Jump to content

Recommended Posts

Posted

Swojego czasu zastanawiałem się nad kupnem pomiędzy rupesem lhr15es a flex 3401vrg. Kiedy zdecydowałem się na rupesa to namieszało mi bo wyszła lhr12e duetto.

Podpowiedźcie czy jako uzupełnienie rotacji- będę używał rupesa do polish/finish, zostać przy lhr15 czy zdecydować się na 12 duetto, który ma mniejszy skok.

Chętnie przyjmę opinie osób który używały tych maszyn lub się interesowały tym. :)

• Moderator
Posted

Kilka miesięcy temu stałem przed tym samym tematem. Pomógł mi bardzo malypb i jego posty:

http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... 213#480213

Ponieważ maszynę chciałem nabyć w tych samych celach co Ty (mam już rotację), zdecydowałem się na Duetto i swojej decyzji nie żałuję.

Z perspektywy czasu, po zrobieniu kilku aut, jestem pozytywnie zdziwiony co ta maszyna potrafi :good:

• Moderator
Posted

To zależy jaki mam plan do wykonania. Jeśli chciałbym robić korektę na 100% to nie sądzę aby LHR15 spełnił moje oczekiwania jako jedyna maszyna w arsenale.

Jeśli satysfakcjonuje mnie mocne 85-90% to Duetto jest niezastąpione - szybka, skuteczna, łatwa w użyciu maszyna.

Posted

Ja używam 15, duetto nie używałem ale jak był miał wybór a nie potrzebujesz do studia to bierz duetto, ja jak brałem to duetto dopiero wchodziło dlatego mam 15

Posted

Wlasnie mysle nad wyborem.bo sadze ze ciecie bym rotacja robil a polish i finisz duetto albo 15stka. A jak jest z obrotami czy duetto nie ma mniejszego zakresu? Zalezy mi na tym aby maszyna ktora wybiore dobre wykonczenie zostawiala na finish.

Czytalem juz kiedys posty malegopb

Posted

15 ma skok 15mm a duetto 12mm jest mniejsza, bardziej zwarta i poręczniejsza ale pracuje nieco głośniej.

Duetto można zrobić praktycznie wszystko, bo ma dedykowany system "papierów ściernych"

Posted

to co duetto nie wykończy ?

bo opcją też było 15stka i do tego jakis das6, ale przekonuje sie powoli do duetto

• Moderator
Posted

Kłopot z idealnym wykończenie Rupesem, będziesz miał ze względu na skok tych maszyn.

Zakup 15ski do cięcia i Dasa do wykończenia to raczej słaby pomysł.

Ja używam od kilku miesięcy tylko Duetto i jest "lalka" ale 2 koła za tą pracę, nikt by nie zapłacił ;)

Posted

Nie wiem skąd teoria że duetto słabo sobie poradzi z wykończeniem... kompletnie tego nie rozumiem. Ja często robie finish 21mm i wychodzi idealnie nawet po wymyciu więc 12 poradzi sobie z łatwością.

Posted

Oczywiście, że sobie poradzi. LHR15 z większym skokiem nie ma problemów z wykończeniem, to co powiedzieć o Duetto.

• Moderator
Posted

Nie twierdzę że Duetto słabo sobie radzi z wykończeniem. Jak napisałem wyżej, uważam że ta maszyna jest naprawdę świetna, zwłaszcza przy pracy z miękkimi lakierami. Daje bardzo fajne i szybkie efekty a na dokładkę nie zostawia hologramów.

Ale dlaczego napisałem że wg mnie, nie nadaje się jako maszyna wykończeniowa dla studia (gdzie biorą po tysie za prace ;) ).

bienek, zegarek, jestem tylko "entuzjastą", za swoją pracę nie biorę kasy. Z moich jednak obserwacji wynika że, Rupesy LHR15 i Duetto, po wymyciu Panel Wipem zostawiają taki jakby maczek, osoba bieglejsza ode mnie, nazwała to ogonkami.

