miki Opublikowano 17 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2011 Baze pokywamy klarem po 20-30 minutach, jak zacznie robić się matowa i nie możemy dopuścić do jej przeschnięcia. Baza jest aktywna chemicznie 10-12godz i tyle czasu mamy na nałożenie klaru. Ale to w lakiernictwie, a nie z zabawami w zaprawki. Przy zaprawkach pędzelkowych na słońcu klar można nałożyć po 20-30 ale sekundach. Poza tym trzebaby go odtłuścić przed klarem, a jak zaczniemy odtłuszczać to go w końcu zmyjemy i jesteśmy w punkcie zero. Zmywacz silikonowy nie zmywa bazy!!! [ Dodano: 18 Maj 2011, 01:13 ] czecho79, Przemywasz rysę zmywaczem, nakładasz 3-4 warstwy bazy naddatek NIE ścinasz, a zdrapujesz żyletką(lub jak masz ścinakiem do wtrąceń), przemywasz zmywaczem bo pewnie zapaprzesz trochę paluchami, nakładasz klar ze 3 warstwy każdą po jakiś 10min(na słońcu), czekasz do utwardzenia(na słońcu ze 4godz) zdrapujesz naddatek, zadziory po żyletce ścierasz papierem 2000, polerujesz i cieszysz się gównianym efektem ale wykonanym własnoręcznie
Dystrybutor mx_nowicki Opublikowano 18 Maja 2011 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 yukon teoretycznie można. Tylko trzeba przematować powierzchnię papierkiem na mokro (1500) żeby lakier się trzymał. Tylko z drugiej strony tak jak mówiłem te lakiery w sprayu nie są tak trwałe i dobre jakościowo. Zależy też jakie. Są dobre, np: Color Matic dwu komponentowy, ale nigdy nie będzie to taki lakier jak ten z pistoletu. Nie wiem czy jest sens ingerować w duże powierzchnie (tym bardziej że jest to pewnie maska) jeżeli są to tylko odpryski. Chyba lepiej wypsikać trochę klaru do pojemniczka i zrobić to pędzelkiem. miki wszystko się zgadza Ciekawa sprawa z żyletką. Jeżeli chodzi o bezbarwny to jednak odczekałbym znacznie dłużej niż 4 godziny, bo po tak krótkim czasie to on się jeszcze w palcach ugina.
yukon Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 mx_nowicki jest to zderzak. jak pokombinuję to zdam relację.
Dystrybutor mx_nowicki Opublikowano 18 Maja 2011 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 Jak zderzak to pewnie że można próbować. A jaki klar kupowałeś?
yukon Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2011 hmm 4CR niby germany jest taka firma? nie pamiętam dokładnie, sprawdzę jutro w garażu
Dystrybutor mx_nowicki Opublikowano 19 Maja 2011 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2011 No jest To taka firma jak Boll, czy APP. Zamawiają produkty u jakiś producentów i robią swoje etykiety. Nie mam pojęcia kto może robić dla nich spraye, ale do Color Matica to mu zapewne tyle co Turtle Wax do Megsa Daj znać jak wyszło.
Gość Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 Witam! trafiłem tu ponieważ chce zrobić coś ze swoim autkiem - ogólnie prezentuje się dobrze gdyby nie 2 sprawy - ślady od kamieni (na czarnym lakierze widać jak cholera) i przetarty fotel kierowcy. Chciałem polakierować zderzak żeby było profi ale lakiernik powiedział, że nowy lakier będzie jeszxcze bardziej podatny na uderzenia kamieni niż oryginalny czyli chba pozostają jakies zaprawki... Tylko jak się za to zabrać?? tych odprysków jest pełno bo auto jeździ głownie trasy: http://musicmania.weco.pl/f0003.jpg druga sprawa to fotel: http://musicmania.weco.pl/f0002.jpg no i w sumie kierownica... http://musicmania.weco.pl/f0001.jpg możecie coś poradzić bo w temacie jestem zielony tak jak mówiłem byłem w stanie zapłacić za lakierowanie więc zależy mi na sensownym efekcie. Czy rzeczywiście jest tak że po lakierowaniu odpryski pojawiają się jeszcze szybciej? z góry dziękuję i pozdrawiam! bart
SzaKal Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 bartj, Najlepiej to chyba by było polakierować i obkleić folią bezbarwną, fotel wyczyść bo się świeci jak psu jaja co do przetarć to jedynie farba tonująca.
