Piotrek Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Cześć, jeżeli ktoś uważnie obserwuje forum to pewnie wie, że szukałem samochodu i tak stałem się posiadaczem czarnej C2ki w VTSie. Wraz z Dawidem (z relacji z E46) który mocno wspierał w poszukiwaniach postanowiliśmy trochę ogarnąć nowy nabytek. Głownie wnętrze i komorę silnika ponieważ z zewnątrz zająłem się nim wcześniej sam (Lime Prime maszynowo + Zymol Titatnium ). Na forum ostatnio mało relacji to postanowiliśmy skleić skromną relację. Zapraszam do obejrzenia Użyte środki: ZEWNĄTRZ: - Mycie wstępne - Magifoam z PA - Mycie felg - Tenzi Green Specjal 1:10 , ADBL Vampire Liquid - Mycie opon - Shiny Garage Pure Black 1:1 - Mycie plastików - Meguiar's APC 1:10 - Mycie nadkoli - Tenzi Green Specjal 1:10 - Szampon - Gyeon TIRE - Nabłyszczacz/osuszacz - Unique Iris 1:10 - QD - Shiny Garage Morning Dew , Carchem QD - Dressing do plastików - Shiny Garage Jet Black 2015 - Dressing do opon - Meguiar's Endurance - Szyby - Carchem Clarity Glass Cleaner, Meguiar's Glass Cleaner KOMORA: - Mycie - Meguiar's APC 1:10 - Zabezpieczenie - Shiny Garage Jet Black 2015 WNĘTRZE: - Mycie plastików - Meguiar's APC 1:10 - Czyszczenie skór - Tenzi Leder Clean 1:10 - Zabezpieczenie plastików - Zymol Vinyl Conditioner - Zabezpieczenie skór - Sonus Leather Conditioner - Szyby - Meguiar's Glass Cleaner - Plastikowe szybki - Zymol HDC i Titanium ZEWNĄTRZ Zaczynamy od inspekcji, czarny klasycznie przybrudzony, przykurzony: Tydzień temu był zrobiony cleaner i wosk razem z pełnym przygotowanie więc wybór piany był prosty. Magifoam 1:10 z PA: Ślady po wodzie: Jakieś rozbite owady: I znów ślady jazdy w deszczy, klasyka: Pianujemy. Moje PA ostatnio zaczęło szwankować, więc Magi wyszła bardziej wodnista: Piana sobie spływa: Można przystępować do spłukiwania: LSP po samej pianie Felgi już kilka razy podlewałem deironizerem i odsmalaczem więc wystarczyła tylko trochę mocniejsza "zasada": Nie zapominamy również o wnętrzu felgi: Nowe pędzelki od ADBL dzielnie pomagają: Opony zostały wyczyszczone Shiny Garage Pure Black Nadkole również zostały wyszczotkowane: Spłukanie: Kontrolne psiknięcie Vampirem w którym jak na złość zastrajkował atomizer Jak widać mimo problemów z atomizerem coś udało mu się znaleźć: I finalne spłukanie: Dwa wiaderka się napełniają: Wybór padł na Gyeona BATHE którego osobiście bardzo lubię Do mycia użyliśmy Smoothie Myjemy: Wiadomo, znaczki najważniejsze Całość została spłukana: Niższe partie i zderzaki zostały umyte rękawicą z frędzelkami: Spłukany: Na koniec jeden z moich ulubiony produktów, Unique Iris, w tym wypadku bardziej jako nabłyszczacz niż osuszacz Do suszenia został użyty Gyeon Silk Dryer: Jeżeli chodzi o QD to wybór padł na Shiny Garage Morning Dew: Szyby zostały umyte płynem do szyb od Carchemu, miejscami gdy go zabrakło użyliśmy Megsowego Glass Cleanera: Wnęki po uprzednim umyciu zostały przetarte Carchem QD: Na oponach Meguiar's Endurance: Na wszelkiej maści plastikach Shiny Garage Jet Black 2015: Tak wyszedł finalnie z zewnątrz: KOMORA: Tak wyglądał silnik przed rozpoczęciem prac. Naturalnie, jak na 10 letnie auto. Nie miał żadnych wycieków, zapoceń więc mycie ograniczyliśmy głownie do plastikowych elementów bez większego lania wody: 50/50 po samym myciu: I już po umyciu: Zabezpieczenie w postaci Shiny Garage Jet Black 2015: Finalnie po zakończeniu prac nad komorą: WNĘTRZE Wymagało zdecydowanie najwięcej pracy mimo, że nie było bardzo zapuszczone. Kilka zdjęć środka przed rozpoczęciem prac: Zaczynamy mycie, każdy plastik, zakamarek: Zdjęcie z samego boczku Nakładka progowa, obudowa fotela itd. Żurek raz, dla kogo? W tzw. międzyczasie odkurzanie: Wymieniamy wodę i przechodzimy do środkowej części deski: Aluminium też musi być czyste Cały czas pędzelkowanie: Nie zapominamy o detalach: Przechodzimy