Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam :)

Z racji że wczoraj kupiłem Shiny Garage Pure Black Tire Cleaner postanowiłem zrobić test ;)

Opis Producenta:

Shiny Garage Pure Black Tire Cleaner to dedykowany produkt do czyszczenia opon i elementów gumowych jak dywaniki samochodowe. Specjalnie przygotowana kompozycja środków powierzchniowo-czynnych penetruje zabrudzenia i odspaja je od powierzchni pozostawiając oponę idealnie czystą i odtłuszczoną.

Pure Tire Cleaner to nie tylko produkt czyszczący, poszliśmy krok dalej i wzbogaciliśmy jego skład o związki odpowiadające za regenerację gumy dzięki czemu opona po aplikacji odzyskuje swój pierwotny kolor.

Pure Tire Cleaner to koncentrat, sam decydujesz jak mocny roztwór potrzebujesz w danym momencie. Z litrowego opakowania możesz przygotować maksymalnie 5L gotowego produktu.

Sposób użycia:

- Zwilż lekko wodą czyszczoną powierzchnię,

- Pozostaw produkt na ok 1 minutę w celu penetracji zabrudzeń,

- Przy pomocy szczotki lub pędzla rozprowadź produkt,

- Spłucz obficie wodą,

- Jeżeli koniczne powtórz wcześniejsze czynności.

Produkt rozcieńczony w proporcji 1:4 . Nie posiadałem akurat butelki 1L , do 0,5L butelki wlałem 100 ml środka .

Shiny Garage Pure Black Tire Cleaner którego dziś testowałem

DSC_0260.jpg

DSC_0262.jpg

Do 0,5L butelki wlałem 100 ml preparatu

DSC_0263.jpg

DSC_0264.jpg

Testom poddałem specjalnie oponę zapuszczoną która leżała sobie w garażu . Jak na fotach widać mega szczur :D

DSC_0265.jpg

DSC_0266.jpg

DSC_0267.jpg

Zaczynamy , pierwsza aplikacja Pure Black , po ok 1 minuty poszła szczotka w ruch , następnie opona została spłukana wodą

DSC_0269.jpg

DSC_0270.jpg

DSC_0271.jpg

Ponowna aplikacja , prodkut rozprowadzony szczotką i opona obficie spłukana

DSC_0273.jpg

DSC_0274.jpg

Efekt końcowy jest mega :good: Opona zrobiła się czyściutka , efekt zadawalający ;)

DSC_0276.jpg

DSC_0277.jpg

DSC_0278.jpg

Podsumowanie:

Jestem zadowolony z efektu końcowego ;) Tire Cleaner bardzo dobrze radzi sobie w rozczieńczeniu 1:4 . Wystarczą 2 aplikacje i mamy oponę przygotowaną pod dressing . Produkt jest bardzo wydajny a zarazem ma dobrą cenę . Świetnie radzi sobie z ciężkimi zabrudzeniami. Shiny Garage Pure Black Tire Cleaner jest godny polecenia :good:

Posted

Co do rozcieńczenia. Skoro wlałeś 100ml środka do 500ml butelki, to przy zalaniu jej do pełna wyszło Ci 1:4 (100ml + 400ml). Chyba, że wlałeś 500ml wody, to wtedy wychodzi 1:5.

Posted

Swietnie poradził sobie z zabrudzeniami na dość starej jak widać oponie :) trzeba się zaopatrzyc w ten specyfik ;)

Posted
Co do rozcieńczenia. Skoro wlałeś 100ml środka do 500ml butelki, to przy zalaniu jej do pełna wyszło Ci 1:4 (100ml + 400ml). Chyba, że wlałeś 500ml wody, to wtedy wychodzi 1:5.

zgadza się :good: Poprawione ;)

Swietnie poradził sobie z zabrudzeniami na dość starej jak widać oponie :) trzeba się zaopatrzyc w ten specyfik ;)

Polecam sam byłem zaskoczony efektem ;)

Posted

dzięki za test, właśnie zastanawiam się nad jakimś cleanerem do opon, przy zakupie SG pure black 5 L, środek starczy chyba na 100 lat.. :)

Posted

Zrób sobie mocniejsze stężenie do takich szczurów :) Piana jest biała bo siła tak rozcieńczonego jest słabsza :o

