Jump to content

Recommended Posts

• Moderator
Posted

475699d297afae315ef802312426354e_L_en.jp

Spoiler

Cytat

OPIS PRODUKTU

Uniwersalny preparat do czyszczenia wszystkich rodzajów felg samochodowych w tym chromowanych, aluminiowych, łączonych dwuczęściowych, a także kołpaków z tworzyw sztucznych. Aktywna formuła szybko i skutecznie usuwa zapieczony pył hamulcowy, brud drogowy, zabrudzenia z oleju i smaru.

Zaczynam test/prezentację budżetowego - obecnie sprzedawanego w biedronce za 14,99PLN - środka do czyszczenia felg.

Spoiler

2018-08-24_09.08.14.jpg

2018-08-24_09.08.20.jpg

Krótko i na temat a jak ktoś będzie zainteresowany to pociągnie relację i przedstawi swoje spostrzeżenia.

# Butelka jest masywna ale wygodnie się ją trzyma.

# Atomizer rozpyla substancję i lekko ją pieni.

# Zapach jest dość przyjemny - jakby borówka, porzeczka - w każdym bądź razie coś owocowego. Nie drażni nosa i przyjemnie się rozpyla na felgi.

# Produktem wymyłem też opony, ale nie robi on na nich żadnego wrażenia - to znaczy nie wyciąga brudu. Użyłem dwa razy na oponę i piana była biała.

Z psikałem opony Shiny Garage Tire Cleaner i momentalnie zrobiły się brązowe. Jedyne do czego się nadaje to felgi.

Działamy:

Oto tygodniowy brud na felgach zakończony jazdą 25 km w deszczu:

2018-08-24_16.32.25.jpg

2018-08-24_16.32.30.jpg

2018-08-24_16.32.32.jpg

2018-08-24_16.32.42.jpg

2018-08-24_16.32.52.jpg

2018-08-24_16.33.03.jpg

Spoiler

2018-08-24_21_20_05-_Xn_View_-_2018-08-2

2018-08-24_21_20_34-_Xn_View_-_2018-08-2

Zaczynamy szczotkowanie frontów i wnętrza. Brud schodzi z łatwością.

Spoiler

2018-08-24_21_24_10-_Xn_View_-_2018-08-2

2018-08-24_21_25_04-_Xn_View_-_2018-08-2

2018-08-24_16.39.40.jpg

2018-08-24_16.39.44.jpg

2018-08-24_16.39.57.jpg

2018-08-24_16.40.15.jpg

2018-08-24_16.40.17.jpg

2018-08-24_16.40.20.jpg

2018-08-24_16.41.59.jpg

I tak cztery felgi. Efekt ? Jestem zadowolony. Ten rodzaj brudu zszedł bez problemu. Już widać, że produkt nadaje się do czyszczenia regularnego słabo zabrudzonych felg.

Jak czyści szczury i wielotygodniowy brud, osad, piach ? Zobaczymy - ale na pewno to pierwsze wrażenie zachęciło mnie do dalszych testów.

Jego przyszli konkurenci ? Np nowy nowy w moim arsenale CleaNOX z Proelite...

Spoiler

2018-08-24_16.33.45.jpg

...ale też stanie w szranki z Excede, Shiny Garage EF, CleanTech, Autoglym i innymi. Ciekawe czy ADBL, Funky Which, Detailer's Magic wydadzą kiedyś jakiś dedykowany Wheel Cleaner.

Dlaczego pytam ? Bo deironizerów staram się używać rzadko. Zauważyłem negatywny ich wpływ, przy częstym używaniu, na komponenty kół - czyli rdza, wżery, osad rdzawy - możecie wierzyć lub nie. Dlatego dobry wheel cleaner to dla mnie priorytet w arsenale. Chciałbym jeszcze kiedyś znaleźć produkt który na myjce ciśnieniowej doczyści felgę na błysk, nie pozostawiając chociażby minimalnego filtru. Bo róóóóóóóóżnie z tym bywa (często też zależy od strumienia końcówki myjki i ciśnienia...) 😉 

Spoiler

Coś w tym stylu:

2018-08-24_21_54_58-_Zdj_cia.png

Na pierwszy rzut oka wygląda na czyste ale test palca często pokazuje realia 😉

Podsumowanie:

Na razie chyba mało obiektywne bo felgi słabo ubrudzone ale: butelka, atomizer, zapach, rozpylanie, delikatna pianka, to domywanie tutaj - wszystko na plus.

