Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej,

Jeśli ten temat już się przewijał, to proszę o przeniesienie, ale nie mogłem nic znaleźć.

Od jakiegoś czasu borykam się z problemem ciągłego dobijania ciśnienia w mojej myjce Nilfisk z serii E. Gdy się nią pracuje, problem znika i nie ma żadnego przerywania, dobijania itp. W momencie gdy zaprzesta się pracy i nie wyłączy urządzenia, co 2-3 sekundy myjka zachowuje się, jakby brakowało jej wody i zaczyna dobijać ciśnienie. Od czego zacząć poszukiwania? Czy może być to kwestia uszczelnień? 

Posted

@Mumins Mialem podobnie z myjka Parkside. Zaczalem od pistoletu - popuszczal wode wiec cisnienie spadalo no i myjka musiala dobijac. Rozebralem pistolet i zwiekszylem sile sprezyny dociskajacej kulke, ktora zamyka przeplyw. Od tego czasu jest spokoj. Tylko mocniej trzeba naciskac na spust 🙂

Posted

Może też być uszkodzony zawór start-stop, ja u siebie go wymieniałem, koszt 40-50zł w zależności od źródła, lub któryś oring w pistolecie delikatnie puszcza. Zacznij od najtańszej opcji, czyli wymiany oringow w pistolecie, bo takie częste dobijanie może uszkodzić silnik i wtedy naprawa średnio opłacalna (info od serwsianta, który mi rozwiązał problem po objawach i kazał wymienić start/stop)

• 9 months later...
Posted

rozwiązałeś swój problem? U mnie jest to samo. Mam nowe uszczelnienie głowicy, sprawdziłem wszystkie oringi, wszędzie sucho. Zostaje moduł Start/Stop, czy wymieniałeś go u siebie?

Posted

Problem rozwiązany, faktycznie jest to zaworek od Start Stop. Wystarczy dokładnie wyczyścić całość z osadu wapiennego, szczególnie należy zwrócić uwagę na drożność dwóch otworów w nakrętce.  Przesmarować oring i poskładać. Do odkręcenia zaworu jest potrzebny klucz 25 mm. Zawór należy dokręcić z siłą 6 Nm.  

Start-stop.jpg

Posted

Dziwna sprawa. Zakupiłem kilka tygodni temu Nilfiska E150 i zaczęło się dziać dokładnie to samo. Przy drugim aucie niestety poszedł dym z silnika. Myjka poszła na serwis i wróciła sprawna, jednak co jakiś czas jak jej nie używam dobija ciśnienie, takie dwu sekundowe pompowanie.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• 2 months later...
Posted

Ale u mnie zaczyna się tak że dobija ciśnienie co jakiś czas a potem sama od siebie wystartuje i silnik idzie bez przerwy. Jak nie usłyszę to po chwili idzie dym i myjka już nie działa. Za pierwszym razem naprawili i odesłali. Za drugim razem powiedzieli że myjka jest sprawna i ja coś kombinuje potem zaczęli wymyślać że mam wodę zgazowaną. Ogólnie nie polecam. Serwis masakra.

Wysłane z mojego M2101K9G przy użyciu Tapatalka

• Moderator
Posted
W dniu 7.08.2021 o 00:21, bigsmith21 napisał:

wymyślać że mam wodę zgazowaną. Ogólnie nie polecam. Serwis masakra.

ahh te serwisy w polsce, czego to oni nei wymyslą aby klienta zbyc i wcisnac mu uszkodzony sprzet... 

Posted
W dniu 7.08.2021 o 00:21, bigsmith21 napisał:

Jak nie usłyszę to po chwili idzie dym i myjka już nie działa.

A może to nie dym tylko parująca woda ? Rozbierz obudowę i sprawdź czy masz jakąś nieszczelność i woda leci prosto na silnik.

• 2 months later...
Posted

no co ty para? 
na 100% zawór start/stop. Zdemontuj dokładnie cały zawór wyczyść, nasmaruj smarem silikonowym lub białym i poskładaj.
Pamiętaj, że zawór składa się z dwóch części, druga jest głębiej w głowicy i również posiada oring, który także trzeba nasmarować.
Koniecznie odłącz wąż od głowicy, wyciągnij sprężynkę i plastikowy zaworek. Zaworek także trzeba wyczyścić a oring nasmarować smarem.

W razie problemów z demontażem drugiej części zaworu start/stop pisz śmiało.