Po Flexie PE 14-2 150 czegoś takiego na lakierze nie ma. Moim skromnym zdaniem jest to kwestia skoku maszyny.

Oczywiście dopuszczam do siebie myśl, że ktoś bieglejszy ode mnie w pracy z maszyną polerską, potrafi osiągnąć idealny efekt na maszynie ze skokiem 12 czy 15 mm. Przed osobą której się to udaje na 21 mm - chylę jednak już czoła i mówię MISTRZU :song::song:

Na koniec napiszę jeszcze że to tylko czysto akademickie wywody. Mnie osobiście praca z powłokami nie sprawia radości więc ich nie używam. W związku z tym, posiadając w swoim arsenale całą masę past i cleanerów bardziej i mniej wypełniających, z uśmiechem na twarzy używam na co dzień Rupesa Duetto i nie wyobrażam sobie zamienienia go na jakąkolwiek inną znaną mi maszynę :)

Posted
Przed osobą której się to udaje na 21 mm - chylę jednak już czoła i mówię MISTRZU

Jeżeli lakier nie jest przesadziście miękki to spokojnie da się to zrobić odpowiednią gąbką i pastą. Niedowiarków zapraszam na oględziny prywatnego BMW ;) Niedługo uzupełnie brakującą powłokę na masce więc wcześniej zrobie fotke po 21mm i porządnym wymyciu przed powłoką.

Ten maczek, mrówki itd. najczęsciej zostaje po padach z MF albo krótkiej wełny, czasami po twardej gąbce np rupes niebieski.

Posted

Jest sens zakupu Duetto jeśli posiadam już LHR15 ? czy lepiej zainwestować w mini ?

[ Dodano: 25 Listopad 2014, 12:06 ]

Jest sens kupować Duetto jeśli posiadam już LHR15 czy lepiej zainwestować w mini ?

Posted

Eryczek, jasne. Wiele osób miało z tym maczkiem problem, ale zawsze po konsultacji problem znika :)

Dla mnie to tak samo jak ktoś powie, że rotacja zostawia hologramy :)

Te maszyny rzeczywiście nie są takie łatwe jak zwykłe DA 8mm, którymi można zrobić auto od początku do końca pracując pierwszy raz w życiu.

Potrzeba jednak trochę poświęcić czasu na zrozumienie co maszyna lubi a czego nie ;)

Posted

KeepeR, Moim zdaniem idealne kombo do 21, 12 i mini :) Zostało mi dokupić mini i duetto hehe

Posted

Ja na razie wrzucam do świnki skarbonki i może coś w przyszłym sezonie poszaleje ;) A co do nie patrzenia na rotacje to "ja wiedziałem, że tak będzie.... ja wiedziałem" :P

Posted

Ja już kilka samochodów zrobiłem rupieciem 15 i wszystko fajnie ładnie, do puki nie trafił mi się samochód, omalowany nie wiadomo czym, a tym bardziej gdzie i tu był problem z idealnym wykończeniem, któremu dopiero podołał flex.

Na kombinacji tych samych past i padów flex zostawił lepsze wykończenie, ale z drugiej strony, nad czym się tu rozpisywać jak dużym problemem było wymycie i osuszenie samochodu

Posted
Eryczek, jasne. Wiele osób miało z tym maczkiem problem, ale zawsze po konsultacji problem znika :) ...

A mógłbyś napisać na czym polega ten problem z wykończeniem i jakie jest lekarstwo ?

Eryczek,

Te maszyny rzeczywiście nie są takie łatwe jak zwykłe DA 8mm, którymi można zrobić auto od początku do końca pracując pierwszy raz w życiu.

Czyli dla początkującego może być komplecik duetto i mini czy jednak jakaś inna DA ?

Pytam bo też się zastanawiam nad zakupem (a jest okazja bo małżonka spróbowała przestawić narożnik budynku bokiem samochodu i mogę ściemniać że bez takich maszynek ni chu chu) :D