Tomek WRO Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 W poprzednią niedzielę ogarnąłem ojcu lampy w Omedze Bfl:
maniek860824 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Tomek WRO zabezpieczałeś lampy na koniec jakimś specyfikiem ?
r00t Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 najbardziej mnie ciekawi co nakładał na te reflektory jako zabezpieczenie. tutaj nic nie robili wcześniejRobili, 7 etapowy sanding (1 godzina). Filmik dotyczy tylko zabezpieczenia/lakierowania, więc to zostalo wycięte.to po co ja się męczyłem 1,5h ze swoimi Żeby osiągnąć taki sam, lub lepszy efekt Odpowiedź na Wasze pytania, to dwuskładnikowa powłoka UV firmy Delta Kits. www.deltakits.com Mieszanie i nakładanie od 2:19 http://www.youtube.com/watch?v=od0u0_VAKBs#t=02m19s
maclaz Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Panowie mam pytanie - polerowałem lampy w takiej kolejności: - papier 600 (zdarcie przeźroczystej warstwy) - 1000 - 2500 - fg400 na twardym padzie - sf4000 na miękkim padzie (praca na wiertarce) Wszystko wymywane IPA. Niestety wszystko się nie usunęło (pozostały małe pęknięcia i dołki jakby po kamyczkach) no i pozostały świrle. Jakieś rady, dlaczego nie udało się wszystkiego usunąć? SF4000 trzeba dłużej pracować żeby zlikwidować świrle?
kita33 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 maclaz, za duży przeskok między gradacjami papieru
maclaz Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Ok. To jeszcze mam jedną sprawę. Przez swoją głupotę musiałem polerować lampę od środka (przetarłem Nitro i się stopiła wierzchnia warstwa). Lampa już przed polerowaniem była jakby tłusta w środku i nic nie chciało tego usunąć, dlatego porwałem się na nitro. Teraz po wypolerowaniu (jeszcze będzie trzeba to poprawić bo nie wygląda to szałowo), lampa wewnątrz nadal jest jakby tłusta. Wymywałem pasty ipą, a następnie myłem lampę w środku płynem do mycia szyb i nową fibrą.
Teddy Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2014 a jakbyś to jakąś pastą lekkościerną na mikrofibrę spróbował przejechać delikatnie ? Miałem tylko Mothers Mag & Aluminium Polish (na aplikatorze bawełnianym), dał radę, szybka uratowana. Dzięki Pewnie przydałoby się jeszcze coś aby drobne ryski usunąć, ale nie jest źle (szczególnie nie pod słońce).
stawek Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Koledzy pomoże mi ktoś rozwinąć te skróty z poniższego postu ? Pad cutting + FG400 lub koch power cut -> IPA -> pad polish + PF 2500 -> IPA -> pad finish + SF4000 -> IPA
kita33 Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2014 Pad cutting - pad mocno ścierny FG400 - pasta Menzerna Fast Gloss FG 400 IPA - Izopropanol pad polish - pad lekko ścierny PF 2500 - pasta Menzerna Power Finish PF 2500 pad finish - pad wykańczający miękki SF4000 - pasta Menzerna Super Finish SF 4000
Mareve Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Witam, chciałbym was prosić o radę. Ostatnio wziąłem się za wypolerowanie lampy w BMW e39 tylko jeden sztuki, ponieważ druga albo była polerowana albo jest nowa. Zacząłem od papieru ściernego 800 aż do 2500, wszystko ładnie zakupiłem gąbkę polerską(średniej twardości) na szlifierkę oraz pastę G3 farecla. Efekt wyszedł całkiem niezły dopóki nie zapaliłem lampy, powstało mnóstwo mikro rysek, które niezbyt ładnie się prezentują przy zapalonej lampie. Prosiłbym o poradę w jakim sposób mogę wyeliminować te mikro ryski ? Czy kupić inne pasty, a może inna gąbka wystarczy? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
mkbewe Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 dotrzeć lepiej drobniejszymi gradacjami papieru i wypolerować jeszcze raz
bizislawek Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Mareve Na kazdą gradacje papierów poświęć 2 razy wiecej czasu niz poswięciłes i po farecli jakis polishem, finishem przelec
atvmmz Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 maclaz, Kostki do zmywarek i woda destylowana dobrze się sprawdzają do mycia lamp wewnątrz.
stawek Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 Koledzy jaką pastę polerską możecie polecić do lamp dla początkującego ? Chciałem trochę zregenerować reflektory w swoim aucie za pomocą papieru ściernego różnej gradacji, pasty i na koniec jakieś zabezpieczenie. Nie chcę wydawać na tą całą chemię grubych pieniędzy bo już wygodniej byłoby kupić nowe lampy chyba, że są jakieś tańsze próbki/testery produktów z wyższej półki to wtedy mógłbym kupić coś lepszego. Powiedzmy za 100zł kupię jakiś sensowny zestaw ? Te lampy które mam obecnie zrobiły się trochę matowe. Proszę o pomoc.
mkbewe Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 stawek, kup sobie małe opakowanie fg400 i będziesz zadowolony
manio49 Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2014 stawek, za 100 zł kup papiery od 800 do 5000 jak najciaśniej z gradacjami i kup megsa UC. Ręcznie po 5000 jakoś wyciągniesz, a efekt będzie 100x lepszy niż po samej paście. I na piwo zostanie parę groszy. Do UC aplikator german twarda strona. Do zabezpieczenia po spolerowaniu możesz użyć FK 1000p (tester za ~20 zł) EDIT: najważniejsze! Praca włożona w "papierkowanie" jest kluczem do dobrego efektu.
stawek Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 Bardzo dziękuję za pomoc. Jeszcze chciałem zapytać o jedną rzecz. Ile mniej wiecej czasu zajmuje docieranie lampy na jednym papierze ? Zdaje sobie sprawę, że to wszystko zależy od zużycia lampy, ale chodzi mi o taki przybliżony czas. Albo zapytam inaczej, jak mam ocenić w którym momencie docieranie danym papierem będzie wystarczające ? Przepraszam za pytania ale nigdy wcześniej nie miałem z tym do czynienia.
lukatoni190 Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 pierwszym papierem zjeżdżasz jak najwięcej aż wszystko będzie idealnie zmatowione, a później każdym kolejnym papierem poprawiasz możliwie jak najlepiej by za każdym razem było jak najmniej poprzednich rys po papierze i jedziesz... czas- to na prawdę jest różnie, z lampami mojego taty uporałem się w godzinkę, tak godzinkę i wyszło super ale z ostatnimi męczyłem się 4,5h a klient stoi i patrzy na ręce...
stawek Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2014 Dzięki za pomoc chłopaki. Ps. jak patrzy na ręce to cena x2
stawek Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 A ile mniej więcej za taką kompletną usługę regeneracji reflektorów liczą fachowcy ?
SpiderS Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2014 średnio w okolicach 130 zł wraz z zabezpieczeniem powłoką.
Rekomendowane odpowiedzi