Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na forum octavii wpadlem na takie zdjecie:

53305.jpg

Akurat w tym przypadku samochody sa zabezpieczone folia na powierzchniach poziomych ale i nawet nowe auta moga wymagac glinkowania (wystarczy sobie przypomniec jaki syf jest na dachach wagonow).

• Administrator
Opublikowano

Opiłki z torów to najgorsze co może być. Moje auto po staniu przez tydzień czasu przy zajezdni w Wiedniu ma wżery kwalifikujące się tylko i wyłącznie pod papier.

Opublikowano

Chodzi o boczne panele na wagonach? U nas też się tak przewozi, widzałem na takich zabudowanych wagonach Vw i Nissany bodajże

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Wiem że jestem tu od minut paru zalogowany ale czytam forum już od jakiegoś czasu i nie mogę podjąć decyzji jaką glinkę kupić do nowego auta w czarnym perłowym kolorze. Glinka jest mi potrzebna, ponieważ na dachu i nie których elementach bocznych od soków drzew lub temu podobnych substancji utworzył się nalot. Jeżeli jest osoba która może mi podać dokładnie jaką glinkę kupić a najlepiej sugerując w jakim sklepie się zaopatrywać to był bym wdzięczny.

Opublikowano

tylko najważniejsze żeby pamiętać że to raptem pół roczny lakier, żeby niczego nie schrzanić

Opublikowano

Sam ją używałem i mogę powiedzieć że jest delikatna dla lakieru. Miękka jak na glinki. Ma jasny kolor i łatwo jest zobaczyć jej stopień zużycia. Nie powinieneś niczego schrzanić. Najważniejsze aby glinka miała poźlizg, nie dawać zbyt dużego nacisku glinką na lakier i pamiętać o ugniataniu jej co jakiś czas. ;)

Opublikowano

Z pewnością źle nie zrobisz :) Blit Hamber jest jedną z lepszych i często polecanych na forum glinek. Występuje w dwóch wersjach regular i soft. Dla Ciebie odpowiednia będzie soft skoro masz półroczny lakier ;)

Opublikowano

no i super więc taką zakupię, co do mojego auta 10 letniego czyli BMW to temat będzie trzeba porozwijać ale to tak poza nawiasem. Widzę że trafiłem w odpowiednie miejsce, zabawa się zaczyna :D:D:D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

dzis po raz pierwszy glinkowalem mojego golfa. efekt mnie powalił na kolana. wyszlo lepiej niz moglem sie spodziewac, przelecialem calego, nawet szyby i szklo szyberdachu. uzywalem BH regular z woda. ale po calym zabiegu juz po umyciu ponownym zauwazylem, ze mam cale auto w niewiarygodnych hologramach i smugach.... zejda pod wplywem PB PP?

• Moderator
Opublikowano

elpiotrek, Tak sobie czytam twojego posta i dochodząc do "używałem BH regular" przeszło mi przez myśl po co taka mocna glinka...

PB PP może być za słaby.

• Moderator
Opublikowano

Dziś widziałem filmik z tym ValetPRO http://www.excede.pl/valetpro-achilles- ... l-p45.html - z tego co widać to sobie poradzi.

ale dawalem duzo wody

To dobrze ale glinka sama w sobie dość twarda, większość wybiera soft i spokojnie sobie radzi ze wszystkim. Z resztą ja mam taką teorię na temat glinki, że lepiej kupić miększą i się pierwszy raz trochę więcej namachać i zostaje nam ona na później niż kupować twardą na pierwszy raz a potem strach jej użyć :) Teoria dotyczy pielęgnacji swojego auta bo jak ktoś robi dużo, różnych aut to oczywiście nie ma to zastosowania.

Opublikowano

rychu, masz racje:D jutro jak bedzie pogoda to polece valet'em. mam go nalozyc i poczekac az przeschnie czy klasc i od razu wycierac MF?

edit:

czy po glince trzeba przeleciec auto IPA?

Opublikowano
dzis po raz pierwszy glinkowalem mojego golfa. efekt mnie powalił na kolana. wyszlo lepiej niz moglem sie spodziewac, przelecialem calego, nawet szyby i szklo szyberdachu. uzywalem BH regular z woda. ale po calym zabiegu juz po umyciu ponownym zauwazylem, ze mam cale auto w niewiarygodnych hologramach i smugach.... zejda pod wplywem PB PP?

aż strach glinkować auto teraz... ;)

• 3 tygodnie później...