ma_ko Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 OK. Bo ciut zgłupiałem tym bardziej że w nomenklaturze funkcjonuje tzw " zielony Sonus".., dzięki za info...
ADI25 Opublikowano 24 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2012 Panowie jestem w posiadaniu glinki BH soft w zeszłym roku wrzesień glinkowałem Fiata seicento do poślizgu glinki używałem MEGUIARS GOLD CLASS CAR i robiąc podchody do PANDY patrze glinka zmieniła kolorek na kawa z mlekiem czy to normalne ??
Moderator psemo Opublikowano 24 Marca 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2012 ADI25, Używałeś wcześniej Tar Removera? PS. Dużo łatwiej czytałoby się Twoje posty gdybyś konstruował je używając znaków przestankowych.
sinner Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2012 ADI25, Glinka zmienia kolor jak ściąga brud, im gorzej przygotowany lakier do glinkowania, tym glinka brudniejsza.
ADI25 Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2012 ADI25, Używałeś wcześniej Tar Removera? PS. Dużo łatwiej czytałoby się Twoje posty gdybyś konstruował je używając znaków przestankowych. Nie używałem posty będę konstruował tak aby były bardziej czytelne Co do glinkowania, auto umyłem osuszyłem i glinka poszła w ruch lakier 14 lat był strasznie zaniedbany,osadu co nie miara. Wnioskuje ze nie użycie Tar Removera spowodowało ze glinka się szybko zabrudziła i zmieniła kolorek,czyli dałem ciała w przygotowaniu powierzchni
kojak Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2012 Proponuję wczseśniej,przed glinkowaniem zmyc z auta trochę syfu za pomocą benzyny ekstrakcyjnej lub jw. Tar-a i kolor glinki nie powinien już tak szybko się zmienic.
_jedrek_ Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 witam Chce uzyc na lakier Auto Finesse Tripple All In One Polish. Wyczytalem, ze przed nalozeniem tego preparatu warto wyglinkowac lakier w zwiazku z czym mam kilka pytan: 1. czy podczas glinkowania mozna uszkodzic lakier tzn porysowac go? 2. czy taka glinka bedzie odpowiednia KLIK ? Wszystkie cenne rady wskazane dla laika, który takiego cuda jak glinka używał bedzie pierwszy raz
saddam Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 Ad1. Myślę, że można. Zaopatrz się w dużą ilość lubrykantu, często glinkę formuj w nowy "placek" i problemu nie powinno być. Ad2. Będzie dobra. Sam jej używałem i pewnie niebawem znowu będę. Woda + szampon do niej jako wspomagacz poślizgu będzie OK.
coobah Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 1. czy podczas glinkowania mozna uszkodzic lakier tzn porysowac go? można porysować, jeśli mimo brudnej glinki nie zagnieciesz jej tylko dalej będziesz zasuwał nią po lakierze. A już tragedią będzie jeśli glinka Ci upadnie na posadzkę/podłogę/klepisko a Ty ją podniesiesz i dalej będziesz glinkował Wtedy tylko KOSZ! 2. czy taka Glinka bedzie odpowiednia KLIK ? tak, odpowiednia
_jedrek_ Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 Ad1. Myślę, że można. Zaopatrz się w dużą ilość lubrykantu, często glinkę formuj w nowy "placek" i problemu nie powinno być.Ad2. Będzie dobra. Sam jej używałem i pewnie niebawem znowu będę. Woda + szampon do niej jako wspomagacz poślizgu będzie OK. jaki szampon do tego uzywac? mam w garazu jakis tani niby z woskiem nada sie ? [ Dodano: 27 Marzec 2012, 22:25 ] 1. czy podczas glinkowania mozna uszkodzic lakier tzn porysowac go? można porysować, jeśli mimo brudnej glinki nie zagnieciesz jej tylko dalej będziesz zasuwał nią po lakierze. A już tragedią będzie jeśli Glinka Ci upadnie na posadzkę/podłogę/klepisko a Ty ją podniesiesz i dalej będziesz glinkował Wtedy tylko KOSZ! 2. czy taka Glinka bedzie odpowiednia KLIK ? tak, odpowiednia akurat to wyczytalem, ze trzeba zagnaitac czesto i sprawdzac jej stan jeszcze na cos zwracac uwage?
saddam Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 _Jedrek_, sądzę, że się nada choć sam nie używam szamponów z woskiem. Delikatnie "posuwaj" glinkę po lakierze bez zbędnego dociskania
_jedrek_ Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 _Jedrek_, sądzę, że się nada choć sam nie używam szamponów z woskiem.Delikatnie "posuwaj" glinkę po lakierze bez zbędnego dociskania ogolnie to moja pierwsza przygoda z takimi drozszymi kosmetykami i mam straszne obawy
coobah Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 jaki szampon do tego uzywac? mam w garazu jakis tani niby z woskiem nada sie ? szampon może być ten którym będziesz mył auto... Tylko pamiętaj, że ma być go tam niewiele. jeszcze na cos zwracac uwage? Kamil, rób to uważnie, ostrożnie, pilnuj glinki i tyle...
