plamy zostają po użyciu wosku na mokro i spłukaniu ale schodzą po użyciu QD lub IPA.
Bulailokiec Opublikowano 30 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2017 Właśnie staram się zawsze kończyć mycie auta na zwykłym płukaniu,lecz różnica jest niewielka... Zresztą to samo jest przy myciu ręcznym...
Civic6-98 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2017 Witam podłączę się pod temat. Mianowicie od niedawna wyskoczyły mi na masce białe duże plamy(pierwsze zdjęcie)Pewnego razu po umyciu auta zniknęły i było 2 dni spokoju. Pojawiły się znowu. Dzisiaj zabrałem się za to. Ciepła woda płyn do mycia garnków i porządnie umyłem maskę. Po wyschnięciu pojawiło się to co na drugim zdjęciu. Wielka biała plama,zaciek. Nie wiem jak się tego pozbyć co to może być. Proszę o pomoc. Tutaj są zdjęcia http://www.fotosik.pl/u/civic6-98/album/2442198
Fredi88 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2017 Lol... wytarłeś auto chociaż? Do mycia auta są "płyny" inne niż do mycia garnków.
Civic6-98 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2017 Tak wytarłem. Było myte szamponem z woskiem jeszcze i nic nie puszcza
Rekomendowane odpowiedzi