Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja ze swojej glinki ciachnąłem najpierw ok. 1 cm czyli tak na oko 1/7 całości i jest git. Jak jeszcze nigdy nie używałeś glinki to na takim kawałku możesz sobie poćwiczyć (i wyrobić zdanie czy lepiej więcej czy mniej potrzeba żeby było wygodnie - to Tobie ma być wygodnie)... a w razie upadku glinki na ziemię straty nie są zbyt kosztowne.

A co do kulki to można takową uformować i potem rozpłaszczyć ;)

Opublikowano

możesz ją użyć później na przykład do felg

a brudną stronę zagniatasz do środka, jak widać, że jest brudna :kox:

Opublikowano

tutaj masz przykład jak zaginać glinkę:

jak widać youtube mądrze przeszukiwany jest przydatny :kox:

Opublikowano

Tylko, że na tym filmiku to ma czyste auto. Jak masz mnóstwo asfaltu to takie przyklejanie do jakiegokolwiek aplikatora wydłuży proces ze 4x bo potrzeba zagniatania syfu do środka będzie dość częsta (zależy oczywiście od poziomu zanieczyszczenia glinkowanej powierzchni).

...a kawałek, który nadaje się do pracy, może być sporo mniejszy od tego na filmiku.

Opublikowano

Wczoraj wyglinkowałem auto. Najpierw akywna piana,słaba bo z ręcznego opryskiwacza,spłukana myjka, potem nafta na smołę,mycie na 2 wiadra i glinka na poślizgu wody z szamponem. Ugniatałem ją długo, w dodatku maczałem w ciepłej wodzie ale i tak twarda była jakaś. Bez żadnych oporów ślizgała się po lakierze. Może to dobrze a może nie ale byłem zaskoczony bo na dachu,masce i drzwiach do połowy nic praktycznie nie było,czysta glinka dopiero poniżej listwy drzwi i zderzakach się zabrudziła.

• Moderator
Opublikowano
na dachu,masce i drzwiach do połowy nic praktycznie nie było

To normalne, też tak miałem że dopiero doły drzwi zmusiły glinkę do pracy.

Co do twardości to zależy jaką masz glinkę, temperatury teraz spadły to glinki twardnieją.

Opublikowano

Glnka VP , jestem zadowolony bo kawałkiem 100g glinki takich aut w sumie sporych zrobił bym z 5-6 więc starczy mi na długo. Ale ten stary kawałek wykorzystam do alusów bo chyba też się tak robi

• Moderator
Opublikowano

Ta akurat jest jedną z miększych. Może to wpływ temperatury bo używałem jej zawsze jak było ciepło.

Trzeba będzie spróbować w chłodniejszy dzień to może będzie skuteczniej działać bo ja miałem akurat wrażenie że jest za miękka i za słabo zbiera.

Opublikowano

Hmm coś źle zrobiłem prawdopodobnie z moją glinką VP. Rozumiem, że rwę kawałek kręcę placek psikam sobie szamponem z wodą i jadę? No i tak zrobiłem, psik psik sporo tej "mikstury" trochę na glinkę i fajnie, poślizg jest glinka względnie czysta. Przeleciałem tak ze dwa elementy i czuję, że coś nie tak - patrzę a tu glinka zaczyna mi się praktycznie rozpływać w rękach :shock: Zrobiła się z niej papka straszna, praktycznie nie trzymała się kupy. Wziąłem następny kawałek i myślę, że to może mój super szampon (nigrin), więc poleciałem samą wodą. Faktycznie zrobiłem więcej elementów ale koniec taki sam. Z glinki została papka, która nadawała się tylko do kubła.

OCB? :dontknow:

Zepsułem, czy to norma i po prostu niedoczytałem tego?

Opublikowano

Używałem glinki ValetPro , zrobiłem całe autko , do wody destylowanej dodałem kropelkę szamponu PB Super Slick & Suds , nie zauważyłem nic co by się działo złego z glinka , kawałem który używałem nadal wykorzystuje ( jeszcze )

• Moderator
Opublikowano

Też mi się zrobiła papka jak poleżała po użyciu z jakieś pół roku....

Glinka chłonie tą wodę i to jej szkodzi no ale taka jest zasada używania.

Ja nie psikam specjalnie mocno na samą glinkę, troszkę na początku.

Jaki kawałek odrywasz, ile g mniej więcej. Bo jeśli robisz malutkim to ma prawo się szybciej zużyć chociaż u mnie to nie nastąpiło (kawałek ok 15g)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie było to samo, zrobione (wczoraj) 3/4 auta, woda bez szamponu, jednak dosyć często musiałem moczyć w ciepłej wodzie bo zimno było, po zrobieniu wspomnianych 3/4 glinka zrobiła się trochę jak gąbka, taka papka, którą nie dało się niestety już pracować i właśnie w tym momencie spadła mi na ziemię, więc do kosza, użyłem nowej i wtedy przeleciałem jeszcze raz ostatni element robiony starym kawałkiem i zebrało się jeszcze trochę brudu, konkludując, glinka od VP nie jest chyba zbyt ekonomiczna, ale nie pracowałem na innych więc nie mam porównania. Doszedłem też do wniosku, że dopiero na wyglinkowanym lakierze, można położyć naprawdę cienką warstwę wosku.

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie czy są jakieś różnice (poza kolorem :roll: ) pomiędzy glinką białą i zieloną Sonusa?