julian Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Czyściciel, oczywiście. Jeśli auto jest mocno zabrudzone smołą, to zawsze najpierw zmywam to środkiem rozpuszczającym smołę i dopiero po tym oczyszczam glinką, choć to już sztuka dla sztuki.
michallus Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 michallus, z tego co piszą to faktycznie mocny musi być Z chęcią bym się z kilkoma osoba mi na ten produkt złożył, bo 10l kwasu jest mi nie potrzebne :-) Chociaż sprawdzę jak zachowuje się ten produkt który aktualnie mam, jest na pewno na bazie kwasu -jednak z jakimiś dodatkami i chyba rozcieńczony.... Thomas w Gdańsku często bywasz? To odleje i sobie sprawdzisz.
kabul Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Thomas dlaczego poprostu nie użyjesz zmywacza do hamulców? Polecam ten http://www.ambersil.ajm.pl/index.php?pa ... t&Itemid=5
JJ. Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Podobno benzyna ekstrakcyjna zmywa smołę i inne syfy, z dużą łatwością jej to przychodzi?
julian Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 zmywa, ale czasem trzeba czegoś jeszcze trochę mocniejszego. poza tym benzynę z racji na jej właściwości ciężko nanieść na cały bok i poczekać aż zadziała...
Thomas Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Podobno benzyna ekstrakcyjna zmywa smołę i inne syfy, z dużą łatwością jej to przychodzi? to życzę powodzenia jak zmyjesz benzyną ten nalot co ja mam [ Dodano: 8 Luty 2010, 18:22 ] mam jeszcze w garażu trochę właśnie takiego zmywacza do hamulców użyję i zobaczę co będzie a jak nie to zeskrobię i tak będę felgi od środka jeszcze malował
JJ. Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 W takim razie co budżetowego byście polecali, skuteczne a jednocześnie bezpieczne?
Thomas Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 W takim razie co budżetowego byście polecali, skuteczne a jednocześnie bezpieczne? ten zmywacz do hamulców jest całkiem fajny używałem go do mycia obudowy skrzyni jak wymieniałem sprzęgło bardzo fajnie zmywał brud musze przetestować z tymi felgami
turzol Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 na alu mam od wewnętrznej strony dużo nalotu od pyłu klocków hamulcowych , dosyć mocno to się trzyma , ma ktoś coś dobrego do wyczyszczenia tego,tak,żeby mi lakieru na felgach nie zniszczyło ? żeby nie było,ja ich nie zapuściłem Na forum DW często na takie problemy zalecany jest Autosmart Tardis (u nas niestety niedostępny) i Carplan Wonder Wheels, który można u nas zakupić i sam jestem ciekaw czy działa skutecznie... http://www.autokosmetyki.pl/carplan_wonder_wheels_zestaw_do_czyszczenia_felg,p471.html
JJ. Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Thomas, dzięki wielkie, na wiosnę trzeba się będzie za czymś pooglądać Ktoś na forum właśnie chwalił ten zmywacz do hamulców w przestrzeniach między drzwami. (Nie pamiętam kto..)
Pzwmichu Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 na alu mam od wewnętrznej strony dużo nalotu od pyłu klocków hamulcowych , dosyć mocno to się trzyma , ma ktoś coś dobrego do wyczyszczenia tego,tak,żeby mi lakieru na felgach nie zniszczyło ? żeby nie było,ja ich nie zapuściłem Na forum DW często na takie problemy zalecany jest Autosmart Tardis (u nas niestety niedostępny) i Carplan Wonder Wheels, który można u nas zakupić i sam jestem ciekaw czy działa skutecznie... http://www.autokosmetyki.pl/carplan_wonder_wheels_zestaw_do_czyszczenia_felg,p471.html miałem tego Carplana ładne kilka lat temu ale nie byłem z niego zadowolony, być może miał wtedy inną recepturę
Marco Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Ktoś na forum właśnie chwalił ten zmywacz do hamulców w przestrzeniach między drzwami. (Nie pamiętam kto..) Zmywacz do hamulców jest naprawdę skuteczny. Bardzo dobrze radzi sobie ze smarami i starymi nalotami. Tyle ze (nie wiem czy to wada czy zaleta) pojemnik jest pod dużym ciśnieniem, a środek wypływa bardzo cienkim strumieniem. Wada bo bardzo szybko się zużywa,a zaleta bo brud schodzi już praktycznie od samego psiknięcia ciśnieniem.