do bagażnika, i znów to samo: Drobny demontaż i można dalej pędzelkować: Przy jasnych plastikach niezawodna okazała się szczoteczka do zębów: Swoje "5 minut" miała również przy czyszczeniu nakładek na pedały: Zestaw narzędziowy znajdujący się pod fotelem pasażera również został umyty i zabezpieczony: Plastiki umyte, pora na obicia skórzane. Skóry z przodu wyczyściłem tuż po zakupie więc były czyste, ale i tak zostały wyczyszczone jeszcze raz: Wyczyszczona została również kierownica: Przechodzimy do tyłu: I udało się uzyskać 50/50 Wszystkie plastiki zostały zabezpieczone Zymolem Vinyl Conditionerem: A wszystkie skóry odżywką od Sonusa: Wydawało się, że to już koniec ale "diabel" tkwi w szczegółach Plastikowe szybki dostały zabezpieczenie w postaci Zymola Titanium po uprzednim zastosowaniu HDC: Kilka finalnych zdjęć wnętrza Naszym zdaniem zdecydowanie odżył i zyskał na prezencji. Wymaga jeszcze trochę prac zarówno tych detalingowych (korekta, ekstrakcja) jak i tych mniej detailingowych (obszycie kierownicy, felgi, zaciski). Do "ideału" się dochodzi a nie kupuje, tym bardziej 10 letniego "ideału" tak bardzo poszukiwanego na rodzimym rynku. Naturalnie chętnie odpowiemy na wszelkie pytania, wątpliwości itd.
TTOMEKK Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Coś pięknego Podsufitka też była robiona? Bo na jednym ze zdjęć widać, ze wokoło uchwytu jest przybrudzona
Geno Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Trzeci Kozak, stary, dobry styl Wybrałeś idealny czas na wrzutkę
///MPower Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Opis jak zawsze miło się czytało i oglądało A po za tym gratulacje zakupu Sam rozglądałem się za C2 VTS. To taki mały gokart i nie jednego może zaskoczyć na drodze.
hamilton Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Fajne autko w słusznym kolorze:) Silnik modelowy szczur Jedno mi się w nim nie podoba i coś bym wywalił Nakładki pedałów
Dystrybutor e36ace Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Super relacja cieszy mnie że CarChem został użyty. Fajnie byłoby gdybyś polał wodę na szybę bo fajnie przedzielona. Jaka jest Twoja opinia na jego temat?
Piotrek Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Coś pięknego Podsufitka też była robiona? Bo na jednym ze zdjęć widać, ze wokoło uchwytu jest przybrudzona Nie była. Fotele potrzebują ekstrakcji więc jak będę robił to wtedy zrobię jakiś bonnet podsufitki. Trzeci Kozak, stary, dobry styl Wybrałeś idealny czas na wrzutkę Do starego to jeszcze trochę brakuje, ale się starałem. Dzięki Opis jak zawsze miło się czytało i oglądało A po za tym gratulacje zakupu Sam rozglądałem się za C2 VTS. To taki mały gokart i nie jednego może zaskoczyć na drodze. Coś tam jedzie, po Seju i tak wszystko jest przepaścią, a hot hatch to już w ogóle ekstraklasa. Dzięki Fajne autko w słusznym kolorze:) Silnik modelowy szczur Jedno mi się w nim nie podoba i coś bym wywalił Nakładki pedałów Toż to ori VTS, one tak "majo", żaden podrabianiec Raczej zostanę przy oryginale. Super relacja cieszy mnie że CarChem został użyty. Fajnie byłoby gdybyś polał wodę na szybę bo fajnie przedzielona. Jaka jest Twoja opinia na jego temat? Szyba przedzielona tylko to zdjęcia. Produkt naprawdę mocno mnie zdziwił, zazwyczaj produkty do mycia z dodatkiem NW są potwierdzeniem starej zasady "jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego". Tutaj jest zupełnie inaczej, bardzo dobrze myje, odtłuszcza, nie pozostawia smug a efekt hydrofobowy jest naprawdę widoczny. Mam jakiś film z bezdotyku tylko muszę przyciąć
Dystrybutor e36ace Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 super wiadomość dla mnie, osobiście bardzo lubię ten produkt
Konioklonio Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Fajny VTSik, mój czeka i szczurzy się na Woli Super relacja, pozdrawiam.
