Skocz do zawartości

Majówkowa Zabawa - test 6 produktów - Bialy akryl

Rekomendowane odpowiedzi

• Master
Opublikowano
13 godzin temu, Bielutomek napisał:

Nie użyłem żadnego rozpuszczalnika, a zapachy, i kolory, zbudowałem na 100% naturalnych składnikach. 

Glowy składnik wosku, to 48% carnauby

48% 😱

Nie otrzymałeś betonowej kostki?

Opublikowano
48% 
Nie otrzymałeś betonowej kostki?

Kecav, a Ty co tam rozlewałeś dzisiaj

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Master
Opublikowano

52 minuty temu, Birkhof napisał:

a Ty co tam rozlewałeś dzisiaj emoji56.pngemoji2957.png

Pozazdrościłem @Bielutomek'owki i żal z niemożności bycia na Open Day u @mx_nowicki:-D

Ale dość OT, wracajmy do tematu.

W dniu 10.05.2019 o 15:33, Bielutomek napisał:

2 groszki, starczyły maszynowo, na cała maskę. Przy takim „zużyciu” butelka 473ml dostaje u nas dożywocie 😅 

To zdecydowanie potwierdzam. Pewnym dowodem na wydajność jest fakt, że wciąż mam ten cleaner, a kupiony jeszcze przed zmianą szyldu 😀

b1.jpg.a4efeebcbaa80c3c2101524cf116027b.jpg

b2.jpg.a9d2852ba9f2077b58e6dcbe4f0cff4c.jpg

• Super 1
Opublikowano

@kecav kiedy Wy, bawiliście się u @mx_nowicki ja niestety pożegnałem wujka, który zmarł. 

Ale nie zmieniajmy tematu. @kecavprzy tej ilości, 48% mam właśnie taka fajna konsystencje. Napewno nie taka bryle jak w znanym „Hardcorze” a w jednej próbie miałem 55% i już zrobil się beton. I nawet cały skład, stracił właściwości, po prostu carnauba zabiła i zdominowała składnik. A efekt na lakierze? Glossometr na elemencie pokazał mniej gloss. Wiec dużo carnauby, to chyba tylko zabieg marketingowy u producentów, bo w pewnym momencie, więcej nie oznacza lepiej. 

A i tu jeszcze jedna uwaga, dla wszystkich. 

Ani cleaner, ani IPA, nie poprawi Wam działania wosków. Nawet kupując najdroższy wosk, to nie zrobi on roboty, jak będziecie go aplikować na lakier, który jest zdegradowany, i! Na którym lakier bezbarwny jest słabej jakości! Jeżeli auto było lakierowane, i użyty był słaby klar, to nie wyciągnięcie z niego tyle, co można wyciągnąć z oryginalnego, bogatego w ogromna ilosc, żywicy w lakierze. Bo to ona daje ten błysk 🙂 

• Master
Opublikowano
W dniu 12.05.2019 o 06:58, Bielutomek napisał:

48% mam właśnie taka fajna konsystencje

Powiem tak. Jeśli możesz to kontynuuj tą zabawę bo  jeżeli faktycznie masz 48% wagowo całości gotowego produktu, to powiem Ci, że może to być mistrzostwo świata. Oczywiście sama ilość niczego nie przesądza, nie mniej szacunek, bo bo nawet SV CR ma sporo mniej :good:.

Opublikowano

@kecav wiesz, carnauba ma swój specyficzny zapach, i np przy ciut mniejszej ilości, wystarczy znacznie mniejsza ilosc barwnika i zapachu. A na tym tez chce się fajnie pobawić, bo nie zależy mi, żeby smarować swoje autko jakimś nafciarzem 🙂 czasami brakuje czasu na to wszystko 😕 

update testu: 

przeszly dwie solidne burze, zrobione lacznie 500km, brak fotek, ale Zymol wyglada jakby właśnie umarł 😞 i how tak samo. Krople dramat. 

Pns - świetnie. 

Turbo/SG - ciut osłabło, mniej kształtnych kropel, ale zwróćmy uwagę na to, ze autko brudne.

jutro spróbuje opłukać auto, i zrobić mały prewash Citrusem od Shiny 🙂 i ocenimy dalej. 

Opublikowano

AKTUALIZACJA!

Przebieg testu: 2200km.

dzis umyłem ręcznie, szampon Valetpro 

image.jpg.a4441f7321787d3a3078389ea7fc2955.jpg

Po umyciu spryskane Tenzi Krwawa Felga:

164A8BB6-3BCA-40D8-959A-A73D0096A0A0.jpeg.55b2bc3197fe0131d11c3cab23fac770.jpeg

Jak widac, krwawi sporo... przypomnę ze przed testem, lakier był czyszczony z „irona” 😮

co pokazuje wszystkim, i powinno uświadomić, ze nawet najlepsze LSP, nie zabezpieczy nam lakieru, przed opilkami, i lotną rdza! 

