Jump to content

Recommended Posts

Posted

W miniony weekend wypróbowałem ADBL Shampoo Pro. Przede wszystkim chciałem sprawdzić, czy rzeczywiście podjada/usuwa woski/sealanty. Na lakierze leżał prawie 3-miesięczny Prima Hydro Max (podtrzymuję swoją opinię, że to genialny i trwały - w stosunku do łatwości aplikacji - sealant) i miał się jeszcze całkiem nieźle. Po wstępnym spianowaniu mieszanką SG Fruit Snow Foam i VP Citrus Pre-Wash, Prima nadal wyraźnie trzymała się lakieru. Jednak po umyciu szamponem ADBL Pro (20 ml/19 litrów wody) Prima zdecydowanie osłabła, w większości miejsc w ogóle znikając. Fotek nie robiłem - czas gonił. Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego szamponu - poślizg podczas mycia bardzo dobry, piana nie za mocna (tak, jak lubię), domywanie zadowalające, spłukiwanie bezproblemowe, żadne zacieki po osuszeniu nie zostają. Zapach wyczuwalny bardzo delikatnie (możliwe, że w wyższych temperaturach otoczenia jest on wyczuwalny mocniej - podczas mycia temperatura oscylowała w granicach 7-8 stopni C) - jednak zapach nie jest dla mnie najważniejszym czynnikiem. No i - co najważniejsze - szampon rzeczywiście zjada/podjada leżące na lakierze zabezpieczenie, pozostawiając czysty, nie nabłyszczony dodatkowo lakier. Gratulacje dla ADBL - szampon Pro zajmie na mojej półce miejsce 4nano Scrub Alkaline - wynik działania obu produktów podobny, a stosunek cena/ilość zdecydowanie na korzyść szamponu ADBL.

Posted

Także w miniony weekend używałem odmianę Pro szamponu. Też ciekaw byłem usuwania LSP z auta jak i jego domywanie.

Szampon ładnie pachnie skórką świeżej pomarańczy. Konsystencja lekko rzadka, barwa jasno-żółta.

Do wiadra wlane ok 25ml (zalecane 10-20ml na 10l) Obfita piana po strzale z lancy

DSC_0387_zpshuhkr1jt.jpg

Szampon gwarantuje bardzo dobry poślizg rękawicy, nie ma potrzeby co chwilę pobierać wody z pianą z wiaderka,aby utrzymywać zadowalający poślizg. Pobieramy wodę tylko wtedy, gdy jest to konieczne w celu bezpiecznego mycia

DSC_0388_zps2tjs7ls9.jpg

Szampon nie zostawia zacieków, podgląd po 5 minutach

DSC_0389_zpsqh34srms.jpg

Samochód nie myty ok 1 miesiąc. Trasy jakie często pokonuje, to drogi nieutwadzone, gdzie błoto stoi kilka dni po deszczach, których ostatnio nie brakowało. Zdarzało się czasem, że szampon czasem nie zbierał 100% brudu pozostałego po prewashu. ADBL Pro poradził sobie z całym brudem wyśmienicie. Po myciu auto nie miało takiego połysku jak po myciu standardowym szamponie od ADBL. Na części auta leżał 4.5 miesięczny PNS i 1 miesięczny zmęczony już ADS Kotsos.

Po myciu nie wystąpiło ani ożywienie LSP, ani też tafla wody, która nie chce samoistnie spłynąć z lakieru. Woda bardzo powoli schodziła z powierzchni lakieru. Nie nastąpiło cudowne osuszenie karoserii :kox: . Rainx nakładany miesiąc temu przeżył bez uszczerbku mycie. Po prickborcie, ironx, glinkowaniu, samochód został ponownie umyty tym samym szamponem, bo mycie nim to przyjemność.