Szymi022 Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 kropelki z tapety lepiej widoczne na karoserii niz na samym telefonie sfinansowane z 500+
marcelus Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Nie masz mazów po SG MD? Przy takim psikaniu na panel to u mnie są mazy, które schodza dopiero po myciu. Jedyny sposób to psikać na mikrofibre i delikatne muskanie panela.
s3b Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Świetna relacja! Mam pytanie odnośnie pędzelkowania wnętrza APC, bo wiem, że są różne szkoły. Pędzelkujesz wnętrze APC, a potem wycierasz wszystko wilgotną szmatką? Jak długo czekasz po nałożeniu APC, żeby wytrzeć wszystko?
luke Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Super Jak zwykle fajnie się ogląda Twoje relacje Teraz tylko zaciski w kolor i będzie malina
pLaYmAn Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Świetna relacja, bardzo przyjemne autko
weglus Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Fajny fajny. Aż zacząłem allegro przeglądać i natknąłem się na takiego rodzynka http://otomoto.pl/oferta/citroen-c2-1-6 ... yuiwB.html P.S. Duży ekran jest fabryczny?
daniel87 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2016 [ref=#00aa00]Piotrek[/ref], pomyśl o jakiś alu citroena praca
Michał126 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Inspirujące dla użytkownika C3 z 2005 roku, choć to tylko SX Pack z 1.4i, a nie VTS. Wdzięczne są perforowane plastiki w środku w tych Citroenach. Stosunkowo niewiele trzeba, by nadać im ładny, świeży wygląd. Pewnie sięgnę po podobne środki. Podoba mi się kierownica w Twoim aucie. Ja mam plastikową, może poszukam takiej skórzanej. Siedzenia też masz śliczne, ale to już grubszy mod. Ogólnie - good job, po prostu
dejwid92 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Praca na najwyższym poziomie!
turzol Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Bardzo fajnie się oglądało Odnośnie osuszania Silkiem - czy aby dobrą stroną go używasz?
wrobel28 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2016 chyba tylko ja mam wieczne problemy z zasychającym APC na rozgrzanych elmentach
Piotrek Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Fajny VTSik, mój czeka i szczurzy się na Woli Super relacja, pozdrawiam. Dzięki. We wtorki pod Wola Parkiem podobno są spoty Citroena, jeszcze nie byłem, można by było podjechać na dwa kropelki z tapety lepiej widoczne na karoserii niz na samym telefonie sfinansowane z 500+ Nic mi na ten temat nie wiadomo Nie masz mazów po SG MD? Przy takim psikaniu na panel to u mnie są mazy, które schodza dopiero po myciu. Jedyny sposób to psikać na mikrofibre i delikatne muskanie panela. Nie, mała ilość, dokładne rozprowadzenie i jest dobrze. Miejscami jedynie może się przydać druga fibra do przetarcia. Świetna relacja! Mam pytanie odnośnie pędzelkowania wnętrza APC, bo wiem, że są różne szkoły. Pędzelkujesz wnętrze APC, a potem wycierasz wszystko wilgotną szmatką? Jak długo czekasz po nałożeniu APC, żeby wytrzeć wszystko? Tak, ścieram na mokro. Mikrofibrę na bieżąco płuczę w wiadrze. APC leży na plastikach tylko chwile gdy pędzelkuje "okolice". Super Jak zwykle fajnie się ogląda Twoje relacje Teraz tylko zaciski w kolor i będzie malina Dzięki Są w planie, jednak żadnego kolorystycznego szaleństwa raczej nie będzie (srebro/czarny) Świetna relacja, bardzo przyjemne autko Dzięki Fajny fajny. Aż zacząłem allegro przeglądać i natknąłem się na takiego rodzynka http://otomoto.pl/oferta/citroen-c2-1-6 ... yuiwB.html P.S. Duży ekran jest fabryczny? Nie, to inwencja poprzedniego właściciela Ten z otomoto to rodzynek z pakietem Musketier, osobiście nie mój styl, ale komuś może się podobać. [ref=#00aa00]Piotrek[/ref], pomyśl o jakiś alu citroena praca Tak jak wcześniej pisałem, powrót do oryginału czyli koła SUZUKA jest w planie. Narazie muszę się zająć zimówkami, bo są w mocno średnim stanie. Inspirujące dla użytkownika C3 z 2005 roku, choć to tylko SX Pack z 1.4i, a nie VTS. Wdzięczne są perforowane plastiki w środku w tych Citroenach. Stosunkowo niewiele trzeba, by nadać im ładny, świeży wygląd. Pewnie sięgnę po podobne środki. Podoba mi się kierownica w Twoim aucie. Ja mam plastikową, może poszukam takiej skórzanej. Siedzenia też masz śliczne, ale to już grubszy mod. Ogólnie - good job, po prostu Dzięki Jeżeli chodzi o kierownicę, to skórzaną bardzo dobrze imituje, ale koło skóry to nigdy nie leżało Fotele fajne, mimo, że nie wyglądają to przez boczki bardzo dobrze trzymają. Kozak Praca na najwyższym poziomie! Świetna relacja Dzięki Bardzo fajnie się oglądało Odnośnie osuszania Silkiem - czy aby dobrą stroną go używasz? No Silk ma tylko jedną stronę do osuszania, tą z włoskami i jej używam
jedrasso Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Super relacja Siostra ma VTSa, tylko srebrnego i aż ochota mnie wzięła żeby go jej ogarnąć
Piotrek Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2016 662104 Super relacja :good: Siostra ma VTSa, tylko srebrnego i aż ochota mnie wzięła żeby go jej ogarnąć Dzięki. To czekamy na relację ze srebrnego, siostra się na pewno ucieszy
Rekomendowane odpowiedzi