junioross Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Czy ktoś z Was spotkał się już z maszyną Yato 82200? Cena jest bardzo atrakcyjna tylko nic nie mogę o niej znaleźć. Obdzwoniłem sprzedawców i dystrybutorów i nie udało mi się uzyskać informacji odnośnie skoku pracy - podobno ta maszyna to nowość na rynku i sami o niej niewiele wiedzą. Z ceną 360zł i 2 letnią gwarancją może być jedną z ciekawszych propozycji wśród budżetowych polerek DA.
powalla Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Dysk 150mm , gwint M8 , czyli tanio nie dokupisz BP 125mm . W Jula masz podobną maszynę o 11zł tańszą https://www.jula.pl/catalog/motoryzacja/pielegnacja-samochodu/srodki-do-woskowania-i-polerowania/polerki-elektryczne/polerka-004229/#tab01 , a ma już bezproblemowy 125mm BP , tyle że kabel krótszy niż w Yato.
Qlimaxss Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 @powalla Właśnie pisałem o tej z Juli . No i krótszą gwarancje bo raptem rok ma Julkowa
powalla Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Panowie, po raz kolejny przestrzegam przed słowem "gwarancja" ! Najlepiej wymazać je ze swojego słownictwa i zamiast niego używać "rękojmia" ! Tak w skrócie, to słowo ma dużo lepszą skuteczność i czas działania Obie maszyny mają więc 24 miesiące rękojmi i tego się trzymajmy PS: no chyba że dana maszyna ma więcej gwarancji (np.3lata) , to wtedy dopiero po upływie 24 miesięcy rękojmi zgłaszamy naprawę gwarancyjną , a nie naprawę "z rękojmi" . 5 1
junioross Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Rzeczywiście bardzo podobna maszyna do tej z Juli. Jednak YATO to dość dobrze znana marka narzędzi o bardzo korzystnym stosunku jakości do ceny . Na jego korzyść przemawiają ten 5-o metrowy przewód, dodatkowe 3 pady i plastikowa walizka do przechowywania i transportowania (nie wspomnę już o dłuższej o rok "gwarancji") - to sporo jak za 10zł. Co do parametrów technicznych to dostałem taką odpowiedź od dystrybutora: "Amplituda wychylenia tarczy podczas ruchu mimośrodowego w polerce YT-82200 to 15 mm" W związku z tym naszły mnie przemyślenia co tak na prawdę nazywamy "skokiem maszyny"? Czy jest to promień maksymalnego wychylenia dysku mierzony od pozycji centralnej czy może też różnica średnicy obszaru roboczego maszyny, a średnicą dysku??? Czy w takim razie ta polerka ma skok 15 czy 7,5mm?
powalla Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 1 godzinę temu, junioross napisał: nie wspomnę już o dłuższej o rok "gwarancji" 11 godzin temu, powalla napisał: Panowie, po raz kolejny przestrzegam przed słowem "gwarancja" ! Najlepiej wymazać je ze swojego słownictwa i zamiast niego używać "rękojmia" ! Tak w skrócie, to słowo ma dużo lepszą skuteczność i czas działania Obie maszyny mają więc 24 miesiące rękojmi i tego się trzymajmy PS: no chyba że dana maszyna ma więcej gwarancji (np.3lata) , to wtedy dopiero po upływie 24 miesięcy rękojmi zgłaszamy naprawę gwarancyjną , a nie naprawę "z rękojmi" .
kowloonwax Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Myślę że stąd ten cudzysłów 1
powalla Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Raczej myśli że ta gwarancja 2 letnia jest lepsza od 1 rocznej Sprawa druga, to dlaczego ktoś uważa że jeden chińczyk nazwany Yato jest lepszy od drugiego chińczyka nazwanego Hamron ? Niezaprzeczalną zaletą jest jednak ten 5m przewód , o ile jest giętki , a nie sztywny ...choć w opisie jest opisany jako gumowy .
