Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dionysus Tyre Gloss zaapllikowany raz, bez przecierania MF, na baaardzo styranych oponach. Efekt jak dla mnie super. Jak kładłem go do siebie na nowe opony zimowe i letnie to przez pierwsze 24 godz. strasznie się świeci. Później daję głęboką czerń. Efekt jaki daje zależy więc na pewno od stanu gumy.

zdjcie0121i.jpg

zdjcie0120x.jpg

Opublikowano

Jaka może być przyczyna, że Valet PRO Traditional Tire Dressing po deszczu/myciu znika z opony? Testowałem na 3 różnych oponach i wszędzie taki sam efekt - krótko trzyma. Nałożyłem na zimówki jakieś 3 tygodnie temu - leżą w garażu, ciągle są "tłustawe" w dotyku :idea:

Nakładałem pędzlem na suchą oponę jakby co.

Nawet Perl rozrobiony 1/4, 1/5 trzyma dłużej :idea:

Opublikowano

Zauważyłem to samo, ale moim zdaniem przyczyna to przygotowanie opony. Na oponie umytej APC leży po deszczu a na oponie mytej tylko szamponem już zniknął...

Opublikowano

Ja co prawda nakładałem VP Traditional Dressing dosyć niedawno ale jeździłem i po deszczu i po błocie (dojazd do domu przypomina raczej poligon doświadczalny dla terenówek niż drogę) i nie zauważyłem aby opony cokolwiek straciły na swoim wyglądzie. Nakładałem pędzlem na suchą oponę tyle że wcześniej umytą APC i porządnie wyszczotkowaną.

Opublikowano

Warto od czasu do czasu zastosować coś, co dogłębnie oczyści gumę, np Autoglym Rubber Cleaner Plus, podobnie działa też Autobrite Tyregloss.

Opublikowano

Oby to było to - kiepsko domyte opony przed aplikacją :song:

nie miałem czasu na dokładne mycie więc nałożyłem na nie pianę Neutral snow foam + szczotka i płukanie :)

w najbliższym czasie umyję mocnym stężeniem APC i się zobaczy :song:

Hawk - nałożyłem na opony u ojca, nakładałem w sobotę a wyjechał dopiero we wtorek, pierwszy przejazd polną drogą ( suchą ) i na oponach do połowy ślad po przyklejonym piasku - przypomniało mi to jak kiedyś obficie spryskałem oponki plakiem :-]

po tygodniu myłem samochód VP Poseidonem - na oponach nic nie zostało

na swoje nałożyłem w sobotę, w niedziele troszkę popadało i wiele na oponie nie zostało ...

Opublikowano

JA ostantnio na dobrze umytą opone przy użyciu APC, nałożyłem VP i kilka deszczy no i wszystko jest ok :o więc myślę, że problem leży w złym przygotowaniu gumy

Opublikowano

ja próbowałem zestawić nielsena z endurancem - taki szybki tescik

po nałożeniu i jednidniowym poruszaniu się po mieście podjechałem na bezdotyk - na oponie na której nałożyłem nielsena prawie nic nie zostało a endurance fajnie się trzymał...

więc u mnie wychodzi na to ze megs trwalszy

teraz nałożę znowu i bez mycia zobacze który wytrzyma dłużej :o

Opublikowano

Panowie ale jak piszecie, że dressing trzyma to opisujcie jaka jest definicja trzymania, czy "trzyma" to znaczy, że opona jest poczerniona czy, że odpycha wodę i kropelkuje ale poczernienia brak, bo większość, jak nie wszystkie dressingi długo odpychają wodę i kropelkują a tylko nieliczne poczerniają oponę przez kilka/kilkanaście dni użytkowania maksymalnie 8-)

Opublikowano

Ja używam endurance i jestem mega zadowolony bardzo fajny look i bardzo dobra wydajność o wytrzymałości mogę mało powiedzieć bo i tak nakładam go zawsze po co tygodniowym myciu, dobrze sprawuje sie na plastikach wczoraj użylem go na nadkolach :good: dam znać ile wytrzyma. :o

Opublikowano

Witam,

Tydzień temu w sobotę pierwszy raz w życiu dopieszczałem moje autko kosmetykami niemarketowymi.

Co do opon zastosowałem polecony przez znajomego z forum Forda Nielsen Brilllance.

Po stosowaniu przez kilka dobrych lat środków typu Autoland, K2 i inne wynalazki z allegro jestem pod wrażeniem. Środek nakładałem na opony pędzelkiem i pomimo opadów deszczu, dokładnie liczyłem 5 razy lało, wczorajszej myjni gdzie waliłem bezdotykową na opony jak leci, wyglądają tak jak nakładałem Brillanca w zeszłą sobotę.

