Jump to content

Długodystansowy test kanapki od MaxProtect (UNC'R1,5+UNC'R)

Recommended Posts

Posted

Cześć , 

Na nowy nabytek postanowiłem po kilku konsultacjach zaaplikować kanapkę od MaxProtect - Kanapkę czyli UNC'r 1,5 + UNC'r i na koniec podbite solidną dawką Silk Coat'a 

Auto przeszło pełną korektę . Lakier przygotowany za pomocą TacSystem Oil Zero . 

IMG_0789.jpg

Pierwsza warstwa to 

IMG_0790.jpg

Po aplikacji na całej powierzchni odczekałem około 2-3 h i położyłem kolejną warstwę czyli 

IMG_0803.jpg

Po kolejnej aplikacji na całe nadwozie auto dostało solidną dawkę Silk Coat'a 

Teraz trochę dat i danych do testu 

Aplikacja 05.04.2019 - przebieg auta to 

IMG_1019.JPEG.c003b46853c184d917428cc2a68f3f94.JPEG

Auto prezentuję się następująco 

IMG_0845.jpg

IMG_0846.jpg

IMG_0847.jpg

IMG_0854.jpg

DSC_0594.JPG

Powłoka lekko u Mnie mieć nie będzie bo 90% częstych myć w moim wykonaniu zalicza się do bezdotykowych myjek z mocnymi pianami i  proszkami . 

Postaram się temat aktualizować w miarę często . 

• Okay 1
Posted

Pajko silk to jest tylko warstwa ochronna na bazie carnauby - ona nie regeneruje/odbudowuje powłoki.

Jest to produkt który trzeba nałożyć jesli auto szybko ma wyjechać - np po 1-2-3 dniach na dwór i moze cos padać. A kto trzyma auto w garażu tydzien po aplikacji?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Posted

@Birkhof , ja wiem co to i do czego służy SilkCoat - jednak że warto o tym napisać , żeby każdy był świadomy

Posted
51 minut temu, Birkhof napisał:

A kto trzyma auto w garażu tydzien po aplikacji?

2 tygodnie 😋 

Posted
2 tygodnie  

No, tylko my pedanci amatorzy :D
A które studio trzyma tydzień po skończeniu? Klient zazwyczaj chce auto po 3ch dniach, a pracy jest na 5 wiec gdzie tu kwarantanna przed wydaniem auta :|?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Moderator
Posted
2 godziny temu, Birkhof napisał:

A kto trzyma auto w garażu tydzien po aplikacji?

200.gif

Posted
W dniu 11.04.2019 o 12:49, Pajko napisał:

Powłoka lekko u Mnie mieć nie będzie bo 90% częstych myć w moim wykonaniu zalicza się do bezdotykowych myjek z mocnymi pianami i  proszkami .

No właśnie. Bo ta rewelacja na temat poprawy trwałości powłoki przy zastosowaniu kanapki dwóch powłok o jednakowych rozpuszczalnikach (wbrew dotychczasowemu zwyczajowi warstwowania produktów Max Protect) dotyczy sytuacji, kiedy powłoka jest czyszczona i serwisowana w 100% zgodnie ze sztuką - czyli auto myte ręcznie neutralną chemią z osuszaniem, a dekontaminacja następuje co pół roku. I to są warunki, które powodują kpiny sebixów na forach i fejsbukach - że powłoka taka super, że trzeba pieścić auto dziesięć razy bardziej niż kobite, więc co to za ochrona. Natomiast przy częstych bezdotykach, czyli kiedy woda z resztkami chemii zostaje na karoserii, wydaje mi się, że będzie to bez znaczenia. UNCra można tak bardzo szybko zajechać i najgorsze jest to, że punkt zajechania jest trudny do uchwycenia. Ja zajeżdżałem zimą na bezdotyk Maluchem co 50-100 km, czyli jeden wyjazd do Gliwic, z mokrą jezdnią rano=bezdotyk po południu. I w pewnym momencie się zorientowałem, że powłoka wygląda jakby zdechła na dachu i masce, czyli tam, gdzie nie następował grawitacyjny zrzut wody. Przez prawie dwa lata w ogóle nie serwisowałem tej powłoki, bo nie widziałem takiej potrzeby, aż się obudziłem z ręką w nocniku. Poszła dekontaminacja chemiczna, mycie mocną pianą, Twoim szamponem i CarPro Spotless na fibrę po wszystkim. Look jest jak przy nowej powłoce, ale hydro nie do końca, niestety.

A może jednak źle rozumuję? Chyba właśnie z tego powodu - żeby to rozstrzygnąć - cieszę się na ten test. 😉

• 1 month later...
Posted

Pierwsza aktualizacja po około 6 tygodniach i 3149 km w naprawdę różnych warunkach . 

W tym czasie nie zliczona liczba bez dotyków - 2 mycia ręczne w tym jedno zakończone aplikacją Silk Coat'a 

Kropelkowanie bez najmniejszych zmian - śliskość najwyższy poziom . Domywanie - BAJKA ! Nigdy wcześniej tak łatwo UNC'ra nie udało mi się domywać , a miałem kilka aut z wersją "podstawową" i 1,5 . 

Tak to wygląda , auto tylko umyte pre-washem , a było naprawdę ubrudzone po tygodniowych ulewach w moich rejonach 

• 8 months later...
Posted

@Crasher , od aplikacji zrobiłem prawie 16 k km . 

Ostatni raz ręcznie myłem chyba w październiku . Ale bezdotykowo - średnio 2x w tygodniu . 

Maska nadaje się do porządnego odetkania i dach też , reszta widać słabsze kropelkowanie ale myślę że nie jest źle . 

Tak wygląda po bezdotyku 

IMG_7809.jpeg.0c676dc3dda63889d84c116b29b4c658.jpeg

IMG_7817.jpeg.5022a6701a04b620b1c976eeed65fbea.jpeg

• Lubię to 1
  • 3 months later...
Posted

22.05.20 - Przebieg około 20-22 k km . ( muszę sprawdzić dokładnie ile tam jest nakręcone ) 

Nie mam żadnych zdjęć i filmików , ale ...

Ale nr 1 . Kropelkowania i zrzutu brak w 90% powierzchni auta 

Ale nr 2 . Tafla w większości paneli , spływa dość szybko 

Ale nr 3 . Śliskość na fajnym akceptowalnym poziomie 

Ale nr 4 . Domywanie - 90% - 4/5 .

Ale nr 5 . Dekontaminacja - mycie mocnym szamponem - mycie kwaśnym szamponem - nie przywróciła kropelek 

Ale nr 6 . Nie wytrzymałem - odtłuściłem i położyłem Zymol'a Titanium 😛

Tak więc to chyba koniec testu , choć myślę że po mimo mniejszego kropelkowania byłbym wciąż zadowolony . Zymol wjechał tylko dlatego że jakiś czas temu otworzyłem swoją komnatę z zabawkami i zajwka na woski ożyła 🙂

• Lubię to 2