Nie wykluczam, że produkt ten może nadawać się tylko do takiego słabego zabrudzenia - ale przynajmniej pierwsze wrażenie nie sprawia że wrzucę go teraz do kosza - może poźniej 😉 może nie 😉

Podobne wrażenie miałem na początku po tym biedronkowym deironerze, który koniec końców u mnie sprawdził się tylko do tak słabego brudu a na innych już nie podołał. W przypadku CarPlan pożyjemy zobaczymy 😉

Spoiler

#domeldetailinglaboratory #domeltestuje #domeltest #domelowefelgi #biedronkadetailing

Posted

A co z domywaniem bezdotykowym? Mnie to najbardziej interesuje, bo w lecie felgi brudzą się praktycznie tylko od pyłu, więc raz na jakiś czas deironizer, ale poza latem to więcej koła się brudzą od błota i wtedy nie ma sensu ich myć na 100% więc wolę dać jakiś zasadowy środek, który zmyje brud niż deiron, który ledwo zadziała, bo jest tak zalepiony.

• Moderator
Posted

CarPlan było pierwszą poważną firmą produkującą kosmetyki samochodowe z jaką miałem do czynienia. Było to jakieś 8 - 9 lat temu:)

Miałem ich dwa produkty do felg: Demon Wheels i Wonder Wheels. Oba wspominam wyśmienicie - efekty były spektakularne. Używałem ich często bo o zabezpieczaniu felg wtedy jeszcze nie słyszałem i mogę powiedzieć że w dłuższej perspektywie, były bezpieczne dla felg. Wtedy do kupienia CarPlan był tylko na Allegro, dziś piszesz że jest nawet w Biedronce - czasy się zmieniają...

Ja również nie jestem zwolennikiem używania deironizerów na co dzień.

Posted
13 godzin temu, Domel napisał:

Zauważyłem negatywny ich wpływ, przy częstym używaniu, na komponenty kół

cholerka ostatnio używam Shiny Garage Monster Wheel Cleaner + Gel , ma w sobie Irona bo krwawi , chyba sie trzeba przerzucić na cos łagodniejszego co regularnego cotygodniowego mycia ...

Posted

Akurat ten SG wg producenta nadaje się do regularnego mycia felg 🙂 Ja go mam póki co i na razie nie widzę negatywnych efektów, inna rzecz, że zacisk mam do pomalowania, ale same felgi czy bębny z tyłu mają się bardzo dobrze 🙂

Posted

Ciekawe czy ADBL, Funky Which, Detailer's Magic wydadzą kiedyś jakiś dedykowany Wheel Cleaner.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

To Wheel Warrior z ADBL nie jest do bieżącego czyszczenia felg ?

Posted
Teraz, Adaszek96 napisał:

Ciekawe czy ADBL, Funky Which, Detailer's Magic wydadzą kiedyś jakiś dedykowany Wheel Cleaner.

Adbl nie ma czegos takiego ? Bylem swiecie przekonany ze jest

• Moderator
Posted
Godzinę temu, Adaszek96 napisał:

To Wheel Warrior z ADBL nie jest do bieżącego czyszczenia felg ?

No, nie @ADBL poprawcie mnie jeśli się mylę ale jak dla mnie to kwas:

Cytat

ADBL Wheel Warrior - jest kwasowym płynem do felg dzięki któremu z łatwością rozpuścisz brud, rdzę oraz inne osady na powierzchni Twoich felg. Posiada on wspaniały i intensywny, owocowy zapach.

Doskonale sprawdzi się przy okresowym myciu oraz podczas domywania felg przed zastosowaniem środka deironizującego ADBL Vampire.

Okresowe mycie a nie rutynowe 😉

Posted

Chyba sporo ludzi zapomniało o Valet Pro Bilberry, a to jest na prawdę dobry środek do mycia kół. Jako ze jest rozcieńczalny można go używać do zadbanych kół jak i do szczurów, w większym stężeniu przyzwoicie też czyści opony.