Środek mój ulubiony :D

Posted
dzięki za test,

Proszę bardzo mam nadzieję że się przydał . 1l Pure black starczy mi na bardzo długo ;)

Zrób sobie mocniejsze stężenie do takich szczurów :) Piana jest biała bo siła tak rozcieńczonego jest słabsza :o

Środek mój ulubiony :D

Specjalnie zrobiłem takie stężenie na takich oponach zobaczyć jak sobie poradzi Pure black :) U siebie na aucie mam "czyste" opony . Przeleci się 2 razy oponki cleanerem , dressing i spokój na jakiś czas ;) Jestem zadowolony z tego cleanera , niezbyt chemiczny zapach , dobrze właściwości myjące i cena jest bardzo dobra :)

Posted

Nada się do gumowych uszczelek przy szybach? Porownywaliscie go do adbl tire and rubber? Też jestem na etapie szukania cleanera do opon/gumowych elementów i mam na uwadze któryś z tych dwóch.

Posted
Nada się do gumowych uszczelek przy szybach?

Na wszelkie elementy gumowe, opony , uszczelki , gumowe dywaniki . :)

Posted

Na dwyaniki tez jest wskzany? Zostawia jakis poślizg po wyschnięciu czy raczej nie?

Posted

No dobra, a teraz pytanie jak to się ma do używania APC? Jest sens bawić się w oddzielny Tire Cleaner, Interior Cleaner i APC, czy podobny efekt uzyskam rozcieńczając odpowiednio APC? Czym to się różni od APC?

edit

oprócz wygody i posiadania gotowca oczywiście

Posted
Arni, apc nie jest w stanie tak doczyścić opony

To w dużej mierze prawda, choć tenzi truck/diper w rozcieńczeniu 1:2-3 zaryzykowałbym, że wyczyści podobnie. Tak na 90% - tyle tylko, że pali skórę i wszystko co leży na felgach. :kox: Już nie mówiąc o tym, że przy dłuższym stosowaniu na opony raczej odbije się to na ich żywotności...

Tak więc jeśli opony mają być naprawdę czyste przed nałożeniem dressingu - to tylko Tire Cleaner.

Posted

grabek246, ktm950, zgadzam się z wami w 100% . :) Sam to wiem po sobie . Początkowo czyściłem Pink APC w mocnym stężeniu ale słabo sobie radziło w porównaniu do Pure Black Tire cleaner .

Arni, jeśli chcesz mieć czyste opony przygotowane pod dressing to nie zastanawiaj się nawet . Jak nie doczyścisz opony dobrze to i dressing bedzie sie licho trzymał ;);)

Posted

Również polecam ten produkt - nieprędko zamienię go na inny :good: Jak ktoś jest zainteresowany, mogę nawet jakiś test zgotować na dywanikach gumowych ;)

Posted

Ja co prawda mam produkt konkurencji, ale znalazłem fajne zastosowanie - czyszczenie podeszew w butach - zwłaszcza w białych - po tym zabiegu byty są jak nowe :D

Posted
Ja co prawda mam produkt konkurencji, ale znalazłem fajne zastosowanie - czyszczenie podeszew w butach - zwłaszcza w białych - po tym zabiegu byty są jak nowe :D

w sumie nie jest to też głupie zastosowanie hehe :good:

• 2 weeks later...
Posted

Troszkę czasu minęło więc wrzucam jak czyści dywaniki gumowe ;)

1. Dywaniki Gumowe posiadają normalne zabrudzenia z dworu.

DSC_0017.jpg

DSC_0018.jpg

2. Shiny Garage Pure Black Tire Cleaner 1:4 i zaczynamy :)

DSC_0019.jpg

3. Pierwsza aplikacja Pure Black

DSC_0020.jpg

4. Dywaniki spłukane wodą , ponowna aplikacja i znowu spłukane obficie wodą

DSC_0021.jpg

DSC_0022.jpg

5. Czyściutkie dywaniki gumowe . Zdjęcie tego nie pokazuje ale naprawdę dobrze wyczyszczone .

DSC_0023.jpg

Posted

Kupiłem, będę testował na oponach i dywanikach gumowych w weekend majowy. Cena korzystna, w dodatku można rozcieńczać z woda.

Próbowałeś rozcieńczać w innych proporcjach ?