Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

miałem fast clean i dobry qd ale jak dla mnie wizualnie efekt słaby, cała reszta na plus ale look mizerny po nim. Potem uzywałem go do ściagania ptasich odchodów, a po myciu całe auto traktuje meguiarsem ultimate. Testuje co jakiś czas jakiś inny QD i do tej pory nie znalazłem czegoś co daje taki zjazd wody, połysk i nie przyciąga kurzu

Opublikowano
Podejrzany ten link ze speedyshare

Tapatalk

-Jeśli obawiasz się formatu JPG to powiem tylko tyle że szampana to Ty się w życiu nie napijesz.

Dzięki za link jednak chciałbym małe opakowanie produktu Victoria Wax Concours Red.

Jeśli byłby ktoś na tyle uprzejmy i podrzucił byłbym wdzięczny.

To temat o qd, nie o woskach. To, że jesteś nowy nie zwalnia Cię z używania wyszukiwarki. Temat o Victoria wax można znaleźć bez problemu, podobnie jak temat o wyborze wosku.

-To mi znajdź link skoro jest to takie łatwe, bo wybacz aktualnego i dostępnego nie moge znalezc. :)

Opublikowano
a co tak sie uparłeś na ten wosk skoro nic o nim nie czytałeś ? skąd wiesz jaki efekt on daje ?

Gdzie masz to napisane że nic nie czytałem? Czytałem, ogladałem, jednak nie moge znaleźć sklepu z małą paczką.

Opublikowano

Szukam czegoś taniego do zmywania ptasich pozostałości, szkoda mi porządnego QD na brudny samochód z którego trzeba to zmyć.

Myślałem o Duragloss #931 rozcieńczonym jako QD, tylko czy jest bezpieczny dla wosku (nigdzie nie widziałem informacji o neutralnym pH)?.

Opublikowano

To jest szampon do bezwodnego mycia tak samo jak Optimum No Rinse, oba są bezpieczne dla wosku i zostawiają po sobie ochronę polimerową. Dodatkowo używam ONR jako poslizg do glinki.

Opublikowano

Hmm, to właściwie jeszcze sensowniej, jak że właśnie potrzebuje tego do bezwodnego mycia (atomizer z takim szamponem + czysta mikrofibra w bagażniku na wypadek ataku z nieba). Niema znaczenia że używam Colli (wosk naturalny)?

Opublikowano

Jak najbardziej na Colliego możesz takiego zestawu używać, tylko mieszaj to z wodą demineralizowaną. Do zestawu przydała by się tylko jeszcze jedna fibra, pierwsza do ściągania brudu, a druga do osuszania.

Opublikowano
Szukam czegoś taniego do zmywania ptasich pozostałości, szkoda mi porządnego QD na brudny samochód z którego trzeba to zmyć.

Myślałem o Duragloss #931 rozcieńczonym jako QD, tylko czy jest bezpieczny dla wosku (nigdzie nie widziałem informacji o neutralnym pH)?.

Właśnie do tego go używam, mam w aucie buteleczkę 100ml na ptasi wypadek.

Opublikowano

A ja mam takie trochę pytanie laika... Mianowicie: czy jest opcja, żeby QD usunąć waterspoty, w tym takie chyba już stare? Wczoraj myłem ojcu na dwa wiadra Sharana w kolorze czarnej perły (lakier w stanie tragicznym, zresztą to chyba jego pierwsze takie mycie), niestety rzecz miała miejsce na myjni i potrzebowałem po umyciu szybko pojechać do domu i potem w jedno miejsce, więc auta nie dosuszyłem i mimo spłukania wodą demineralizowaną porobiły się kropki. Potem to próbowałem zlikwidować QW, ale głównie na dachu pozostawały wielkie kropy. Jestem niemal pewien, że one przetrwały to mycie. Póki co nie mam żadnego kwalifikowanego quick detailera.

