mbieniek Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Ale mazy są napewno od środka? Spróbój stanąć za halogenem i patrzeć w światło przez szybę z różnych winkli. Dmuchnij też w lusterko wsteczne może to na nim jest maz? żeby nie zakładając nowego tematu - zapytam tutaj.Posiadam zestaw do polerki 3M (cut i wykończeniówka) - prezent, wraz z padami dedykowanymi do past. Ale nie mam profesjonalnej maszyny, tylko szlifierkę kątową z regulacją obrotów. Nie chcę też kupować specjalnie maszyny, bo to spory koszt. A podobno nie można używać tej szlifierki do polerki, a lakier w moim aucie wymaga korekty. Tak więc, lepiej jednak użyć szlifierki, czy może spróbować nakładać te pasty ręcznie? Jeśli chodzi o kwestie fizyczną, zmeczęnie itd, to nie stanowi dla mnie większego problemu, tylko chcę wiedzieć czy jest sens takiego zabiegu. Tak jak pisałem, nie chcę wkładać narazie więcej kasy w tą kosmetykę, tylko zawalczyć z tym co mam. Liczę na jakieś rzeczowe porady Jeśli ta maszyna którą posiadasz ma regulację obrotów, całkiem możliwe, że pod obudową znajduje się jeszcze jeden, mniejszy potencjometr obrotowy w którym śrubekrętem ustawia się zakres obrotów. Można tam tak skręcić, że maszyna będzie chodziła bardzo powoli. Nie wiem tylko, czy w każdej to występuje, rozkręć, dodaj zdjęcie, się zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kandy Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Gardor, w domu zawsze były hatchbacki i kombi, a ostatnio wpadł sedan i przy pierwszym podejściu do mycia tylnej szyby też się nieźle nagimnastykowałem Jak myję szyby, to najpierw jadę je płynem, aktualnie mam Angelwaxa, a później przecieram je jeszcze suchą fibrą, mazów raczej nie ma, a jak gdzieś są, to najczęściej jest to ta felerna tylna szyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abuu Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Witam, Mam takie pytanie - czym sie zabrac za takie plamy na szybie? Kupilem auto niedawno i wiem napewno, ze przez pewien czas stalo pod drzewem a potem chwile u lakiernika na malowaniu zderzakow (ale nie jestem pewien czy to po nim te plamy sie pojawily czy przed). Nie sa one chropowate pod palcem - sa gladkie jakby nic tam nie bylo ale mam to na wysokosci glowy i bardzo mnie irytuje Jesli to ma znaczenie to szyba oryginalna Mazda 6 Zdjecia plamy (wyostrzone do zdjec): Wiecej zdjec - wieksze: http://tufotki.pl/30fOX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robcok Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 jest ktoś na forum kto zajmuje się przyciemnianiem szyb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cptolgierd Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 IPA 1:1 nie daje rady? Później to Autoglym CGP lub tlenek ceru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gardor Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Probowałeś użyć Autoglym car glass polish i potem np Ipą przemyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kryman Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Używał ktoś może Chemical Guys Black on Black? Jak wrażenia? Ile się utrzymuje i jak ewentualne kropelkowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W1Michal Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 mam na dole zderzaka chromowaną listwe z tworzywa, po zimie zrobił sie jakiś szorstki nalot, mycie nic nie daje, czym to potraktować ? glinką spróbować czy jakimś środkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atvmmz Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Autosol ma specjalną pastę do plastikowych "chromów", można też normalną pastą polerską. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onelife Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Witajcie, do plastików chcę użyć Shiny Garage Apple Dressing. Natomiast zastanawiam się nad zamaskowaniem drobnych rysek na lakierze. Czy nada się Shiny Garage All in 1 Resin Wax bądź POORBOY'S WORLD BLACK HOLE(akurat ciemny lakier) czy polecacie coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidwml Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Witajcie, do plastików chcę użyć Shiny Garage Apple Dressing. Natomiast zastanawiam się nad zamaskowaniem drobnych rysek na lakierze. Czy nada się Shiny Garage All in 1 Resin Wax bądź POORBOY'S WORLD BLACK HOLE(akurat ciemny lakier) czy polecacie coś innego? POORBOY'S WORLD BLACK HOLE i na to możesz położyć jakiś wosk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onelife Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Okej dziękuję bardzo za odpowiedz. Czy do tego preparatu jakaś specjalna mf? Niestety nie widzę takiej informacji na stronie produktu. Nie będzie ryzyka że po umyciu samochodu zostanie jakiś mały kamyczek i nowe ryski przy nakładaniu tego środka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eidos71 