Skocz do zawartości

Wybór odkurzacza piorącego.

Rekomendowane odpowiedzi

Przemekc1, powiem ci tak, prałem teraz koledze dywany, temperatura jest jaka jest i robiłem to na strychu gdzie jest koło 0 stopni. Jak piore teraz puzzim 200 to dywan schnie dwa, góra trzy dni na strychu przy takiej temp, jak robiłem to jeszcze SE4001 w listopadzie to dywan sech koło tygodnia. Więc różnica chyba w sile ssania jakaś jest :)

A co do tego mniejszego zbiornika w SE4001 to mnie szlak trafiał jak musiałem co chwila latac i zmieniac tą wodę, a teraz starcza na dużo więcej przy większym ciśnieniu natrysku :-]

Tak, tylko jak mowie mam warunki do tego zeby przy praniu dywanu po prostu przewiesic go latem przez barierke na tarasie i wtedy na prawde szybko schnie (w jeden dzien mam suchy dywan przemoczony kompletnie na wylot przy myciu normalnie wezem i szczotka). Na pewno zima i przy zlych warunkach nie bede tego robil.

Duzo wiecej uwagi na pewno trzeba przeznaczyc na samochod.

Generalnie to chodzi mi o to czy można za pomocą SE4001 osiągnąc taki sam efekt jak po Puzzi (oczywiscie przy wiekszym nakladzie sil i mniejszej wygodzie).

Bo zastanawiam się czy go nie kupić zamiast wypożyczać Puzzi 100. A z tego co przeczytałem w tym temacie to w sumie efekt uzyskam ten sam i bardziej zalezy on od chemii, bo ekstraktor generalnie ma wyciagnac juz rozpuszczony brud. Naturalnie caly czas mowie tutaj o czysto domowych zastosowaniach i wyprawniu czegos 2 razy do roku

• 2 tygodnie później...

Nigdzie nie znalazłem nic na temat odkurzacza Santoemma Sabrina w wersji Mini.

Możecie go polecić ?

Specyfikacja:

Waga (puste zbiorniki) 12 kg

Zbiornik roztworu roboczego 14 l

Zbiornik roztworu brudnego 14 l

Długość węża 2,5m

Długość kabla 7,5m

Lanca 1 dysza

Podnoszenie wody 3000 mmH2O

Pompa wody 50 psi / 4bar

Jak wygląda dostęp do serwisu, akcesoriów i części do Santoemmy ?

Dziękuję Panowie, chyba zdecyduję się na zakup.

Jak wygląda dostęp do serwisu, akcesoriów i części do Santoemmy ?

Wie ktoś może coś w tym temacie ?

akcesoria dostępne we wielu sklepach internetowych, serwis jak kupisz w PL w legalnym sklepie to powinien zapewnić sprzedawca, ja mam akurat u siebie w mieście, maszyna prosta solidnie wykonana (na mnie zrobiła wręcz pancerne wrażenie).

Możesz zainteresować się też Tersusem MiniEx

sklep tersusa sprzedaje santoemme pod nazwą mini ex tersus i barwami innymi, wsio to samo tylko niby inaczej wygięta rura ssawki dużej, wszystkie części twierdzą,, że mają na składzie.

Ogólnie to co może wysiąść to niby można samemu wymienić.

Ceny chyba nie idzie znaleźć lepszej niż od nich.

sklep tersusa sprzedaje santoemme pod nazwą mini ex tersus i barwami innymi, wsio to samo tylko niby inaczej wygięta rura ssawki dużej, wszystkie części twierdzą,, że mają na składzie.

Ogólnie to co może wysiąść to niby można samemu wymienić.

Ceny chyba nie idzie znaleźć lepszej niż od nich.

pracuję właśnie tą wersję - co do ssawy to ta która jest dostarczana z Tersusem MiniEx to ma rurę ssawy całą ze stali (mała Sabrina ma plastikowy gięty odcinek rury przy spuście natrysku), jest też różnica w części ssącej - tersus ma ssawę jednofunkcyjną do dywanów i wykładzin, bez plastikowej części pozwalającej na czyszczenie podłóg twardych

no to kolejny atut za santoemmą, nic tylko brać tersusa, odkurzanie paneli mi nie potrzebne

tam nie tyle chodzi o odkurzanie paneli, bo to nie odkurzacz na sucho ale o czyszczenie na mokro - spryskujesz jak dywan i odsysasz - czy to komuś potrzebne musi sam rozstrzygnąć.

Jeśli ktoś bardzo chciałby odkurzać Santoemmą panele to w zasadzie też się da - trzeba dokupić do tego odpowiednią przystawkę

Przebrnąłem przez cały temat i krótko mówiąc - wiem, że nic nie wiem ;)

Także, jeśli mogę, zapytam wprost - potrzebuje:

- odkurzacz piorący (głównie do czyszczenia samochodów - powiedzmy 5 sztuk miesięcznie), ale miło gdyby była też możliwość użycia w domu - do dywanów i też do paneli (chociaż nigdy w praktyce takiego działania nie widziałem), no i wogóle super jakby jeszcze umożliwiał zwyczajne odkurzanie na sucho ;)

- zależy mi na tym, aby końcówka piorąca była wygodna, poręczna, mała (wypranie np.bocznych słupków, albo zakamarków podsufitki w aucie itp.)

- trwałość i niezawdność

- cena - wyznaję zasadę, że nie stać mnie na tanie rzeczy, więc powiedzmy 1500 - 2000 zł, chyba, że jest uzasadnienie dla wyższej ceny.

Myślałem o:

Karcher Puzzi 100 - z tego co wyczytałem - plastikowa tandeta - więc skoro końcówki maja się połamać, to dziękuje.

NUMATIC GVE 370-2 GEORGE - z tego co czytam, wynika, że byłby najlepszy, ale jak to jest z tymi jego funkacjami ? (odkurza na sucho, czy nie ? Wygodnie się nim pierze ?)

Santoemma Sabrina - poczytałem, ale w sprzedaży widzę tylko wersję MAXI za 6000 zł... to już mi się średnio podoba

Skłaniam się w kierunku Numatica George'a - jeżeli dobrze interpretuje wszystkie wypowiedzi i faktycznie jest taki dobry, to gdzie go najlepiej kupić - na allegro jest za 1490 zł. Ale na aukcji nie napisano co jest w komplecie (a przy okazji co powinno być ?)

Z góry dziękuje.

widać że nie czytałeś bo twierdzisz że santoemma tylko maxi w sprzedaży a posty wyżej rozmowa a santoemmie z kompletem ssawek i kurierem za 3200zł. Santoemma też można odkurzać ale trzeba dokupic do tego cos tam cos tam