Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, analyzator napisał(a):

@karacz powiedziałbym że collie pytanie tylko czemu takie akurat produkty 🙂

W sumie wpisałem w chatagpt co może polecić do mojego kodu lakieru i wypluł parę wosków z czego  po kilku doprecyzowaniach stwierdziłem, że może czysto teoretycznie angelwax będzie najlepszą opcją 😄 ale od praktycznej strony może być różnie 😄

Szukam czegoś do czarnego lakieru, z 3-5miesięcy trwałości pod QD z carnauba po 1 stepie 😄  Chciałem jakiegoś zymola, ale coś ciężko w dobrej cenie trafić te zestawy testowe aktualnie

Opublikowano

@karacz jak go zapytasz o najlepszy wosk to ci zrecenzuje materiał marketingowy z kilku stron. 

Jak auto po sensownym onestepie i chcesz max look i trwałość to nie wiem czy bym nie rozkmniał lekkiej powłoki typu cancoat. 

Nie zrozum mnie źle. Z półki bym wziął zymola. Ale trudno je polecać na pierwszy wosk.

Może tonyin?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Swissvax Onyx czy warto ? Albo jakiś fajny wosk w miarę rozsądnej cenie czym można zaznać półki premium.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jaka u was trwałość starego klasyka PB Natty's 🤔 u mnie siedzi już 2 miesiąc,wiele km przejechanych podczas urlopu,3 mycia i nigdzie sie nie wybiera a uchodzi za mało trwały,efekt też bardzo ladny jaki daje...bardzo pozytywne zaskoczenie w porównaniu z wieloma innymi siuwaxami kladzionymi na tym aucie(choćby tak reklamowanym Zymolem ktory w takich warunkach juz nie było)

IMG_20250825_142256.jpg.d188ae07b746a06262f5d12d8d7d16ea.jpg

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Poradźcie co wybrać do czarnego lakieru po korekcie, bo już sam nie wiem.

Zależy mi najbardziej na wyglądzie, spoko jakby fajnie kropelkował i poleżał ze 3 msc. I aplikacja/dotarcie w miarę przyjemna.

Auto garażowane, jeżdżone dziennie 30-40km.

Cena do 250zl-300zl max za dużą puszke albo może być jakiś tester.

Bilt Hamber Finis? 

Opublikowano
Godzinę temu, Eryczek napisał(a):

@osiollekk wybór jest tylko jeden: Pinnacle Souveran:)

*poza tą trwałością:)

A można go kupić w małych pojemnościach? I jak już to gdzie? 
Bo całej puszki od Ciebie to nie zużyje do końca swoich dni 🙂

Opublikowano

Mając oba te woski kolega będzie maił zestaw idealny na cały rok. Można Pinnacle Souveran używać cały rok ale to wymaga częstego woskowania a na to nie każdy ma czas i miejsce.

• Moderator
Opublikowano

@osiollekk są na rynku 3 uncjowe samplerki w sprzedaży. Kolega @zeeaproponuje odkup.
Do głowy przyszedł mi jeszcze Fireball Brazil. Jest dostępny w samplerku. To inny klimat niż Souveran ale też bardzo dobry i trwały wosk.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
9 godzin temu, Eryczek napisał(a):

@osiollekk gratuluję zakupu! 

Mycie szamponem o neutralnym ph, jaki lubisz plus qd z carnaubą. Masz jakieś ulubione?

@Eryczek udało się bo @zeeamnie poratował tym samplerkiem 🙂

Myje ADBL szamponem neutraln + yeti, a QD z carnauba nigdy nie używałem. Tylko starego qd1 też z adbl.
Poleć coś proszę w takim razie? Rozumiem, że ten dodatek carnauby musi być z uwagi na właśnie skład Brazila?

