Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

matherr, wszystko tak jak napisałeś :good: do wody kropla szamponu nie zaszkodzi a ułatwi. Ta glineczka jest jak plastelina więc nie ma zupełnie potrzeby maczania w ciepłej wodzie

• Moderator
Opublikowano

matherr, tak ekonomicznie to Ci chyba się nie uda tej glinki podzielić :o

pięć lat lakier i glinki nie widział :/ Ty się zdziwisz jaki syf zacznie z niego schodzić

Pierwszy kawałek glinki weź jakiś większy - 30 - 40 gram bo wg mnie będzie się działo :evil:

Opublikowano

Z VP tak jak Szwejk napisał, trzeba uważać z wodą. Mi się robiła papkowata niespodziewanie, jak dużo psikałem lubryfikantu i podczas ugniatania woda wchodziła do wnętrza. Po prostu trzeba z tym uważać, a glinkowanie będzie szło jak po maśle... :D To bardzo fajna glinka, dobra i do nieglinkowanych aut jak i glinkowanych ;). Na początek wystarczy odciąć 20 gr, tak z 1/5... a następnie jak się "zapełni" odciąć kolejny kawałek.

30-40 gr to trochę dużo- prawie połowa glinki, i mi się z takim "plackiem" gorzej pracuje. Wolę tak 10-20 gr- zużyta i do kosza :). Choć fakt, że z 40-50 gr z całej glinki może zejść na pierwszy raz (2-3 placki odcięte po 10-20 gr).

Opublikowano

DawPi, ja używam takich mocarnych, np. dobre są takie z wyposażenia apteczki samochodowej DIN 136164 (te do cięcia pasów), albo inne dobrej jakości i nie ma problemów- nic się nie przykleja ;).

Opublikowano

po przestudiowaniu tematu widzę że nikt się nie wypowiedział co do Race Glaze Clay Bar, nabyłem kiedyś w Carnaubie 60 gr i jestem z niej bardzo zadowolony, zrobiłem nią 3 auta w wieku 17, 14 i 6 latek i na wszystkich świetnie się spisała, łatwo się zagniata i dobrze zbiera brud, pracowałem w cieple i zimnie (ok 8-10 stopni), zostało mi jeszcze pół :mrgreen:

po progach w 14 latku

imag0117yw.jpg

ogólnie polecam, jako lubrykanta można spokojnie używać wody z szamponem choć mi bardziej przypadł S&W od PB

Opublikowano

VP zółtą niedawno kupiłem pierwszy raz. Nie namaczajcie jej w ciepłej wodzie tylko ugniatajcie w dłoni (dla niej to i tak za dużo ciepła) i jeśli używacie jako lubrykatu wody z płynem do mycia, to nie przesadzajcie z jego ilością ;) . Wtedy dosyć miło się z nią pracuje i nie będzie się rozpadać, paprać... zabrudzenia zbiera ładnie.

Opublikowano

a mial ktos stycznosc z glinkami car pro (carpro)? Sprzedawane w fajnym zestawie bo 2x100g i miekka oraz twarda w calkiem przystepnej cenie. Ktos podzieli sie opinia na ich temat?

Opublikowano

Race Glaze Clay Bar ktoś powiedział ? , to moja ulubiona i jeszcze zielony Sonus . Mam BH wszystkie 3 , VP i jeszcze jakąś jedną , ale pierwszymi dwoma pracuje się moim zdaniem najlepiej :good: . RG daje radę na padalcach i na świeżych , zadbanych autkach , a Sonus to delikatność połączona z skutecznością .

dziękuję ...

Opublikowano

Dołączam sie do Lukas G - używał ktoś glinki carpro? 2 kostki (soft i medium) w jednym opakowaniu. Potrzebuje informacje z czym ją używać - bilt hamber sobie radził na wodzie, valet pro natomiast potrzebował w wodzie szamponu (w moim odczuciu) - jak będzie tutaj?

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, czy glinka ma jakąś datę ważności? Pytam bo kupiłem rok temu glinkę bilt hamber 200g, w tym czasie glinkowałem po jednym razie 2 samochody, zużywając po 50g na każdy, nie wiem czy to nie za mało no ale taką ilością robiłem. Zostało mi jeszcze 100g i zastanawiam się czy ona nadaje się do użycia. Nie chcę porysować samochodu.

Opublikowano

dizel1982, raczej powinna być OK. Zobacz tylko czy się nie rozpuściła. Ja mam w pudełko kawałek jakiejś glinki no-name i się "rozlasowała". Jeśli jest nadal miękka to powinno być dobra :)

Opublikowano

Czyli jak wezmę VP żółtą do auta ktore nie było nigdy glinkowane a lakiem ma z 8 lat to też da radę czy trzeba by zastosować coś bardziej agresywnego np. BH medium albo regular?

Opublikowano
Czyli jak wezmę VP żółtą do auta ktore nie było nigdy glinkowane a lakiem ma z 8 lat to też da radę czy trzeba by zastosować coś bardziej agresywnego np. BH medium albo regular?

Da radę, tylko pamiętaj najpierw Iron oraz PrickBort Mac124 ;)

Opublikowano

mam małe pytanie co do glinek a konkretnie VP. Robiłem ją wczoraj auto i po polowie (Ople Zafira B) glinka była jak zuzyta guma do żucia i nic juz nie zbierała, to znaczy że ta glinka już spełniła swoje zadanie i do niczego sie nie nadaje ?

Opublikowano

Glinka VP tylko z wodą!

Próbowałem jako lubrykanta używać szamponów różnych producentów (oczywiści rozrobionych dość mocno-kilka kropel) i zawsze to samo. Glinka staje się miękka, rwie się i przy przegniataniu przełazi między palcami jak mięso na kotlety mielone.

Ja zużycie glinki określam po kolorze. Porównuje z nowym kawałkiem.