Gość Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 bartj, Najlepiej to chyba by było polakierować i obkleić folią bezbarwną, fotel wyczyść bo się świeci jak psu jaja co do przetarć to jedynie farba tonująca. a taka folie widac? i czym wyczyścic skórę żeby nie świeciła? czyszczę ją takimi specjalnymi chusteczkami wilgotnymi do skór, no i korzystam z ręcznych mijni gdzie też czymś tam to czyszczą, polecisz jakieś specyfiki do skóry? pozdrawiam i dziękuję!
sq8shq Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 moze mega mat nie wychodzi ale skora jest czysta, odzywiona a polysk - przynajmniej u mnie na przednim fotelu bo na reszte jeszcze nie zdazylem nalozyc - naturalny i delikatny http://showcarshine.pl/184-gliptone-gt1 ... fibra.html
Checio Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 Fotel można bezproblemowo doprowadzić do kultury, na poczytaj forum dział tapicerka i skóra, zorientujesz się co, jak i czym zrobić. A tu mały przykład jak można poprawić wygląd skór: A co do odprysków to dobierz trochę lakieru wykałaczka, trochę cierpliwości i zapraw te ubytki. Oryginalny lakier zawsze lepszy.
Gość Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 moze mega mat nie wychodzi ale skora jest czysta, odzywiona a polysk - przynajmniej u mnie na przednim fotelu bo na reszte jeszcze nie zdazylem nalozyc - naturalny i delikatny http://showcarshine.pl/184-gliptone-gt1 ... fibra.html ok super, zamówię, a coś co pozbędzie się tych przetarć? dzięki i pozdrawiam! [ Dodano: 28 Maj 2011, 19:27 ] Fotel można bezproblemowo doprowadzić do kultury, na poczytaj forum dział tapicerka i skóra, zorientujesz się co, jak i czym zrobić. A tu mały przykład jak można poprawić wygląd skór: A co do odprysków to dobierz trochę lakieru wykałaczka, trochę cierpliwości i zapraw te ubytki. Oryginalny lakier zawsze lepszy. ok to mam juz plan bede lakierowal tylny zderzak bo babka mnie zarysowała na swiatlach wiec wezme od razu troche lakieru na zaprawki od firmy, ktora bedzie to robic. Jak wyjdzie slabo to dam do lakierowania i nakleje folie no i zamowie zestaw tonujący do skory z lederzentrum.pl - widzę, że rozwiąże problem do tego pobawię się suszarką bo na ich filmikach widać ze to daje niezle efekty na jakieś wgniotki skóry dzięki jeszcze raz za pomoc pozdrawiam!
Jan Wronowski Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 Do skóry polecam produkty firmy Gliptone Sam stosuję u siebie i mogę z czystym sumieniem polecić. http://zadbane-auto.pl/sklep/kosmetyki- ... zacy-nr-1/ i http://zadbane-auto.pl/sklep/kosmetyki- ... 12-i-gt11/ Pozdrawiam edit: przepraszam za dlugo miałem otwarta kartę i ktoś mnie wyprzedził
Piciosz Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2011 do tego pobawię się suszarką bo na ich filmikach widać ze to daje niezle efekty na jakieś wgniotki skóry to usuwanie wgniotek suszarką nie daje trwałego efektu
Checio Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 to usuwanie wgniotek suszarką nie daje trwałego efektu Jakieś doświadczenia w temacie ? Po jakim czasie pojawią się znów ? I wydaje mi się że to robią opalarką a nie suszarką, może chodzi o temperaturę ?