Posted
3 minuty temu, Tommy Lee napisał:

Valet Pro Bilberry

bardzo fajny szuwaks, ale wolę ExceDe, który robi robotę fantastycznie.

• Moderator
Posted
14 minut temu, Tommy Lee napisał:

Valet Pro Bilberry

Świetny jest. Używam na zmianę z SG EF + ostatnio Excede katuję.

• Moderator
Posted
W dniu 25.08.2018 o 11:00, Eryczek napisał:

dziś piszesz że jest nawet w Biedronce - czasy się zmieniają...

Zobaczymy, ja się tylko obawiam, że może być "rozcieńczony" na potrzeby Biedry (jak np herbaty Lipton, chipsy Lays etc)  kilka razy i siła wymywania w porównaniu do tego co mialeś 10 lat temu będzie znikoma.

• 2 weeks later...
  • Dystrybutor
Posted
W dniu 25.08.2018 o 18:30, Domel napisał:

No, nie @ADBL poprawcie mnie jeśli się mylę ale jak dla mnie to kwas:

Okresowe mycie a nie rutynowe 😉

Kwasowe środki nadają się do rutynowego mycia, oczywiście używając ich zgodnie z zaleceniami producenta 🙂 Czy to kolegów z ADBL czy nasz Clean Wheel, czy innej firmy. Zasady radzą sobie z tłustymi zanieczyszczeniami, a kwasowe produkty lepiej z metalicznymi.

Polecam używać przy myciu 😉 Dobrze, jest użyć deironizera, kwasu oraz zasady (np. piana zasadowa, nie musi być dedykowany produkt do felg). 

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
  • Moderator
Posted
30 minut temu, cleantechco napisał:

czy nasz Clean Wheel

dobrze że piszecie, dorzucę was do porównania 😉

• Lubię to 1
  • Moderator
Posted
W dniu 5.09.2018 o 15:49, cleantechco napisał:

nasz Clean Wheel

jakie jest bezpieczne rozcieńczenie na litr - do co tygodniowego mycia ?

• Moderator
Posted

Mały update. Do mycia bezdotykowego - ciśnieniowego jeszcze nie dotarłem - ale trafił mi się "przyszły wkrótce" pacjent i postanowiłem sprawdzić te trzy produkty jak radzą sobie z błotem.

Szybki test - dla samego siebie - bez wchodzenia w szczegóły i emocjonalne rozkminy. Nie, wbrew pozorom nie jest to test lub reklama sponsorowana. Ja wiem że PA lub Karcher zrobią to samo - szybciej i lepiej - ale jak go nie masz pod ręką to co ? Ciśnienie z węża jest za małe.

Samą wodą i szczotką też można, ale po co ? Więc z nudów sprawdziłem sobie te dwa produkty.

Użyłem ProElite CleaNOX i CarPlan Demon Wheels - Krótki wniosek ? Oba płyny nie maja najmniejszego problemu z rozpuszczaniem zaschniętego błota i zmiękczaniem go a ciśnienie ze szlaucha i szczotka Mothers załatwiły sprawę.

Shiny Garage Pure Black Tire Cleaner 1:3 - wyczyściłem oponę na cacy.

Filmik tylko dla chętnych bo nie ma w nim nic szczególnego.

Spoiler

Zastanawiam się dlaczego na opakowaniu ProElite CleaNOX pisze ze do deironizer ?

shrug-house.gif

W tygodniu pojadę na myjnie i sprawdzę oba produkty bezdotykowo - bo wielu forumowiczów interesuje tylko to jaki będzie efekt po takim zabiegu bo wszelkie inne zabawy są pewnie bez sensu

(cierpliwości....)

• Lubię to 1
Posted

@Domel Quada opryskujesz całego dimmerem i wtedy masz opony czyste, plastiki, siedzenie, manetki. Jak często jeździsz to raz na miesiąc pryskasz jakimś śliskim qd i błoto spływa. 0 pracy, 100% efektu :-D

• Okay 1