Opublikowano

Konkretnie jestem zainteresowany Sonaxem BSD, bo jest tani, ponoć dobry i dostępny niemal wszędzie. Pewnie pozostaje mi po prostu spróbować... ;)

Opublikowano
A ja mam takie trochę pytanie laika... Mianowicie: czy jest opcja, żeby QD usunąć waterspoty, w tym takie chyba już stare? Wczoraj myłem ojcu na dwa wiadra Sharana w kolorze czarnej perły (lakier w stanie tragicznym, zresztą to chyba jego pierwsze takie mycie), niestety rzecz miała miejsce na myjni i potrzebowałem po umyciu szybko pojechać do domu i potem w jedno miejsce, więc auta nie dosuszyłem i mimo spłukania wodą demineralizowaną porobiły się kropki. Potem to próbowałem zlikwidować QW, ale głównie na dachu pozostawały wielkie kropy. Jestem niemal pewien, że one przetrwały to mycie. Póki co nie mam żadnego kwalifikowanego quick detailera.

No właśnie nie jestem do końca przekonany czy tak na prawdę QD usuwają waterspoty czy je maskują. Mam dedykowany środek Gejona do usuwania waterspotów i po jego użyciu mam mieszane uczucia, bo o ile ze świeżymi daje sobie radę, to z takimi przyschniętymi nie do końca. Po przetarciu fibrą niby znikają, ale jak się tak lepiej przyjrzeć to widać takie cienkie obwódki po wyschniętych kroplach wody.

Opublikowano

Czasami na takie plamy potrzebny jest cutting. Świeże water spoty można usunąć, ale na przyschnięte żadne QD nie pomoże.

Opublikowano

Jako że dopiero ogarniam co i jak to pytam - czy QD można stosować jako zastępstwo dla wosku? Mieszkam w bloku i czasem po prostu nie chce mi się pod blokiem bawić w woskowanie i polerowanie a takim QD mógłbym auto na myjce przelecieć. Czy jeśli dobrze kombinuję to SG Morning Dew się nada ? Mam ciemny lakier i zależy mi na uzyskaniu głębi. Wosk który nakładam od święta to Colli jeśli to ma jakieś znaczenie.

Opublikowano

Przecież nie woskujesz za każdym razem po myciu,dlatego są QD żeby odświeżyć połysk.

Po każdym myciu QD lub QW i będzie git.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś nowego QD do arsenału.

Chcę Was zapytać jak wypadnie QD1 ADBL w porównaniu do Megsa Ultimate? Stosował ktoś jeden i drugi, jakie są różnice? Jak ewentualnie oba sprawdzą się naturalnym wosku np. Nattys Red?

Opublikowano

maciek-drummerOba to syntetyki i ja wolałbym do RED-a jakiś naturalny QW , np. CG ProDetailer lub PB QD+ . Wada obu wymienianych jest taka , że niestety nie lubią być nakładane w słońcu i na rozgrzany lakier .

Wracając do wymienionych przez ciebie . Są sygnały od chłopaków że QD1 może stwarzać jakieś problemy - ja ich nie miałem , ale niektórzy tak. Z QD Megs' a gwarantuję że żadnych problemów nie będziesz miał w nakładaniu nawet w słońcu .

Opublikowano

maciek-drummer, dokonałem właśnie takiej zmiany i jestem bardzo zadowolony. Bardzo lubiłem UQD za łatwość aplikacji i nadal go cenię, ale QD1 jest dla mnie lepszy pod każdym względem. Dużo mocniej przyciemnia, ładniej pachnie i jest bardziej wydajny. Mimo, że megs jest chyba najłatwiejszym w pracy qd to aplikacja QD1 również nie sprawia mi żadnych problemów. Z tym mazaniem się w słońcu to przesadne marudzenie. Nie zauważyłem podjadania wosku, aktualnie mam na aucie Kiwami i po QD1 kropelki ładnie odżyły. Osobiście polecam ;)