Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź część 5

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

Tzn ja nie pytalem o dokladne techniki bo juz kilka aut przelecialem tylko ciekawy bylem jak u was to wyglada. Do tej pory zawsze lecialem jakis element kazda pasta potem sie dopiero przesuwalem. Wyproboje teraz cale auto jedna pasta i potem kolejnymi.

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Bo to też zależy ile masz czasu. Czy auto będzie stało przez wszystkie etapy czy będziesz potrzebował jeżdzić w tzw. między czasie.

Bo czasem jak ktoś ma mało czasu i chce rozłożyć robotę na ileś tam dni z przerwami to można się bawić po 2-3 elementy na gotowo.

Panowie, czy środek do opon jest niezastąpiony ? Czy podobne efekty uzyskam stosując APC w odpowiednim stężeniu ?

Jeżeli tak, to jakie stężenie stosować ? Mam APC od ADBL :good:

Panowie, czy środek do opon jest niezastąpiony ? Czy podobne efekty uzyskam stosując APC w odpowiednim stężeniu ?

Środkiem do opon wyczyścisz opony lepiej niż APC, ale lepiej wymyć opony APC niż niczym.

Możesz spróbować 1:4 myślę że będzie OK.

Środkiem do opon wyczyścisz opony lepiej niż APC, ale lepiej wymyć opony APC niż niczym.

Wiadomo że lepiej, bo środek jest do tego przeznaczony. Z czasem dokupie dedykowany specyfik, jednak skupiam się na rzeczach niezbędnych, jak na tą chwile.

Wiadomo że lepiej, bo środek jest do tego przeznaczony. Z czasem dokupie dedykowany specyfik, jednak skupiam się na rzeczach niezbędnych, jak na tą chwile.

Ja tylko odpowiadałem na Twoje pytanie. ;)

Ja tylko odpowiadałem na Twoje pytanie. ;)

Wiadomo, sorry jeśli zabrzmiało to złowrogo ;), nie miałem tego na celu.

Kupiłem pierwszą polerkę w swoim życiu - wybór padł na tandetne K2 ;)

Pytanko co do padów, dobry zestaw?

1) FLEXIPADS Talerz mocujący 125mm z rzepem, M14, pianka 12mm

2) Booski Pads Cutting Pad 135mm

3) 2x Booski Pads Finishing Pad 135mm

4) Booski Pads Polishing Pad 135mm

Co do past, mam UC od Megsa i chciałbym go wykorzystać. Do niego dorzucę:

1) Koch Chemie HOCHGLANZ-ANTIHOLOGRAM 250ml

2) Koch Chemie HEAVY CUT 8.2 250ml

Dobry zestaw na początek?

Kupiłem pierwszą polerkę w swoim życiu - wybór padł na tandetne K2 ;)

Pytanko co do padów, dobry zestaw?

1) FLEXIPADS Talerz mocujący 125mm z rzepem, M14, pianka 12mm

2) Booski Pads Cutting Pad 135mm

3) 2x Booski Pads Finishing Pad 135mm

4) Booski Pads Polishing Pad 135mm

Co do past, mam UC od Megsa i chciałbym go wykorzystać. Do niego dorzucę:

1) Koch Chemie HOCHGLANZ-ANTIHOLOGRAM 250ml

2) Koch Chemie HEAVY CUT 8.2 250ml

Dobry zestaw na początek?

Bardzo dobry, w prawdzie nie pracowałem z tymi padami (Booski Pads) ale w razie "w" będziesz mógł sięgnąć po inne sprawdzone firmy. A dobór past itd jest OK.

Jak myślisz o korekcie to jeszcze BP 75mm + pady 80mm Ci się przydadzą.

UC zrobi za pastę średnio tnącą i poprawi wyjść z HC -> a Antihologram zrobi robotę.

Mam pytanie odnośnie plastików w carbio. Mam E46 carbio i nie wiem jak zabezpieczyć plastiki, które jednocześnie są zewnętrzne i wewnętrzne :D

Umyć / wyczyścić / i np. CarPro Perl 1:2 / 1:4 ?