Kalitus Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 Ja też miałem obawy co do stosowania glinki, jednak nieuzasadnione. Pracuje się naprawdę dziecinnie prosto, tylko trzeba być pewnym, że auto jest extra czyste. Moje auto nie potrzebuje glinkowania, ale już mnie korci, żeby wyglinkować drugi raz. Co do glinki ValetPRO, niestety zaczęła mi się rozpadać w trakcie pracy, więc może próbuj bez szamponu, albo inna glinkę.
matherr Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 koledzy czy jakieś konkrety co do żółtej glinki Valet Pro omawianej kilka postów wcześniej. Naczytałem się tyle o cudownych glinkach, że musiałem zakupić gdyż szykuje się polerka a miałem wcześniej zamiar odpuścić glinkowanie na co uważać z glinką VP w jakiej formie (stężeniu szamponu) lubrykant będzie najlepszy dla ww glinki, wcześniej konkretne oczyszczenie wszelkimi innymi sposobami i podzielenie 100g na 5-6 kawałków. Teorię już z całego tematu poznałem ale może jakieś konkrety co do tej taniej (bo na tym mi zależało) glinki? lakier sreberko a auto kilkuletnie, glinki wcześniej nie widziało interesuje mnie temat zagniatania glinki oraz czy gdy stwardnieje najpierw ją zagnieść i wrzucić do ciepłej wody czy na odwrót (jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie)
_jedrek_ Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 jaki szampon do tego uzywac? mam w garazu jakis tani niby z woskiem nada sie ? szampon może być ten którym będziesz mył auto... Tylko pamiętaj, że ma być go tam niewiele. jeszcze na cos zwracac uwage? Kamil, rób to uważnie, ostrożnie, pilnuj glinki i tyle... a ile tego szamponu wlać na 500ml wody? Woda ma byc ciepla? dziekuje bardzo za porady
Moderator Eryczek Opublikowano 28 Marca 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 _jedrek_, wystarcza 2-3 krople Jesli moge cos jeszcze doradzic to nie wycieraj auta po wczesniejszym myciu i przed zabraniem sie do glinkowania nastepnego elementu, polej go woda. Na suchym elemencie nic nie zdzialasz.
_jedrek_ Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 _jedrek_, wystarcza 2-3 kropleJesli moge cos jeszcze doradzic to nie wycieraj auta po wczesniejszym myciu i przed zabraniem sie do glinkowania nastepnego elementu, polej go woda. Na suchym elemencie nic nie zdzialasz. ok dzieki to teraz tylko kompletowac graty i dzialac aaa zapomnialbym szyby moge wyglinkowac przed nalozeniem niewidzialnej wycieraczki?
clhseba Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 szyby moge wyglinkowac przed nalozeniem niewidzialnej wycieraczki? Tak
Moderator Eryczek Opublikowano 28 Marca 2012 Moderator Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 _jedrek_, nawet zalecane
_jedrek_ Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 _jedrek_, nawet zalecane podziekowal za dokladne wytlumaczenie sprawy
Dom81 Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2012 Witam, Dzisiaj zamówilem Glinke Bilt Hamber i jak tylko bede mial chwile czasu to zamierzam przejechac nia cale auto. Dodam, ze jest to moja pierwsza przygoda z glinka. Aktualnie na aucie mam nalozone kilka warstw wosku AUTO GLYM HD. Stad moje pytanie. Czy przed uzyciem glinki usunac wosk z karoserii?
saddam Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2012 Nie, nie musisz usuwać wosku przed glinkowaniem.
Szwejk Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2012 ewentualnie przed mozesz jakis tar&glue zastosowac ułatwiając glince prace.
kojak Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2012 Czy do glinkowania jako lubrykanta mógłbym użyc któregoś z nich: - Dodo Juice Basics of Bling Detailing Spray - Stjärnagloss Silke Detailer ??
Rekomendowane odpowiedzi