Gość Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Jeśli chodzi o zmywacz to wysokie ciśnienie jest tam specjalnie, ma wypłukiwać brud z miejsc ciężko dostępnych jak np. zaciski przy założonym kole. Można też kupic pojemniki np. 5l. i przelewać sobie do rozpylaczy.
Gość Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Lucas i draper robi takie w dość mocnym (ciśnienie) sprayu. Używałem. Odtłuszcza też. http://www.jrmotors.pl/obrazki/draper/41925.JPG [ Dodano: 9 Luty 2010, 06:53 ] Nieźle też czyści preparat do czyszczenia przepływomierzy z alkoholem izopropylowym w sprayu. A, jeszcze można (jak się ma) do pistoletu lakierniczego trochę benzyny ekstrakcyjnej i kompresorek.
Thomas Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Lucas i draper robi takie w dość mocnym (ciśnienie) sprayu. Używałem. Odtłuszcza też. http://www.jrmotors.pl/obrazki/draper/41925.JPG ja taki czyścik do hamulców mam z Wurth'a , takie coś --> tyle,że odlane z 20L bańki
Gość Opublikowano 9 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2010 Myślę, że ciśnienie robi swoje i wzmacnia efekt mycia. Ktoś pisał o czyszczeniu tym przestrzeni między drzwiami- dobre bu potem kurz już się tak nie czepia do preparatów smarnych na zawiasach, bo nie ma do czego jakieś smarowanie powinno być. [ Dodano: 9 Luty 2010, 09:16 ] Jest jeszcze takie coś: http://www.ambersil.ajm.pl/index.php?pa ... t&Itemid=5 [ Dodano: 9 Luty 2010, 09:17 ] Albo takie: http://www.ambersil.ajm.pl/index.php?pa ... t&Itemid=5 [ Dodano: 9 Luty 2010, 09:20 ] I cała seria innych: http://www.ambersil.ajm.pl/index.php?pa ... t&Itemid=5 Niektóre z produktów tej firmy używamy w produkcji. Jako sprawdzone.
Gość Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 Taki sobie zrobiłem teścik dwóch najtańszych preparatów do felg: Ataku-Autoland(12zł) i Felga-Wheel cleaner-Bioline(9zł). felgi nie myte ze trzy tygodnie. na lewą połowę Atak , na prawą Felga. na sucho, rano, temp. koło 0. Nałożyłem, czekałem około 1 min. i polałem woda z konewki. Tylko tyle. I co? Wcześniej miałem megsa niebieskiego do felg alu. Pienił sie tak jak Felga bioline i efekt nie był lepszy. Do Ataku nie ma szans.
malkolm Opublikowano 7 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2010 ciekawe co ten autoland by zrobił z czystym polerowanym alu?? niebieski megs jest do tego przeznaczony i podobno jest najdelikatniejszy z kosmetyków tej firmy do felg
Gość Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 Myślisz, że to co spotyka na codzień felgę, do tego jeszcze zimą-pół tablicy mendelejewa jest mnie szkodliwe dla alu? Nie sądzę. uzycie preparatu na krótka chwile i zmycie nie robi różnicy
kanar Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2010 ciekawe co ten autoland by zrobił z czystym polerowanym alu?? niebieski megs jest do tego przeznaczony i podobno jest najdelikatniejszy z kosmetyków tej firmy do felg Zmatowiłby, tak samo jak sól drogowa.
SzaKal Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2010 Ja używam TENZI En-Jee bardzo silny i bezpieczny, polecam
Borek Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 Co do Attaka to nie matowi polerowanego alu, używam go jako pre-wash przed płukaniem auta myjką. Spryskuje felgi na około 1 minutę i atakuje myjką, 90% brudu znika, resztę kończe szamponem podczas mycia całego auta. Co innego piana aktywna Tenzi green special ph 14, użyłem raz na felgi w stężeniu ok 1:10 i musiałem poprawiać polere bo lekko zmatowiło
lakikwap Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 a takie "kwasy" i specyfiki nie szkodzą oponie?
wax-master Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 a takie "kwasy" i specyfiki nie szkodzą oponie? Szkodzą, często wysuszają gumę co w późniejszym efekcie prowadzi do pękania itp. dlatego przed myciem warto posmarować oponki jakimś dressingiem
dkk Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2010 a takie "kwasy" i specyfiki nie szkodzą oponie? gdzieś w Internecie widziałem takie preparaty w formie żelowej, więc myślę, że może utrzymują się na feldze i nie spływają w dół po oponie, ale nie stosowałem.
Rekomendowane odpowiedzi