Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam! Tak jak w temacie, zamierzam kupić glinkę do częstego stosowania do oczyszczenia blachy przed nałożeniem cleaneru i wosku. Chciałem kupić VP yellow ( miało być nie drogo i w miarę skutecznie) ale zastanawiam się czy nie będzie lepiej zainwestować w ADBL Clay Sponge. Na razie mało wpisów na forum o tym produkcie , to co udało mi się wygrzebać z sieci to nie wiele informacji ale ogólnie Ci którzy jej użyli byli zadowoleni. A co wy o tym myślicie? Czy używanie tego typu produktów bez uprzedniego użycia odpowiedniej chemii do dekontaminacji ma sens?

Posted

Kupilem, ale jeszcze nie mialem okazji uzyc. Przekonali mnie w mx nowicki po tym jak jeden z chlopakow pokazal mi sponge'a, ktory zrobil juz kilkanascie aut. Zuzycie bylo na tyle minimalne, ze ciezko uwierzyc.

Do tej pory uzywalem tylko VP yellow i jednak troche szybko mi ona schodzila, wiec nawet jak sponge u mnie zrobi polowe tego co u nowickich i tak bedzie ekstra.

Mysle, ze mozesz uzyc tego spokojnie po umyciu auta, ale jak przed dasz jakis deironizer i cos od smoly to glinka/sponge bedzie miala mniej roboty i dluzej wytrzyma.

Posted

Mam dwa clay sponge z Aliexpress. Podejrzewam, że bez większych różnic z ADBL.

Zwykłej glinki do ręki już raczej nie wezmę :song:

Także śmiało bierz ADBLa. Cena względnie okej, a trwałość w porównaniu do tradycyjnej glinki nie do porównania.

Posted

Czyścilem ADBL Sponge auto, które miało 23 lata i zgaduje, że było to jego pierwsze 'głaskanie glinka'. Na poziomych elementach glinka miala bardzo duzo do zebrania i wyraźnie było czuć kiedy jest moment, że można skończyć a co najlepsze bez jakichkolwiek śladów także z czystym sumieniem mogę polecić!

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Posted
Mam dwa clay sponge z Aliexpress. Podejrzewam, że bez większych różnic z ADBL.

Zwykłej glinki do ręki już raczej nie wezmę :song:

Także śmiało bierz ADBLa. Cena względnie okej, a trwałość w porównaniu do tradycyjnej glinki nie do porównania.

Mógłbyś podesłać link do aukcji z clay sponge jakich używasz? Jest tego sporo i nie wiem co ewentualnie wybrać?

Posted

Ta czarna trzyma więcej wody ze względu na grubą gąbkę ale troszkę mniej wygodnie się ją trzyma. Sam nie wiem która lepsza :dontknow:

Posted

okej, biorę czerwoną ;)

670244 Zwykłej glinki do ręki już raczej nie wezmę

to mnie przekonało najbardziej.. nienawidzę glinkować.

Posted

Największy plus to to, że jak Ci upadnie to przemywasz wodą i heja no i wygodniej się trzyma.

Niemniej są delikatniejsze od regularnych glinek.

Posted

Wiadomo - na jakiegoś szczura, który o dekontaminacji nie słyszał to z glinką podejdę, czy tam po ciężkiej zimie na swoich autach ;)

Posted

Jaki by zajechany lakier nie był to w taki sposób przygotowuje lakier przed glinką, że ta nie ma zbyt wiele do roboty ;) Te mi powinny w zupełności wystarczyć :)

Posted

Czym myjecie te glinki? Ja mam od ADBL i po ostatnim glinkowaniu zrobiła się klejąca taka bardziej tępa, czy to normalne ?

Posted

Wrzucam do wiadra z wodą do mycia i szamponem. Jak gorąco to trzymam w łapie atomizer z tym samym.

Posted

Wiec chyba przekonaliscie mnie do zakupu sponge, z racji tego że glinki nigdy nie używałem to nie będę miał porównania ale napewno napisze o odczuciach z używania tego produktu :) tylko mam pytanie czy szyby również tym jedziecie? Czy w ogóle ta sponge czy glinka jest bezpieczna (vp yellow) dla szyb? Mozna tym narobić bałaganu?

• 8 months later...
Posted
Dnia 6.10.2016 o 19:22, radziu797 napisał:

Wiec chyba przekonaliscie mnie do zakupu sponge, z racji tego że glinki nigdy nie używałem to nie będę miał porównania ale napewno napisze o odczuciach z używania tego produktu :) tylko mam pytanie czy szyby również tym jedziecie? Czy w ogóle ta sponge czy glinka jest bezpieczna (vp yellow) dla szyb? Mozna tym narobić bałaganu?

Będziesz zadowolony!

Posted

osobiście trochę tych glinek przetestowałem i poszedłem za 'trendem' tych glinek zintegrowanych i mnie w ogóle nie przypasowały - jedynie Farcela G3 dała radę i została u mnie na dłużej :).

• 2 weeks later...
Posted

Mam glinke BH medium i clay bara z ali. Do tradycyjnej już nie wrócę. Jak spadnie to do wiadra, przepłukać i jedziemy dalej. Zbiera prawie tak samo jak BH Medium a ogromnym plusem jest to że czuć kiedy wszystko zebrane. Używam do lakieru i szyb.

• Moderator
Posted

ja robiłem dwa auta, i się nie przekonałem.

Tradycyjna glinka to jednak glinka.

Posted

@DomelPopieram.Czekałem na BH soft dobre 2 tygodnie i żadnych innych wynalazków nie potrzebuje.Miętoli się aż miło,zbiera elegancko i nie potrzebuje do tego cudownych poślizgów.Klasyk to klasyk;)

• Moderator
Posted

Ja testowałem sponga ale widocznie nie umiem tego obsługiwać.

Na mk1 porysowałem sobie cała maskę - nie wiem jakim cudem - lałem lubrykant jak szalony - tak samo jak przy zwykłej glince.

Musiałem full korektę zrobić potem.

A na mk3 ( szczurek nigdy nie detailingowany) robiłem dach. Zadowolony postanowiłem sprawdzić zwykłą glinką jak mi wyszło - była brązowa.

Także - jeszcze kiedyś może spróbuję - ale ogólnie negatywne mam odczucia do tego typu wynalazków.

Posted

Ja zachwalałem Clay Sponga, ale jedna powróciłem do sprawdzonej ValetPRO.

Posted

Mam oba produkty ADBL : lubrykant i Clay Sponga , na pocżątku byłem zadowolony , jednak wróciłem do BH Soft , ostatnio Clay Spong  słabo mi zebrał syf , poprawiałem glinką ,  nie wiem co źle zrobiłem , zostawiłem Clay Sponga do szyb , jednak trzeba uczciwie przyznać że  kształt   " kostki " produktu  jest bardzo wygodny w użyciu .