Jestem naprawdę zadowolony.

Polecam wszystkim. :)

Opublikowano

TADEK14, mi kiedyś endurance po nałożeniu na plastiki zewn. po spotkaniu z deszczem spłynął i pozostawiał nie ładne zacieki. ;)

Opublikowano

Czy SV Pneu Matt należy do "długodystansowców", czy raczej trzeba go aplikować często, aby opony wyglądały tak, jak np ze zdjęć Evo?

Opublikowano
Panowie ale jak piszecie, że dressing trzyma to opisujcie jaka jest definicja trzymania, czy "trzyma" to znaczy, że opona jest poczerniona czy, że odpycha wodę i kropelkuje ale poczernienia brak, bo większość, jak nie wszystkie dressingi długo odpychają wodę i kropelkują a tylko nieliczne poczerniają oponę przez kilka/kilkanaście dni użytkowania maksymalnie 8-)

ja opisałem efekt zaczernienia opon(na takim mi najbardziej zależy) - tzn po bezdotyku brillanc spłynął a endurance się został

Opublikowano

Wracając do postu lukwawa napisanego w odpowiedzi na moje pytanie zadane nieco wcześniej chciałem napisać kilka przemyśleń na temat: 3M Tyre Dressing, SV Pneu Matt i Zymol Tyre. Dzięki uprzejmości jednego z zacnych forumowiczów ;) sprawdziłem w/w produkty okiem laika w temacie górnej półki. O ile wydaje mi się że 3M jest tzw. średniakiem, to Z i SV to już mocni gracze :) Ale do rzeczy. Zaznaczam że zdjęcia dzięki moim umiejętnościom oraz "sprzętowi" są wyjątkowo marne :oops: Opony umyte Dimerem w porządnym stężeniu, a następnie Surfexem 1:4, wysuszone, aplikacja w około 20 st. Trwałość ?? Cóż - nie ma to dla mnie znaczenia, poza tym po tygodniu je zmyłem 8-)

SV - świetny zapach, biały wodnisty płyn, banalna aplikacja, MEGA wydajny, efekt - jak dla mnie - fajna satyna, czarna nowa opona - niech każdy nazywa po swojemu :good:

Z lewej SV z prawej czysta, sucha opona:

p1020257t.jpg

Mały UPDATE

Zymol - zapach chemiczny jak na mój gust, przezroczysty, wodnisty, łatwa aplikacja - nieco bardziej się maże niż SV, MEGA wydajny, efekt - super, czarny mat. Zdjęcia nie mam bo wyszło fatalnie i nic nie widać, postaram się to poprawić bo Zymol jeszcze jest.

Tak wygląda Zymol tuz po aplikacji, dość mocno się błyszczy

p1020310cc.jpg

Ale ten stan nie trwa długo, dressing się wchłania i daje fajny mat.

p1020314a.jpg

3M czyli tzw. "średniak" bez konkretnego zapachu, biały wodnisty płyn, bardzo łatwo się z nim pracuje, efekt jak najbardziej na plus, ale wydaje mi się że po nałożeniu jednej cienkiej warstwy lepiej wyglądał SV. Wiadomo to nie ta półka, ale porównanie jakby samo się nasuwa, fajny produkt w dobrej cenie, kwestia indywidualnego skalkulowania i mentalności ;)

Z lewej czysta guma, prawa 3M

p1020259d.jpg

Opublikowano

Mam takie same. Opona nie bardzo lubi błyszczące dressingi bo przez tą "zebrę" strasznie się świeci w słońcu.

Ostatnio po pół roku użyłem Endurance i myślałem ,że poleci z kopa do kanału. Już nigdy więcej.

P.S.Stanley08 Ząbkują Ci te opony?

Opublikowano

ultratouch, właśnie dlatego szukam czegoś matowego. Opony są ok - nie ząbkują, nie są spękane itp. Są z autem od nowości czyli od czerwca 2004 i to jest ich ostatni sezon, aczkolwiek bieżnika mają ok. 5mm :)

Opublikowano

A czy też tak macie że zaraz po rozpoczęciu nakładania dressingu aplikator robi się czarny?? Ja pomimo że staram się porządnie wyczyścić oponę czyli degresser, pędzelek potem płukanie, często to powtarzam kilka razy i przy myciu felg Blue Gelem też opony wypędzelkuje to potem aby przyłożę aplikator z dressingiem to jest zaraz czarny. Nie wiem jak mam porządnie tą oponę doczyścić :o