junioross Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 20 minut temu, kowloonwax napisał: Myślę że stąd ten cudzysłów W samo sedno. 7 minut temu, powalla napisał: Raczej myśli że ta gwarancja 2 letnia jest lepsza od 1 rocznej Sprawa druga, to dlaczego ktoś uważa że jeden chińczyk nazwany Yato jest lepszy od drugiego chińczyka nazwanego Hamron ? Niezaprzeczalną zaletą jest jednak ten 5m przewód , o ile jest giętki , a nie sztywny ...choć w opisie jest opisany jako gumowy . Tak czy inaczej to Twoja kolejna wypowiedź w tym temacie dalej nie wnosi nic merytorycznego. Ad 2. To yato jest rozpoznawalną marką z rozwiniętą siecią dystrybucyjną i serwisową. Wpisując nazwę tego brandu mam kilkadziesiąt stron produktów czego nie można powiedzieć o Hamron'ie, który jest anonimowy.
powalla Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Czekamy więc na kogoś kto choć macał tę maszynkę, a nie tylko sądzi że Yato to mistrzostwo świata wśród narzędzi ...i jara się 3 padami które jak każde dokładane do maszyny są po porostu do bani i nadają się do nakładania dresingu na opony
kowloonwax Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Brandu jak brandu, za to o tej polerce nic nie można znaleźć ;x
junioross Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 3 minuty temu, powalla napisał: Czekamy więc na kogoś kto choć macał tę maszynkę, a nie tylko sądzi że Yato to mistrzostwo świata wśród narzędzi ...i jara się 3 padami które jak każde dokładane do maszyny są po porostu do bani i nadają się do nakładania dresingu na opony Czytaj ze zrozumieniem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 2 godziny temu, junioross napisał: Jednak YATO to dość dobrze znana marka narzędzi o bardzo korzystnym stosunku jakości do ceny "Korzystny stosunek jakości do ceny" nijak się ma do "mistrzostwo świata wśród narzędzi". Dodatkowo jeśli potrafisz myśleć logicznie to po zastanowieniu powinieneś dojść do wniosku, że jak ktoś rozważa zakup polerki za 360zł (w dodatku z dołączonymi akcesoriami) to nie wymaga/oczekuje jakości porównywalnej z zestawami z najwyższej półki. Nie każdy też ma "wystawowe" auto. Nie każdy też czerpie zysków z detailingu. Niektórzy po prostu chcą zrobić dla swojego; wartego czapkę gruszek; wozidła zrobić coś więcej niż ręczne wcieranie starym podkoszulkiem pasty tempo w lakier. Nie potrzebuje do tego od razu Rupesa za 2.5k i różnica w cenie zakupu rekompensuje mu niedogodności związane z wagą maszyny czy wyższymi wibracjami podczas pracy. Tak czy inaczej to koniec offtopa, wróćmy do tematów technicznych. Może napiszesz coś na temat sposobu pomiaru skoku maszyny skoro jesteś taki doświadczony i wygadany.
powalla Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Ty serio z tym skokiem pytasz? Jeśli tak , to sory ale zabierasz się za polerkę , a podstaw /zasady działania maszyny nie znasz? Zamiast klepać w klawisze i szukać spiny ze mną znalazłbyś to w 10 sekund ... no ale czekaj , może komuś będzie się nudzić , to wspomoże lenia.