Piciosz Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 2-3 dni użytkowania i powrót do starego stanu. Opalarka nic nie da, można łatwo spalić skórę jak się nie dopilnuje. Takie wady po prostu trzeba przeboleć, a jak juz sie mocno powyciąga to obić od nowa. Ale niech ktoś od skór się wypowie lepiej.
Checio Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2011 Jak 2-3 dni to faktycznie słabo , gdyby chociaż 2-3 miesiące wytrzymało to jeszcze miało by to jakiś sens.
osabzyk Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 Witam Od dłuższego czasu przeglądam na forum i mi żal du... ściska jak patrzę na te wszystkie zadbane autka. Posiadam golfika IV o którego niestety nikt nie dbał i chciałbym dać mu drugą szanse. Poniżej próbka tego co niestety mnie załamuje. Niestety nie "czuję" się na siłach aby samemu podjąć walkę z tym odrapańcem więc może jest ktoś z okolic Gniezna kto chciałby mi pomóc (oczywiście odpłatnie). Z daleka nawet dobrze wygląda ale z bliska szczególnie jak jest umyty to już nie jest tak fajnie
_Shadow Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 z tymi odpryskami głebokimi zarysowamia,i to polerka raczej nic nie zdziałasz, chyba ze jakies zaprawki ale wg mnie to takie łatanie dorazne
Checio Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2011 _Shadow, ma rację , na pewno da się usunąć rysy i odświeżyć lakier ale na odpryski żadna polerka nic nie da. Trzeba by było dobrać trochę lakieru na zaprawki a dopiero później zrobić korektę.
osabzyk Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2011 No jeżeli chodzi o odpryski to wiadomo że nie polerka tylko jakieś wyprawki by trzeba zrobić
ble Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2011 niezle skatowany. nawet opony stare i spekane
osabzyk Opublikowano 18 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2011 niezle skatowany. nawet opony stare i spekane oponki nie są takie stare 2006 rok, ogólnie autko chodzi bardzo dobrze przez 2 lata zrobilem 50tys i poza wymianą rozrządu auto nie widziało mechanika a codziennie nim śmigam więc chciałem za te dwa lata dobrego służenia jaką "nagrodę"
Jan Wronowski Opublikowano 18 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2011 nie chcę nic mówić ale 5 lat to dla opon to juz bardzo dużo i powinieneś je juz wymienić.
ENERGY_NET Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2011 Odgrzeję kotleta, ale poinformuję jak sprawa się skończyła. Po konkretnych wypowiedziach nastawiłem się, że wypoleruję zderzak własnymi siłami, a kasę z OC przeznaczę na wosk z „wyższej półki”. Rzeczoznawca wycenił naprawę w technologi smart, dostałem od niego przy okazji ofertę firmy S PLUS (wg której oczywiście miał wycenić naprawę). Zanim dostałem wycenę pojechałem do ASO, koszt naprawy 900zł, potem S PLUS wycenił na 390zł. Wieczorem dostałem wycenę od rzeczoznawcy 270zł . Po kilku próbach odwoływania się od tej wyceny spasowałem, pojechałem naprawić zderzak w ASO. Zderzak prawie jak nowy. Sprawa myślałem że skończyła się na 900zł tak jak dostałem wycenę w ASO, ale wczoraj dostałem korespondencję z PZU o wypłaconej kwocie na pokrycie kosztów naprawy zderzaka. Cena zatrzymała się na 1820zł (oczywiście brałem też samochód zastępczy, tak ja w ASO VW dostałem Nissana Tide ). Cóż przychodzi mi tylko jedno do głowy: "chcieliście wydymać Freda, a to teraz Fred wydymał was!”
Rekomendowane odpowiedzi