Panowie jedno pytanie chce kupić maszynkę i wybór padł na Krauss Shinemaster tylko teraz nie wiem czy wybrać s8, s15, s21? Która maszynka będzie najlepsza, dla początkującego? I drugie pytanie jakie pasty polecacie? Pozdrawiam

czym się różnią pasty kocha od menzerny? podobne - niepodobne w pracy?

najbardziej opakowaniem ;) w pracy wg mnie są podobne z zastrzeżeniem, że na jednych lakierach lepiej mi się pracuje menzerna a na innych kochem a na jeszcze innych nie dostrzegam różnicy pomiędzy nimi ;) wniosek: wszystko zależy od indywidualnych preferencji więc proponuje spróbować i jednych i drugich

W jednej z łódzkich firm złożyłem zapytanie o srodki do odświerzenia plastików i ogarnięcia lakieru

Zaproponowali mi to:

plastiki do odświeżenia i zabezpieczenia jednocześnie Shiny Garage Jet Black Trim Restorer (ostatnio w programie 101 napraw na TVN Turbo impregnowali nim dach vinylowy w MX-5) lub Autoglym Bumper&Trim Gel. Jeżeli chodzi o lakier to standard czyli odsmolenie, deironizacja, glinka później jakiś dobry cleaner lub produkt typu AIO i zabezpieczenie typu wosk lub sealant

Tak to wygląda w szczegółach

wnętrze

APC od ADBL 500 ml 21,90 – mycie plastików

Jet Black Trim Restorer 250ml 35,00 – odświerzanie plastików

lakier

ADBL Tar&Glue Remover 35,90 – usuwanie gumy, asfaltu itp

Vampire Liquid od ADBL 1L 41,90 - deironizacja

Shiny Garage Paint Plus Cleaner 250ml 35,00 czyszczenie lakieru

Finish Kare HiTemp 1000p Paste Wax 59 ml 24,90 wosk finish

pielęgnacja

Morning Dew od SG 500ml 35,00

rabat 10%

Glinka i ściereczki w gratisie

Całość 200 zł

SRP od Autoglyma wymieniłbym na jakiś wosk twardy dobry i brakuje glinki i szamponu, a jeśli to pierwszy zestaw to i rękawicy, pędzelków fibr ..

Zamiennie za SRP Autoglym mam w wycenie Shiny Garage Paint Plus Cleaner 250ml . Ta sama cena.

Glinkę dostaję w gratisie podobnie jak irchowe ściery.

Rękawice mam, dokupiłem dysze spieniającą do opryskiwacza. Mam tez nakładkę spieniającą do myjki cisnieniowej, zostały pędzelki.

Jeśli chodzi o wosk to mam tez w wycenie Dodo Juice

Dodane po 2 godzinach 19 minutach 9 sekundach:

Jeszcze jedno czym umyć boczki drzwi. W C4 jest kiepskiej jakości materiał, który wręcz nabija się brudem. Ma czarny kolor a brudny szarzeje.

Nie jest to plastik tylko materiał.

KUPIONE

Komplet z tańszym szamponem - 243 zł, czyli

APC od ADBL 500ml

ADBL Tar&Glue Remover

Vampire Liquid od ADBL 1L

Shiny Garage Paint Plus Cleaner 250ml

Finish Kare HiTemp 1000p Paste Wax 59ml

Shiny Garage Morning Dew od SG 500ml

Shiny Garage Jet Black Trim Restorer 250ml

Shiny Garage Apple Plastic Dressing 500ml

Shiny Garage Orange Car Shampoo 500ml

W jakiej kolejności wykonywać prace i którymi preparatami?

tak dużo wyszło :o

ja wole swoich kosmetyków nie sumować... chyba warto co jakiś czas sukcesywnie dokupować jakiś produkt niż cały zestaw od razu :kox:

Wydaje się ze duzo, 2 stowki to takie zwykłe zakupy. Pierwsze moje zakupy były na prawie 8 stowek :kox::kox::kox: tyle ze wtedy nie były do końca przemyślane i kupiłem kilka niepotrzebnych rzeczy :kox::mrgreen:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.