Po ponownym myciu, i porządnym spłukaniu, na całej masce, tafla...

potem lakier wysuszony, i wygrzany chwile na słońcu, po czym zaczęło kropić z nieba (ehhh te chmury kochane, wiedza kiedy padać) 

krople na całej masce kiepsko 😕 

wnioski:

krwawa felga musi posiadać środki powierzchniowo-czynne, które konkretnie zmywają woski. Wiec do dekontaminacji przed woskiem, powłokami, ceramika, sadze ze super! Ale uważajcie przy bieżącej pielęgnacji. 

Podsumowanie: 

Na ta chwile, nie wiem czy z testu coś zostało. Ocenimy niebawem. Jednak przypuszczam, ze wszystko umarło. 

• Lubię to 1
  • Super 1
Opublikowano

Wg opisu szamponu jest on przeznaczony do jak najlepszego przygotowania auta przed procesem zabezpieczenia, czyli moim zdaniem usuwa lsp 🙂

Opublikowano

Tak, ale piszesz że tenzi skasował woski, a moim zdaniem zrobił to szampon 😉

Opublikowano

@JPZ mordo, ten szampon jest sprawdzony. I nie usuwał wcześniej Superglossa np. A tu leży świeży PNS. Nie zjadło by go jednorazowe mycie szamponem. A przy okazji, szamponem było myte resztę karoserii. I cała reszta leży super 🙂 

Opublikowano
59 minut temu, JPZ napisał:

Wg opisu szamponu jest on przeznaczony do jak najlepszego przygotowania auta przed procesem zabezpieczenia, czyli moim zdaniem usuwa lsp 🙂

23 minuty temu, Bielutomek napisał:

@JPZ jak każdy szampon, przeznaczony do przygotowania przed zabezpieczeniem 😛 

Ten szampon usuwa woski? 😄 w innym temacie na temat najbardziej czystych wosków, był polecany jako jeden z najczystszych, najbezpieczniejszych i najlepiej wyplukujacych się szamponów 😉 kupiłem całe 5L dziś umyłem nim autko, na którym jest ADBL SSW i żadnego zaburzenia hydrofobowość czy podjadania wosku 😉 

• Okay 2
Opublikowano

Ok, czyli jednak krwawa felga zaburzyła hydrofobowosc, ciekawe czy chwilowo czy na stałe.

Opublikowano

Wątpię żeby to było zaburzenie, bo równomiernie zdechły wszystkie. Wiec zjedzone raczej w całości. 

@rudi0018 dzieki za obronę Valeta. Konkretny szampon. 

Opublikowano

@Bielutomek  zapraszam do tematu, bo jednak są różnice w opisach na etykietach. 😉 https://kosmetykaaut.pl/topic/14491-szampony-czyste-które-nie-zaburzają-hydrofobowości/page/2/?tab=comments#comment-664356

jednak dalej uważam, że szampon z jedna i druga etykieta jest bezpieczny dla zabezpieczeń, bo jeszcze nikt nie skarżył sie, że mu usunął wosk czy osłabił hydro.😉 

Opublikowano

Ja z kolei przeczytałem na tym forum, że concentrated podjada woski ( nie wiem czy na pewno bo nie miałem go) i dlatego wybrałem poseidona z valetpro.

Przy następnym myciu wrzucę tenziego na felgi gdzie leży fix, zobaczymy czy jego też zmyje.

Opublikowano
18 godzin temu, rudi0018 napisał:

@Bielutomek sprawdzałeś pH koncentratatu i w roztworze? Jakie wyniki były? 😉 

temat pH wraca jak bumerang, ten parametr sam w sobie niewiele znaczy, ale jeżeli Cie to uspokoi to w roztworze jest pH 7

druga sprawa to vp ccw testowałem na stosie wosków i żadnego nie "zjadł", 

zresztą podobnie jak 99% innych szamponów, które testowałem,

(nawet killery odtłuszczające z resztą nie były w stanie więcej niż osłabić po jednym myciu, a co dopiero zjeść lsp)

Opublikowano
6 godzin temu, ghost napisał:

temat pH wraca jak bumerang, ten parametr sam w sobie niewiele znaczy, ale jeżeli Cie to uspokoi to w roztworze jest pH 7

Ale ja ani przez chwilę nie byłem zdenerwowany lub nie martwiłem się o pH, zapytałem z czystej ciekawości, wiec luz 😄😉 

Juz po pierwszym myciu wiem, że jest to szampon, którego szukałem ale zobaczymy z czasem 😉 

a co do etykiety to być może producent zmienił na niej opis, bo był odbierany źle przez kupujących tak jak w tym temacie 😉 

Opublikowano

@ghost @rudi0018 temat pH, to tylko ciekawość, która poruszaliśmy. Szampon naprawdę jest spoko, samo zachowanie w wiadrze, po wzburzeniu go z lancy. 

Co do testu, żeby nie robić offtopa.

dzis autko wygrzeje się pod praca, wiec zobaczymy czy ewentualne zapchanie maski, wyparuje i czy wróci hydrofobowosc 😄