Jump to content

Ford Mustang i car detaling... Jak zacząć i od czego?

Recommended Posts

Posted

Cześć wam wszystkim! 🙂

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem samochody Ford Mustang w kolorze Shadow Black (G11) z 2017r, którego sam zrobiłem 😉 (Tzn, wszystko naprawiłem we własnym zakresie, własnymi rękami, narzędziami oraz pomysłami) Jedynie lakier, musiał ktoś inny zrobić, bo ja nie mam komory i wiedzy w tym temacie 😛 No i sprawa obecnie wygląda tak, że połowa auta ma świeży lakier, a druga połowa, ma lakier w bardzo dobrej kondycji - wizualnie (moim zdaniem). Jednak gdzieś tam jest jakiś 2-3 odpryski, jakaś smuga, albo cieniutka  ryska do podkładu.... Więc  planuje oddać na następny rok do kogoś, kto zrobi mi nie wiem,... Korektę lakieru? Tak aby był idealny!

I tu pojawiają się moje pytania i prośba o pomoc....  (samochód będzie zimował w garażu od Listopada do końca Marca)

1. Czy bawić się w woski już teraz, czy dopiero, jak lakier będzie po "regeneracji"?
2. A jeśli na nic nie czekać i już teraz na zimę mu zrobić LEKKI zabieg QD, to od czego zacząć na start i co zrobić, na okres zimowy do wiosny? Jakie preparaty zakupić i jak z nimi postępować (postępowanie, to chyba tutaj wyczytam na forum)

Poprosił bym o delikatne poprowadzenie za rękę i nakierowanie w tematykę w moim przypadku

To co posiadam obecnie i może do czegoś się przyda 😉

1. Karcher K5 i woda studzienna... (bardzo zakamieniona - jak sobie z taką wodą poradzić, ktoś wie?)
2. Pianownica nie pamiętam jak się zwała, ale customowa do mojej myjki (są takie na allegro po 100zł) Piana rewelacyjna bardzo gęsta!
3. Piana aktywna - ValetPRO pH Neutral Snow Foam
4. 1 duży i 2 małe ręczniki do osuszania WaxPro o gramaturze 600
5. małe ściereczki z mikrofibry marketowe (około 25szt)
6. Wosk Fusso Coat 12 Months Wax (w beżowym opakowaniu). To nie jest moje. Brat mi użyczył i był osobiście bardzo zadowolony, ale powiedział mi, że to do jasnych kolorów, wiec nie wiem czy się to nada... (Miał to do srebrnej mazdy 6)

Jestem kompletnie zielony w tematyce, więc bardzo bym prosił o nakierowanie mnie na początku i dalej już sobie jakoś poradzę z czasem 🙂

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Posted
21 minut temu, reactor napisał:

Jestem kompletnie zielony w tematyce, więc bardzo bym prosił o nakierowanie mnie na początku i dalej już sobie jakoś poradzę z czasem 🙂

Nie ma za co 🙂

• Lubię to 2
Posted

Dzięki wielkie, ale niestety nie ma tam odpowiedzi na moje pierwsze pytanie jak i odpowiedzi na drugie pytanie gdzie nacisk jest na lekki QD 🙂 Czyli coś na zimę do wiosny z niewielkim nakładem finansowym i pracy.... Poradnik jest nastawiony na gruntowny auto detaling, czyli taki jaki owszem planuje wykonać, ale na wiosnę 2020, gdzie będę miał dużo czasu i więcej środków na materiały, bo obecnie nie mam niż można by powiedzieć... 🙂

Posted

To było rozwiązanie chwilowe. Tylko na dojazd od lakiernika do garażu. Obecnie czekam na nowe wyjątkowe ramki 🙂

Posted

Jesteś z Tychów? Jeśli masz czas, to możemy się umówić w Raciborzu i podziałać wspólnie przy aucie. Pokażę Ci co i jak i udostępnię czego będziesz potrzebował :)

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

• Moderator
Posted
5 godzin temu, reactor napisał:

Ford Mustang w kolorze Shadow Black (G11) z 2017

Chyba myliśmy auto w ten sam dzień 😉 27ty Czwartek 😉 Kojarzę, że wjeżdżałeś do boksu numer 3 jak ja wyjechałem a Twoi koledzy w bordowej Vectrze (w tle mojej fotki 😉 ) stali koło mnie. Zgadza się ?

2019-09-27-18-24-22.jpg

2019-09-27-18-24-48.jpg

Nawet go widać w tle fotki 😉

Świat jest mały 😉

Zrobimy spota i wszystko Ci wyjaśnię 😉

• Moderator
Posted
6 minut temu, marco80 napisał:

@Domel Weź przyznaj ze jesteś tam codziennie........Zdradziłeś Blue?

Tak 😄

No i mam bliżej 😄

Posted

Hehe! Tak to ja, mój brat i moja vectra jak i mustang. Wszystko moje! I pamiętam kolegę... Widziałem jak osuszał ręcznikiem swoje autko, po czym i ja swoje zacząłem osuszać 😛 Tamtego wieczoru samochód opuścił warsztat blacharsko lakierniczy u Państwa Berguła w Czeladzi, którego bardzo polecam! 🙂

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomocą, bo zwyczajnie się boję zniszczyć piękna tego auta... Ja rozumiem, że każde auto dla każdego właściciela jest dla niego równie wyjątkowe jak i to moje dla mnie, lecz nie jest to kolejne zwykłe auto, lecz auto moich marzeń, które udało mi się spełnić, będąc jedynie szarym zwykłym człowiekiem, ze standardową wypłatą 😉

Mumins, ja jestem z Sosnowca... Bliżej mi do Tych niż do Raciborza 😅

• Lubię to 1
Posted

@reactor Z @Domelem to Ty lepiej się nie zadawaj 😛 bo będziesz musiał sprzedać obydwa auta żeby mieć na kosmetki 😄 

• Haha 6
Posted

Aż poszedłem do toalety w robocie żeby dać reakcje 😂😂 

Uderzaj śmiało do @Domel chyba lepszej propozycji nikt Ci tu nie da.

Swoją drogą, piękny samochód 🙂 idzie jesień kolego, na spokojnie możesz poczytać forum, wiem że to może irytować, ale na każde pytanie znajdziesz odpowiedź w tym forum. Wystarczy poszukać np. Za pomoca lupki 😉

Choć myślę, że po zgadaniu się z Wojtkiem sam wpadniesz w ten wir detalingu, jak każdy z Reszta 😅 pozdro! 

Posted
@reactor Z @Domelem to Ty lepiej się nie zadawaj  bo będziesz musiał sprzedać obydwa auta żeby mieć na kosmetki  

To prawda, unikaj tego jegomościa - naopowiada Ci pierdół, że to wszystko musi tyle kosztować
  • Haha 1
  • Moderator
Posted
9 minut temu, Birkhof napisał:

To prawda, unikaj tego jegomościa - naopowiada Ci pierdół, że to wszystko musi tyle kosztować emoji1787.pngemoji1787.pngemoji51.png

Oj tam oj tam 😄 dobierzemy wszystko jakościowo i do warunków portfela 🙂 Market jest tak ogromny, że można dobrać wszystko wedle potrzeb 😉

Posted

Piękny samochód 🙂 Też w takiego celuje jak tylko uporam się z budową 🙂 

Posted

"Moda" chyba ostatnio na te Mustangi. We Wrocławiu to co ulice widzę stoi Mustang 😂

Mustangów jak grzybów w lesie 😄 

Posted

Czasy się zmieniają drastycznie Panowie...  Wciąż wszyscy narzekamy na b rak kasy, tyko nie wiem dlaczego, ale wszędzie w każdym zakątku RP jest pełno NOWYCH pięknych dowów i samochodów lub domów w budowie... Od kilku lat też import samochodów nie jest też problemem jak ich rejestracja... Tak więc, zwyczajnie stać już nas na takie samochody 🙂

Posted

Jeszcze nie tak dawno nowego mustanga szło kupić za około 155 tys zł (bez rabatów), czyli niewiele więcej niż za dobrze wyposażoną octavię. Stąd tyle tego na ulicach 😉 teraz chyba ceny podnieśli i cennik otwiera 170 tys zł.

Posted

@Fredi88 tylko właśnie te amerykańskie auta trzymają poziom na zewnątrz a w środku kicha że o matko 😁

Ale nie zmienia to faktu że dalej są to auta przyjemne dla oka i wyjątkowe 😉

Posted

Tomas22 do niedawna tak było, ale to się zmieniło wraz z rokiem około 2009 w przypadku Mustanga. Co do innych marek się nie wypowiem, ale też wyglądają na oko bardzo dobrze! Mustangi starsze V gen. przedliftowe produkowane od 2003r. miały okrutnie prostą i chamską jakościowo tapicerkę. Wnętrze całkowicie i jakość materiału zmieniła się na lepsze wraz z pierwszym liftem V generacji w 2009r. Potem jeszcze był drugi lift od 2013r, ale tam chyba już nic nie zmieniło się jeśli chodzi o tapicerkę. Moja generacja czyli VI produkowana od 2015, to już zupełnie inna bajka!!! (Choć z tyłu boczki tapicerki są dalej wykonane z chamskiego i tandetnego plastiku). Obecnie mamy poliftowe VI generacji produkowane od 2018, ale nie wiem czy tam coś się zmieniło. Chyba też nic jeśli chodzi o samą jakość materiałów.

• Moderator
Posted

2019-10-04-12-47-06-HDR.jpg

Pierwszy spocik za nami 🙂 wkrótce zajęcia praktyczne 😉

• Lubię to 1
  • Moderator
Posted
31 minut temu, Domel napisał:

wkrótce zajęcia praktyczne

No to się zacznie.. 💵💶

• Haha 2
Posted

No to już czas zbierać na to te 💵💵💵, a swoją drogą już się nie mogę doczekać owych praktyk 🙂 Jak wrócę z Bieszczad, to może się uda załapać jak najszybciej na jakieś pierwsze praktyki 🙂 A póki co, to czekam na listę zestawu startowego 😜