Jump to content

Mocno zapuszczone felgi na zimę.

jaypablo

Recommended Posts

Tego typu szczury spryskuję deironizerem, odstawiam na dłuższą chwilę i szuram włókniną ścierną (do kupienia w sklepach lakierniczych)

Pracuje się na lepiej niż papierem, to taka w sumie twarda gąbka :mrgreen:

Nie raz i nie dwa udało się odratować felgi bez malowania ;)

• Moderator

jaypablo, ile razy psikales deironizerami? Zdarza sie, ze jak felga jest stara to sie to powtarza nawet 5-krotnie...

jaypablo, ile razy psikales deironizerami? Zdarza sie, ze jak felga jest stara to sie to powtarza nawet 5-krotnie...

Dwa razy. Felga z 2000 r.

Niestety skończył już mi się Iron. Dlatego szukam taniej alternatywy.

Stąd też pytanie o papier ścierny.

Mi by było szkoda czyścic tylko samym Ironem, spróbuj na początku czymś pokroju Tenzi Alux, a dopiero później deironizatorem. Ja rok temu czyściłem swoje alu zimówki Tenzi Super Green +pędzelek i szczoteczka do zębów, a później Prix i domyły się prawie idealnie.

Tenzi Alux bez rozcieńczania i zejdzie bez problemu.

potwierdzam tyle że zrobiłbym 1:1 bo to żrące jak siemasz.

ostatnio traktowałem tak felunek z 2002 nigdy nie dotykany. Zeszło prawie wszystko :)

• 3 weeks later...

Podczepię się pod temat kolegi, żeby nie było bałaganu ;)

Dzisiaj przez 2h próbowałem doszorować swoje felgi. Kupiłem je już mocno zapuszczone.

Miałem do dyspozycji: Tenzi En-Jee 1:5, Prickbort, pędzel i twardą szwamkę od Jana Niezbędnego, która po tym co zrobiłem poszła do kosza, choć była nowa.

Bardzo ciężka robota, naprawdę mocne szorowanie, a efekty beznadziejne. Mam jeszcze trochę Iron-X, ale akurat nie zabrałem do czyszczenia. Jutro drugie podejście. Iron w ogóle coś tu pomoże?

Szakal, wywalajac mój temat ;), wspomniał coś o środkach kwasowych, czy do tej grupy należy np. odrdzewiacz typu Fosol? Czy polecicie coś innego, co dostanę w markecie budowlanym?

felgi1.jpg

felgi2.jpg

felgi3.jpg

Dzięki, Panowie. Muszę poszukać tego Kemko ale chyba go nie ma w masowej dystrybucji, przynajmniej nie kojarzę żebym to widział. A pomyślałem, że kupię coś w markecie i jutro sobie dokończę robotę.

EDIT: chyba już tego nie produkują...

chyba już tego nie produkują...

Jak nie ja tak...

http://lmgtfy.com/?q=kemko+super+clean

Dobra tej, już bez takich :P To co jest w magazynach to pewnie jakieś zapasy, sprawdźcie sobie stronę producenta. To + brak w większości sklepów spowodowało, że uznałem, że preparatu nie produkują.