Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

posiadam Renault Megane IV 2018 rocznik. Auto ma w miarę świeży lakier ale chciałbym położyć na nim powłokę kwarcową w celu lepszego zabierpieczenia karoserii. Chciałbym to zrobić sam. Oglądałem wiele filmików na YT i przed nakładaniem takiej powłoki permanentnej zalecają glinkowanie itp, jednak większość z nich robi to na kilkuletnich autach. Czy ten proces glinkowania również musi być wykonany na nowych autach ? 
Czy po prostu możemy umyć dokładnie auto, odtłuścić i przystąpić do nakładania powłoki permanentnej ?

Posted

Oczywiście że glinkowanie przed powłoką jest konieczne. Pewnie gdy już odbierałeś auto z salonu miało zanieczyszczenia (transport) i swirle. Poczytaj lepiej trochę więcej o poprawnym przygotowaniu lakieru.

Posted

Potrzebne albo i nie bo nie wiemy ile to auto przejechalo  i gdzie 😉  Jak widze podobny temat i wtajemniczenie w sprawy detailingu zakladajacego , to lepiej zebys pominal ten etap  pracy nad lakierem ale za to podwoil ilosc uzycia irona i T&G , a po tym uzyl cleanera i potem wipeout przed sama powloka . Jaka powloke wybrac to juz znajdziesz na forum 🙂 

• Lubię to 1
Posted

Pytanie jak dbałeś o lakier w tym czasie, jak było przygotowane do wydania, co przeszło w transporcie itp. Moim zdaniem po roku użytkowania bez przynajmniej finiszu się nie obejdzie, jeśli chcesz to zrobić zgodnie ze sztuką i żeby efekt Cię zadowolił 😉 glinkę faktycznie zostawiłbym jako ostateczność, lepiej zalej auto kilkukrotnie T&R oraz ironem (ale oddzielnie) żeby usunąć zanieczyszczenia w jak najmniej inwazyjny sposób.

Posted

Albo użyj ręcznika glinkowego. W zestawieniu glinek i tych polimerowych glinkowaczy zdaję sie być najwyżej w stawce jeśli chodzi o najmniejsze powodowanie szkód. Dobrze by było gdybyś załączył jakieś zdjęcia z newralgicznych miejsc jak zderzaki, próg załadunkowy bagaznika , czy doły drzwi. Tam przez rok można na prawde narobić szkód, bo wiadomo , że dach czy maska będzie w miarę ok .

Posted

Tutaj kolega pokazał jak wyglada „w miarę świeży lakier”. 😳

Obawiam się, że Twoje auto może mieć trochę bałaganu nawet jeśli było trzymane „pod kocem” i użytkowane tylko na niedzielne wypady do kościoła. Sam jeszcze powłoki nie kładłem, ale z tego co się orientuje to większość producentów przed aplikacją zaleca chociaż one step, a przygotowanie lakieru do podejścia z maszyną to już odrębny temat szczegółowo opisany na forum. 

• Moderator
Posted

Tak to ja pokazywałem jak wyglądają nowe auta akurat te ze zdjęcia to meganka z 2019 z przebiegiem 26km. Robilem juz nie raz nowe auta i każde z nich trzeba bylo glinkowac bo użycie samej chemii nie zawsze dawało rezultat. Jaki jest potrzebny pod powłoke. Przed powloka lakier musi byc w jak najlepszym stanie  wiec zalecam chociaz onestepa. Zarówno auta, motory , skutery wszystko jest tak traktowane u delera ze szkoda gadac   

Posted

Lakier mojego focusa mimo tego że zabroniłem go nawet dotykać przed odbiorem nie nadawał się na powłokę. Było kilka wad do polerowania i czyszczenie z transportu.

Lakier lexusa nie wychwyciłem wad ale tu lakier jest ceramiclear i raz stał na stocku a dwa czekał w pełnym słońcu z miesiąc więc może się naprawił.

Odwracając pytanie - po co ci powłoka? Za dwa lata padnie i tu pytanie czy chcesz tym kwarcem polerować lakier? Pomyśl czy nie lepiej pozostać przy sealantach i wytrzymalszych detailerach.