junioross Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2018 3 minuty temu, kowloonwax napisał: Brandu jak brandu, za to o tej polerce nic nie można znaleźć ;x Może dlatego, że dopiero trafiła na rynek. Jak dzwoniłem do dystrybutora to powiedziano mi, że ten sprzęt mają w ofercie dopiero od kilku dni i żeby odpowiedzieć na moje pytanie muszą sprowadzić z magazynu i sprawdzić w dziale technicznym bo niestety instrukcja nic nie mówi o skoku maszyny. 3 minuty temu, powalla napisał: Ty serio z tym skokiem pytasz? Jeśli tak , to sory ale zabierasz się za polerkę , a podstaw /zasady działania maszyny nie znasz? Zamiast klepać w klawisze i szukać spiny ze mną znalazłbyś to w 10 sekund ... no ale czekaj , może komuś będzie się nudzić , to wspomoże lenia. Nie szukam żadnej spiny. Zasadę działania znam. Wiem jak wygląda ruch orbitralny dysku. Potrzebuję uzyskać informację czy skok to promień maksymalnego wychylenia dysku mierzony od pozycji centralnej czy może też różnica średnicy obszaru roboczego maszyny, a średnicą dysku? Niestety google milczy na ten temat. No chyba, że jestem ograniczony i nie potrafię szukać. Skoro to dla Ciebie 10sekund to uprzejmie proszę Cię o pomoc i podesłanie odpowiedniego linku bądź udzielenie odpowiedzi na powyższe pytanie. 1
Gozdziu23 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Tak, skok to wartość wychylenia talerza od maszyny, po kształcie maszyny widać że albo to 12mm albo 15mm w końcu to to samo co roller, hamrony itp sprowadzane chin jedne z lepszymi pozdespołami i jakościa wykonania jedzne z gorszymi
Torbba Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2018 @junioross gdzie w takich pieniądzach znalazłeś ta maszynę ?
junioross Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2018 3 godziny temu, Torbba napisał: 6@junioross gdzie w takich pieniądzach znalazłeś ta maszynę ? Na topmarket.pl była za 359zł z darmową wysyłką. Jednak po tym jak napisałem do nich maila chyba zorientowali się, że mają znacznie niższą cenę od konkurencji. Z najpopularniejszego w PL portalu aukcyjnego również wycofali tą pozycję (369+KW). Na moje zapytanie dostałem odpowiedź, że w przyszłym tygodniu powinna wrócić do oferty - nie wiem tylko czy w równie atrakcyjnej cenie.
brudnyharrry Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2018 Czy już ktoś miał przyjemność testować?
orson Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2019 Pracowal ktos moze taka polerka yato? Myslalem zeby ja kupic jakos pierwsza da bo cena dobra i skok niby 15. Z minusow widze gwint m8 i obroty minimalne wysokie. Co sadzicie? Czy lepiej sicco?
powalla Opublikowano 6 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2019 Gwint typowy dla polerek z 15mm skokiem . Czyżbyś chciał małe BP założyć? No to Cię informuję że się nie da założyć 75mm BP do tych maszyn. Sprawa druga , to obroty typowe dla DA ... musisz więc doczytać, bo widać w lekturze.
kubplu1992 Opublikowano 12 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2019 Czy ten bp bedzie pasowal do tej polerki yt 82200 ?: https://allegro.pl/oferta/evoflex-bpda-125mm-m8-tarcza-robocza-talerz-rzep-7534922654?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare
Rybicki Opublikowano 14 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2019 @kubplu1992 będzie pasował, założyłem taki sam do swojej maszyny. Używam tej maszynki od kilku miesięcy, zrobiła kilkanaście aut i nie mogę narzekać. Moc jak dla mnie jest wystarczająca, stabilizacja obrotów też działa. Wymiana BP na 125mm moim zdaniem jest konieczna, ale za to maszyna robi się bardziej uniwersalna. Wibracje nie są dokuczliwe a gumowane uchwyty na dłonie dodatkowo podnoszą komfort pracy. Długi przewód zasilający tez jest na plus. Od siebie mogę spokojnie polecić ten sprzęt.
mizakrze Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Cześć, a czy taki dysk zamontujemy na tą maszynkę? Flexipads Dysk wsporczy Talerz 125mm 5/16UNF SOFT
powalla Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Niestety ... w skrócie tam gdzie masz wystającą śrubkę z BP (obojętnie z jakim gwintem) tego się nie da zamontować na maszynach z 15mm skokiem.
Rekomendowane odpowiedzi