• Moderator
Opublikowano

@osiollekk musi nie musi ale qd z dodatkiem carnauby, zachowa ciepły wygląd lakieru jaki dał Ci Brazil.
Quick detailerów z carnaubą jest na rynku multum ale ja poleciłbym Fireballa Carnauba Waxa. Ostatnio jest kłopot z jego dostępnością u dystrybutora ale na Ale idzie go wyrwać za ok 70 zł. Butelka 500 ml - spokojnie starczy na 15 - 20 aplikacji. Fireball Carnauba Wax jest prosty w aplikacji, daje super wygląd i świetną hydrofobowość do 3 - 4 myć (nawet jeśli jest samodzielnym zabezpieczeniem). Bardzo dobrze współgra z woskami Fireballa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś może porównywał bezpośrednio Poorboy's Black Hole i Pinnacle Souveran na czarnym metallicu?
Albo BH vs Scholl Concepts Premium Vintage Wax? Mało takich porównań w sieci.
Interesuje mnie jedynie wygląd (przy założeniu, że lakier wyprowadzony jak należy, lakier to 197 Mercedesa).

W ogóle nie interesuje mnie kropelkowanie w tym przypadku (zresztą zawsze wolę taflowanie i szybki zrzut wody), nie interesuje mnie też trwałość (w przypadku BH i Pinnacla znikoma zresztą).

Leżą te produkty u mnie ale na samochodzie, na który planuje coś wrzucić jest jeszcze powłoka, chcę ją zostawić do końca zimy a ciekawość mnie zżera.
BH sprawdzał się wyśmienicie, ale może z Pinnacle wyciągnę więcej głębi, przyciemnienia? Ew. z Scholl Concepts Premium Vintage Wax?

Opublikowano

Wiem, że to różne produkty, zwał jak zwał, chodzi mi o efekt końcowy, co wydobędzie więcej.
Podejrzewam (choć mogę się mylić), że nakładanie jednego na drugi w tym przypadku nic nie wniesie do wyglądu i albo jeden albo drugi da więcej niż obydwa na raz.

Wg tego co udało mi sie znaleźć, Souveranem (a tym bardziej Schollem) powinno dać się wycisnać więcej w kwestii wyglądu dobrze przygotowanego czarnego.

Ew. jeśli ktoś ma porównanie na czarnym metallicu Black Hole z którymś z tych wosków:

- ODK Glamour,
- Autofinesse Illusion, 
- Zymol Concours, Glasur,
- Autoglym UHD,
- R222,
- HoW Sapphire

jakiekolwiek swoje spostrzeżenia, to też da mi jakiś wstępny obraz.
A wiosną pobawię się już sam, pooglądam to w różnym oświetleniu (najbardziej interesuje mnie w pełnym słońcu).

Kilkanaście lat temu byłem z tego BH bardzo zadowolony, wtedy to najlepszy look jaki udało mi się uzyskać na tym lakierze ale wtedy też nie miałem po ręką lepszych wosków a i przygotowanie opierało się na ręcznej polerce lakieru Megsem UC więc zupełnie inny punkt odniesienia i tam Black Hole mógł faktycznie robić dużo dobrego w porównaniu z woskami z podobnej półki cenowej.

Ciekawość zżera mnie tak mocno, że jeśli się czegoś nie dowiem, to ściągnę tą powłokę i zacznę testy już 🙂

Opublikowano

Kiedyś na czarny MB kładliśmy z kolegą kilka nieprzypadkowych wosków. Najlepiej wypadl bh finis. Pobaw się zobaczysz co wyjdzie. Souveran grubego ziarna nie przymuli. Może chcesz sprzedać vintage? Szukam tego wosku

Opublikowano
20 minut temu, analyzator napisał(a):

Kiedyś na czarny MB kładliśmy z kolegą kilka nieprzypadkowych wosków. Najlepiej wypadl bh finis. Pobaw się zobaczysz co wyjdzie. Souveran grubego ziarna nie przymuli. Może chcesz sprzedać vintage? Szukam tego wosku

Pewnie tak trzeba będzie zrobić. Vintage na razie zostaje, jeszcze go nie otworzyłem...