Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Eidos71, dzięki, to co napisałeś brzmi bardzo logicznie. Tak orientacyjnie jakiej trwałości mogę się spodziewać? Do pierwszego mycia? BSD nic nie wskrzesi?

Może nie do codziennego używania ale na świąteczne/wakacyjne wyjazdy można sobie pozwolić na takiego glaze'a, a po powrocie zwykle i tak samochód do mycia, to i woskowanie się przyda.

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
jakiej trwałości mogę się spodziewać? Do pierwszego mycia? BSD nic nie wskrzesi?

Nie będzie aż tak źle. Kanapka posiedzi trochę - myślę, że spokojnie 3-4 tygodnie (może dłużej - wszystko zależy od warunków pogodowych, natężenia użytkowania auta itp.). BSD nie wskrzesi nic - poprawi tylko ogólny wygląd i kropelkowanie, ale - przy regularnym stosowaniu QD, np. BSD - w końcu na lakierze będzie tylko QD, bo reszta "umrze" śmiercią naturalną :D

Opublikowano
Jakie tasmy polecacie do ponownego przyklejania emblematów po korekcie?

Jeśli chodzi o sprawdzone dwustronne taśmy to taśma od Tessa lub Norton. Te tylko używamy i są sprawdzone, nie należą do najtańszych a Tessa ( niestety jest koloru białego ). Emblematy/listwy siedzą po kilka lat na tych taśmach...

Opublikowano

Witam

Jako duuuuży amator w dziedzinie detailingu mam pytania na które nie znalazłem odpowiedzi(z braku czasu lub nieumiejętnie szukałem).

1.mam zamiar położyć powłokę na szybę(coś z serwisu BMW)i przed do oczyszczenia i polerowania zastosować IPA i AUTOGLYM CAR GLASS POLISH.W aucie była naprawiana szyba "gwiazdka po kamyczku". Czy te środki i powłoka nie wpłyną negatywnie na naprawiane miejsce?Ponoć naprawa polegała na rozwierceniu i wciśnięciu jakiegoś silikonu.

2.przy ostatnim woskowaniu z lekka upaćkałem zewnętrzne plastiki :oops: Zrobiłem to woskiem(Collinite 476) lub cleanerem(Dodo Juice Lime Prime). Czym to teraz zmyć?

3.chcę przemyć wewnętrzne plastiki Mainz Catalyst APC.Jakiego stężenia użyć?

Auto jak w sygnaturce.

Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

sum, Mainz Catalyst standardowo 1:20/1:25 będzie ok.

A co miałoby się stać z szyba? Jeżeli naprawione zostało w profesjonalnym zakładzie to nie ma czym sobie głowy zawracać.

Opublikowano

daf, Ręce opadają. Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś chyba, ze trollujesz albo nabijasz posty. Chcesz rozcieńczyć w stosunku 1:20 i pytasz ile wody i ile apc.

Opublikowano

daf - masz kalkulator systemowy ? Policz sobie... Jeżeli na 500 ml wody, przy rozcieńczeniu 1:20 masz dodać 25 ml APC, to... reszta chyba jest prosta.

Opublikowano

Dzięki

A co z tym zmyciem wosku z plastików,też APC?

Teraz nieładnie to wygląda,takie białe plamy.Mycie nie rusza tego,stąd wnioskuje,że nie jest to proste do usunięcia.

Opublikowano

Jak wyglądają u Was pady które się kwalifikują już do wyrzucenia ??

Nie chodzi mi o odklejony rzep itp. Tylko normalne zużycie.

Mile widziane zdjęcia.

Opublikowano
Najprościej - roztwór APC 1:4 - 1:5, plus magiczna gąbka (przynajmniej ja tak to robię).

Pytanie może i głupie ale gdybym wiedział to bym nie pytał, co to jest APC ?

Opublikowano

Szybkie pytanko. Co byście polecili do zabezpieczenia skórzanej kierownicy w Leonie 1P ? Do wyczyszczenia na początek APC a później co można zastosować ?

Opublikowano

Osobiście używam Gliptone GT11, niby na ulotce pisze żeby tego nie robić, ale nie widzę przeciwwskazań. Co do samej aplikacji to trzeba to zostawić na jakiś czas, a na koniec najlepiej przejechać to jeszcze fibrą, bo nadmiar będzie się osadzać na rękach.

Opublikowano

Ja w swojej skoddzie takie listwy przepolerowalem taka pasta w kostce. Nie pamietam jak sie nazuwa. Poszukam. Uzylem mini szlifierki z małymi filcami. Wyszło elegancko. Ale trzeba to zdjac i przelakierowac bezbarwnym. Bo potem mogą pojawic sie podobne slady

-- 18 kwie 2015, o 22:53 --

Ja w swojej skoddzie takie listwy przepolerowalem taka pasta w kostce. Nie pamietam jak sie nazuwa. Poszukam. Uzylem mini szlifierki z małymi filcami. Wyszło elegancko. Ale trzeba to zdjac i przelakierowac bezbarwnym. Bo potem mogą pojawic sie podobne slady

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.