Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej ;)

Robiłem ostatnio zakupy u przedstawiciela CarChem Silesia e36ac i kupiłem pare kosmetyków a widzę że o produkcie do usuwania lotnej rdzy tej marki nie ma nic wiec postanowiłem zrobić test i przybliżyć Wam ten produkt .

Test nie jest sponsorowany

Przeczytajmy co ma producent do powiedzenia ;D

Opis

Deironizer CarChem Iron Remover jest wysoko wydajnym inhibitorem korozji. Został zaprojektowany do usuwania drobinek metalu wbitych/wtopionych w lakier, lotnej rdzy oraz pyłu hamulcowego. Jego działanie jest spektakularne i widowiskowe, a co najważniejsze bardzo skuteczne i bezpieczne dla felg. Drobinek metalu nie można usunąć z felg przy użyciu innych znanych metod. Nie usunie ich szczotka, nie usunie ich glinka, nie usunie ich pasta polerska. Jedynie Iron Remover poradzi sobie z tym wyzwaniem znakomicie. Należy unikać kontaktu Iron Remover z chromem, elementami metalowymi oraz z powierzchniami lakierowanymi, które zostały naprawione punktowo (zaprawki lakiernicze) lub mają ubytki lakieru.

Cechy

- skutecznie usuwa drobinki żelaza wbite/wtopione w lakier, lotną rdzę oraz pył hamulcowy

- zmienia kolor na ciemnobordowy/fioletowy w trakcie działania - efekt krwawienia felg

- bezpieczny dla wszystkich rodzajów felg samochodowych

- bezpieczny dla powierzchni lakierowanych lakierem bezbarwnym

- zawiera wysokowydajne inhibitory korozji

- lekko żelowa konsystencja - ogranicza spływanie z felg

Zastosowanie

- felgi aluminiowe lakierowane

- powierzchnie pokryte lakierem bezbarwnym

Dozowanie/rozcieńczanie

Produkt gotowy do użycia

Sposób użycia

Wstrząśnij przed użyciem

Stosuj na chłodne felgi. Stosuj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub na wolnym powietrzu.

- umyj wstępnie felgi z luźnego brudu (błoto, piasek) przy użyciu TFR i np. pędzelka, spłucz wodą z myjki ciśnieniowej

- rozpyl produkt bezpośrednio na suche felgi lub aplikuj za pomocą pędzla, szczoteczki lub gąbki

- odczekaj około 1-2 minuty (działanie będzie widoczne w postacie zmiany koloru na ciemnobordowy/fioletowy)

- spłucz silnym strumieniem wody nie dopuszczając do wyschnięcia

- w razie potrzeby powtórz i/lub wspomóż działanie szorując szczoteczką, pędzlem lub gąbką

Porady

Prawidłowe mycie, czyszczenie i pielęgnacja felg jest procesem wieloetapowym. Jednym z etapów jest usuwanie drobinek metalu wbitych/wtopionych w lakier oraz lotnej rdzy. Nie da się ich usunąć szczotkami, gąbkami, glinką, pastami polerskimi. Drobinki żelaza można usunąć przy użyciu Iron Remover.

Iron Remover nie powinien być stosowany na powierzchniach z ubytkami lakierniczymi oraz z zaprawkami lakierniczymi.

Do usunięcia smoły i kleju po ciężarkach polecamy CarChem Tar & Glue Remover LC212.

Wszelkie szczotki, gąbki, ściereczki itd. mające kontakt z Iron Remover należy prać osobno pod bieżącą wodą. Nie należy ich prać w pralce.

Produktów typu "Iron Remover" jest na pęczki i ciężko przetestować każdego z nich z osobna wiec np. ja zawsze czytałem Wasze opinie na forum i na codzień do mycia felg korzystałem z Tugi . Ale nadszedl czas na coś nowego i postanowiłem że teraz to ja Wam dam swoją opinie o tym produkcie.

Zapach co tutaj dużo pisać ten produkt nie może pachnieć ładnie , więc specjalnie nie wkładałem nosa do butelki ale przy pracy nie przeszkadzał mi ten zapach więc jest ok :good:

Do testu wybrałem moje zimowe felgi które maja 14lat .Po sezonie nawet nie umyte (wiem wiem jak to możliwe , po prostu nie miałem czasu a przy okazji mamy fajne koła do testów)

Fele kompletne szczury , brak jakiejkolwiek powłoki na nich czy tam wosku (może nie wyglądają na bardzo brudne ale uwierzcie mi ;p )

up7ZZcR.jpg

BYQrISZ.jpg

Czas na prezentacje produktu !

vuC3Rym.jpg?1

lgNRrWr.jpg

No i do roboty !

psik psik

ZAGSkSr.jpg

Od razu miłe zaskoczenie po około 5sec zaczęły krwawić

EZr3IHH.jpg

Pędzelek w dłoń !

j4M5JjM.jpg

z9V3vFK.jpg

Wygląda to na prawdę dobrze ;)

dRHsh5g.jpg

Czas na drugą stronę

ipbF83V.jpg

Bardzo szybko pojawią się efekt "krwawienia"

iIZSHwd.jpg

lKN5TDs.jpg

HbZJJH3.jpg

No i płukamy:

v0WPuoU.jpg

Potem skorzystałem jeszcze z pomocy CarChem Tar and Glue Remover

Niestety felgi są stare i przeżyły już na pewno dużo i w tych wgłębieniach przez lata brud już zniszczył lakier :(

3CYO9GL.jpg

Podsumowanie:

Produkt bardzo przypadł mi do gustu . Zaskoczył mnie pozytywnie tym że po chwili zaczął krwawić . Felgi ładnie domył więc wykonał swoją prace na 5 . Polecam go od siebie zawsze można kupić sobie butelkę 100ml i samemu sprawdzić .

Pozdrawiam

• Dystrybutor
Posted

Dziękuję za test od siebie dodam że Iron remover może konkurować z najlepszymi a wyniki mogłyby zrobić male zamieszanie. Produkt idealnie nadaję się do deironizacji karoserii i tutaj mala niespodzianka można do tego celu rozcieńczyć produkt w proporcji 1:1

• Moderator
Posted

Jak najbardziej. Produkt jest :good:

• Dystrybutor
Posted

Jeśli ktoś dysponuje Iron X i Carchem to proponuję zobaczyć ile Iron remover posprząta po Iron X :D

Posted

Rozumiem, że śmiało można stosować na karoserię (bez obaw o plastiki, gumy itp.)?

• 4 weeks later...
Posted
654603 Jeśli ktoś dysponuje Iron X i Carchem to proponuję zobaczyć ile Iron remover posprząta po Iron X :D

Jakiś dowód na poparcie tej tezy? Że niby Iron X był tak słaby od początku czy pogorszył się aż tak w ostatnim czasie?

• Dystrybutor
Posted

Iron x nie jest slaby ale CarChem nie ma sie czego wstydzic w takim zestawieniu.