Jump to content

"Szybka" licznika

Strus

Recommended Posts

Taka sobie szybka licznika, jak każdy wie nie jest szklana czyli jest to jakiś plastik. Otóż umyłem ją z obu stron płynem do naczyń z wodą żeby ją odtłuścić. Potem spryskałem ją płynem do mycia szyb K2 i przetarłem nową ściereczką z mikrofibry. Efekt - stan szybki jest opłakany. Jest cała porysowana jak lakier po szczotkach myjni i nieudolnej polerce. Da się coś na to poradzić ?

Ja przeważnie robie menzerną bądź Schollem, ale UC z megsa myśle że tez powinieneś ogarnąć temat.

15 lut 2015, o 19:14

Ja u siebie robiłem zwykłą mikrofobrą i wyszła jak nowa.

Nie ma również konieczności dwóch etapów.

Nie raz jest nie raz nie ma wszytsko zależy od stopnia zniszczenia. U siebie w busie miałem dość mocno zniszczoną szybke bo zapewne ktoś woził klucze lub inne przedmioty na liczniku i szybka była w opłakanym stanie a pasta finisihing sobie nie radziła i to nawet maszynowo, fakt faktem że długo jej nie katowałem żeby nie przegrzać plastiku bo wtedy to juz nic sie nie zrobi.

• 1 year later...

Jak najlepiej umyć ową "szybkę" aby nie narobić nowych rys? Mam nowe auto w których zegary to moja ulubiona część auta :)

Chciałbym zastosować taką MF http://egge.pl/pl/p/egge-Ultrasuede-Mic ... o-szyb/359 (wydaje się najlepszą opcją bo jest m.in. dedykowana do plexi), tylko jaki środek do czyszczenia? A może sama MF na sucho/mokro?

Dzięki za info. Będę więc rozrabiał SG Interior Cleaner aby uzyskać delikatniejszy roztwór, chociaż niewiadomo jaki to roztwór w stosunku do SG Lime APC.

Nieprecyzyjnie napisałem "nowe", bo nie jest z salonu, tylko nowy używany nabytek :)

• 6 months later...

Witam, do szybki radzę stosować... Najlepiej powietrze sprężone. Swojego accorda tak załatwiłem lekkim roztworem mydła szarego, ze teraz mam matowa i porysowana szybkę. Prosze o poradę czy da sie to czymś spolerować lub gdzie oddac do renowacji? Kraków

Sent from my iPhone using Tapatalk

• 2 months later...

Mam pytanie. Kupiłem zegary od anglika, tanio...W moich jest pęknięta i chciałem wymienić samą szybkę. Szybka miała być w bdb stanie, niestety nie jest. Pełna rys.

Próbowałem ręcznie polerować tym specyfikiem: https://www.autosol.com/product_p/1300.htm

Te mniejsze schodzą, ale są również takie głębokie rysy i nie wiem jak z nimi sobie poradzić, bo ta pasta nie daje efektu.

W grę wchodzi praktycznie tylko obróbka ręczna, pytanie czym... Mam jeszcze farecle g3, ale na PMMA ona chyba nie bardzo zda egzamin czyż nie?

• 10 months later...

Odkopie. Potrzebuję wskazówek. 

081a1917d59b.jpg

Czym to ugryźć. Nie mam plastXa  ale mam fg500 i polish /finisz z 3m. Nie pamiętam jakie odpowiednio kolory korków. Użyć do tego tricolora czy pada z fabryki a może samej fibry i palca. Wystarczy jedna pasta?

• 4 months later...

Panowie Tak jak wyżej koledzy piszą, mam problem z szybkami licznika , pod słońce są dosyć mocno porysowane i czy warto bawić się np. Megsem uc z fibra albo tricolorem ? Zaznaczam że mogę tylko zrobić to ręcznie 😑 będę wdzięczny za jakiś fajny i skuteczny pomysł, jeśli taki wogole istnieje