DSC_0390_zpsb8aoa2lv.jpg

ADBL zrobiliście kolejny super produkt. :good:

PS. Zapomniałem dodać, że do tej pory nie spotkałem się z szamponem, który tak łatwo się wypłukuje. :good:

Posted

Wyglada na to, że to fajny i dobry szampon, tylko trochę się zastanawiam, po co mi szmpon, który, jak to nazwaliście, 'pogdryza' LSP? Jak mniemam, zadaniem szamponu jest zwilżenie i odspojenie brudu, który później mechanicznie jest ściagany rękawicą. ALe chodzi o brud, a nie o LSP. Zwykle takie umycie ożywia nałozony np. wosk, a nie osłabia. Rozumiem, że jest to dobre, jeśli myję np. przed korektą, albo przed nałożeniem jakiejś nowej ochrony, ale jeśli chcę umyć tylko z brudu, to taki szampon nie wydaje się być odpowiedni. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, lecz raczej mało doświadczonym userem, ale czy się mylę podając takie rozumowanie działania szamponu?

Posted

Dobrze rozumujesz ;) Szampon ADBL PRo stworzony właśnie w celu przygotowania samochodu do etapu zabezpieczania/ korekty. Nie trzeba się bawić w dodawanie mocnej dawki APC to szamponu. Szampon, o którym jest ten wątek nawiązuje to wersji podstawowej o zapachu coli, który jest bezpieczny dla LSP.

• Dystrybutor
Posted

Cała seria PRO jest dedykowana studiom detailingowym które kiedy auto do nich przyjeżdża ściągają z lakieru wszystko co na nim jest ;).

Drugą jego cechą jest "odtykanie" powłok ceramicznych i kwarcowych.

Wosk zazwyczaj zje ;).

Posted

Świetny produkt :good: idealny do mycia szczurów ;) czy tez przygotowania auta po korkcie :ad: ...... wiadomo pre wash, następnie Szampon PRO 20ml /10l wody i po dwukrotnym umyciu ( zawsze tak robię) palce na lakierze dęba staja :song: ( juz nie robię super hiper mieszanek z APC , szamponu i Ludwika :D )

Posted

W ten weekend miałem okazję przygotować auto na zimę i użyłem ADBL Pro - swoje zadanie spełnił idealnie . Resztki starego wosku usunał idealnie

• 2 months later...
Posted
Świetny produkt :good: idealny do mycia szczurów ;) czy tez przygotowania auta po korkcie :ad: ...... wiadomo pre wash, następnie Szampon PRO 20ml /10l wody i po dwukrotnym umyciu ( zawsze tak robię) palce na lakierze dęba staja :song: ( juz nie robię super hiper mieszanek z APC , szamponu i Ludwika :D )

Poważnie mówisz, że tak super przygotowuje lakier do połowki?

Nie trzeba APC i Ludwika do wymycia resztek past, tylko po nim PW czy inne tego typu preperaty i git?

Aż nie wiarygodne.

Posted

jarekrk, Mycie po korekcie jest myciem, a finalnego odtłuszczenie powierzchni przed powłoką nic nie zastąpi :) , źle mnie zrozumiałeś, albo ja mało zrozumiale to napisałem :o w moim poście chodziło mi bardziej o to, ze nie trzeba robić już super wybuchowych mieszanek z dużej ilości APC, szamponu, ludwika aby uzyskać fajna, tępą powierzchnie po umyciu, a wystarczy tylko okolu 20ml środka, na 10l wody :)

Posted
617490 finalnego odtłuszczenie powierzchni przed powłoką nic nie zastąpi

hehehe źle mnie zrozumiałem, jJa to wiem i sam napisałem

617475 tylko po nim PW czy inne tego typu preperaty i git
Czyli zdaje sobie sprawę z odtłuszczenia przed powłoką(nigdy bym nie wpadł na to aby od razu po szamponie kłaść powłokę :D )
617490 ze nie trzeba robić już super wybuchowych mieszanek z dużej ilości APC, szamponu, ludwika aby uzyskać fajna, tępą powierzchnie po umyciu

Wlaśnie o taką odpowiedź liczyłem, dzięki na pewno stestuję :good:

• 2 years later...
Posted

Mam pytanko posiadam powłokę ceramic pro light i już jest trochę zapchana kupiłem shampoo pro i mam pytanie nadaje się on do codziennego mycia (raz na tydziń) , nie uszkodzi powłoki? czy lepiej używać go raz za czas a do normalnego mycia zwykły szampon od adbl?? 

Posted

@kaktusPL nie narobi szkód, ale używanie go do codziennego mycia jest bez sensu. 😉 Raz na jakiś czas do odetkania będzie ok, ale do normalnego, regularnego mycia starczy zwykły szampon.