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Jeśli wcześniej dokładnie przygotujesz/oczyścisz lakier, a wokół nie będzie szalała burza piaskowa - ryzyko porysowania lakieru podczas aplikacji PBBH będzie minimalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadlook Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Jeszcze pytanko co do polerowania lamp. Będę to robił pierwszy raz, więc warto się najpierw zorientować. Ile mniej więcej minut poświęcać, np. na papier 800 na jedną lampę od Bory? 5min wystarczy? Wiem, że mniej więcej jak będzie równo zmatowiona. Co do past, po nałożeniu na pady muszę je całe wyrobić, czy po prostu nadmiar zetrzeć z lampy IPĄ? Jakie obroty? Ile mniej więcej minut polerować jedną lampę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
impex Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Żeby usunąć w całości tą pseudo powłoke z reflektora to trzeba poświęcić z mojego doświadczenia ok 20 min lub więcej. Kiedyś mi zeszło ok 2-3 godzin na jeden reflektor. Jak chcesz żeby było porządnie to papierkowanie po prostu musi trwać.Jeśli zaplanowałeś sobie,że w godzinke się ze wszystkim uwiniesz to nie spodziewaj się idealnego efektu. Lamp z VW Bory nigdy nie robiłem,sam musisz ocenić kiedy powłoka zostanie usunięta i reflektor po osuszeniu będzie jednolity "szary" bez plam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas-sg Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Witam. Będę pracował na polecę DA Bp5119. Czy jesli kupie paste M101 oraz pady MF do ciecia lakieru to do wykonczenia mozna uzyc past menzerna np. 2500 i 4000 ?i jeśli tak czy dalej używać MF czy gąbek ? Czy sa jakies inne pasty do kolejnych krokow od M ? Pozdrawiam. DT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jijx Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Wyczytałem, że Kirklandy są dobrymi mikrofibrami również do lakieru. Gdzie je dostane? Jakiś polski sklep? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbieniek Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 shiningcar 5PLN za sztuke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jijx Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpyrek Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Na lakierze nic mi nie lezy( za nim cokolwiek skompletuje trochę czasu minie) ale mam pytanie o pianę do marolexa czy blink hd nie będzie za mocny do co 2wu trzy tygodniowego mycia? Nie narobią się jakieś plamy czy przebarwienia na uszczelkach od tak "częstego" używania blinka? Zastanawiam się również na unique zeus..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kandy Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 W1Michal, na chromach w aucie rodziców też się robią jakieś dziwne naloty i normalnie używałem do tego pasty od Mothersa, ale ostatnio zauważyłem, że przy użyciu IPy 1:1 też całkiem ładnie to schodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 pytanie może banalne, ale dopiero zaczynam, więc wolę wiedzieć - czy do nakładania cleanera / glaze można zastosować aplikator zółty megsa, który mam, bo zakupiłem do nakładania wosku, czy trzeba jakiś specjalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1980 Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 W1Michal, na chromach w aucie rodziców też się robią jakieś dziwne naloty i normalnie używałem do tego pasty od Mothersa, ale ostatnio zauważyłem, że przy użyciu IPy 1:1 też całkiem ładnie to schodzi Te naloty to takie zielonkawe wykwity? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mbieniek Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 630326 pytanie może banalne, ale dopiero zaczynam, więc wolę wiedzieć - czy do nakładania cleanera / glaze można zastosować aplikator zółty megsa, który mam, bo zakupiłem do nakładania wosku, czy trzeba jakiś specjalny? Lepsze by było coś twardszego bo cleanera albo glazurę chcesz wypracować na lakierze a ta gąbka jest dośc licha - do takeigo zastosowania Jak nie masz innego to możesz od biedy cleaner nałożyć jakąś mikrofibrą. poskładaną w 8 czy jakoś tak. Ale słoneczkiem też da radę. Poprostu może się zdarzyć tak, że produkt zacznie Ci sie przesączać na drugą stronę aplikatora przez co marnujesz produkt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
W1Michal Opublikowano 26 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 W1Michal, na chromach w aucie rodziców też się robią jakieś dziwne naloty i normalnie używałem do tego pasty od Mothersa, ale ostatnio zauważyłem, że przy użyciu IPy 1:1 też całkiem ładnie to schodzi Te naloty to takie zielonkawe wykwity? nie u mnie nie jest to zielone, bardziej szaro białe, szorstkie. Nie wiem może sól swoje zrobiła, albo po prostu mi tam ciągle woda zasycha bo to jest w trudnym miejscu pod rejestracją, popróbuje lekkościernym cleanerem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi