kopniak Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2014 Kombinacja średni flex + A15 też holsy zostawiła, do tego mimo wszystko efekt usuwania rys był "średnio" zadowalający w porównaniu do tego co dane mi było oglądać z fotorelacji i filmów z udziałem A15. Stąd też może i głupi pomysł by sprawdzić jak zadziała pasta z białym padem i tak jak pisałem wcześniej - efekt lepszy, holsy takie same jak po średnim padzie z A15. Wniosek, że muszę zainwestować w jakieś miękkie pady do finishu, wtedy to albo Antihilogram albo 4000 od Menzerny może dadzą rady. Kupię pewnie kilka, chociaż z dwóch firm dla testów, i tak się przydadzą. Zastanawiam się nad LC CSS (pomysł Eidos71), i padami NAT`a o których wspomina Arekkaz. Efekt lepszy bo gąbka bardziej twarda. Zastanawia mnie twoja technika polerowania?
atvmmz Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 Matleniuszek, A15 to AIO więc skąd pomysł, żeby używać mocno tnących padów?
Matleniuszek Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 Efekt lepszy bo gąbka bardziej twarda. No tak, oczywiste, tylko pracując do tej pory na pastach Menzy, 500, 2500, 4000, na różnych autach i po obejrzeniu fotorelacji/filmów z działania A15 postanowiłem sprawdzić jak sobie radzi w/w pasta. Wszędzie efekty były zdecydowanie lepsze niż te, które udało mi się osiągnąć na Foresterze po przejeździe pomarańcz z flexi + A15. Więc z racji tego, że pierwszy raz dane mi jest używać tej pasty postanowiłem sprawdzić jak zachowa się na twardej gąbce. EDIT: I wierzcie bądź nie, pomysł z serii "z dupy", bo wiem że "TAK SIĘ NIE ROBI" bo to nie do takiej pracy służy ta pasta, to efekt hologramów wystąpił taki sam jak po pomarańczu z A15, a efekt cięcia lakieru dopiero taki jak przeglądałem z efektów które daje się osiągnąć tą pastą. Inspekcja lakieru zawsze po wymyciu na zimno, latarka LL P7.2, do tego metalohalogen, więc no... wiem co widzę. Zastanawia mnie twoja technika polerowania? Kombinacji było wiele, testowałem nie tylko na dużych padach, ale też na 80mm, do tego przekładanie padów na różnej grubości talerze mocujące 15mm i 25mm. No cały dzień świrowania. Co do samej techniki, próbowałem na różnych prędkościach rozprowadzać pastę, kombinowałem z większą i mniejszą prędkością, do tego zmiany nacisku. Zawsze po wypracowaniu pasty czyli po przejeździe głównym 2-3 przejazdy (różne próby były) z lżejszym dociskiem i zarazem obniżeniem prędkości. Pasta wymywana zawsze na zimno. Po tym co przeczytałem od Was do tej pory, wydaje mi się, że problemem może być brak pada na finish, innego niż żółty flexi. Takie moje własne wnioski. EDIT 2: Wcale nie twierdzę, że na białym padzie oblecę auto z pastą AIO, bo to lekko nie po kolei. Po prostu kupiłem ją jako szybki sposób na odświeżenie auta, ale co nagle to po diable. A15 odstawiam. Pozostaje mi kupić pady na hologramy i bawić się w ich wypracowanie. Udało mi się ująć efekty na zdjęciach, świecone LL P7.2, wszystko po jednym przejeździe, wymyte IPĄ. PRZED POMARAŃCZ + A15 BIAŁY + A15 (z lewej strony odbicie dłoni)
Treys Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 Panowie ja mam takie pytanie odnośnie maszyny polerskiej Będę się przymierzał do kupna 2 maszyn ( aktualnie jestem nastawiony na RUPES Big Foot LHR15 - oraz RUPES Big Foot LHR75 E ) tylko jak wiadomo cenowo jest "grubo" ale jak mus to mus Czytałem bardzo dobre opinie na temat Rupesow taki "must have" , ale chciałem zaczerpnąć opinii czy jest jakiś tańszy konkurent ( Lare/Mequaris/Flex/Makita ? ) który się równa do Rupesa ? ( chodzi mi głównie o skrócony czas pracy ( holosy i tak dalej ) ) .
Qub@ Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 Czytałem bardzo dobre opinie na temat Rupesow taki "must have" , ale chciałem zaczerpnąć opinii czy jest jakiś tańszy konkurent ( Lare/Mequaris/Flex/Makita ? ) który się równa do Rupesa ? ( chodzi mi głównie o skrócony czas pracy ( holosy i tak dalej ) ) . Kup na początek sterego, dobrego Lare'a EPL11, jak Cie tematyka wciągnie to zawsze mozesz sprzedac i kupic cos lepszego, taka polerkę zawsze na giełdzie z powodzeniem sprzedasz. Holsy itp. będą nawet po najdrozeszej i najlepszej polerce swiata, jeśli się nie umie jej odpowiedni uzywać, to chyba logiczne prawda?
Treys Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 Czytałem bardzo dobre opinie na temat Rupesow taki "must have" , ale chciałem zaczerpnąć opinii czy jest jakiś tańszy konkurent ( Lare/Mequaris/Flex/Makita ? ) który się równa do Rupesa ? ( chodzi mi głównie o skrócony czas pracy ( holosy i tak dalej ) ) . Kup na początek sterego, dobrego Lare'a EPL11, jak Cie tematyka wciągnie to zawsze mozesz sprzedac i kupic cos lepszego, taka polerkę zawsze na giełdzie z powodzeniem sprzedasz. Holsy itp. będą nawet po najdrozeszej i najlepszej polerce swiata, jeśli się nie umie jej odpowiedni uzywać, to chyba logiczne prawda? przejdę szkolenie a później praktyka we własnym zakresie , a jestem osoba która woli wyłożyć kase na sprawdzony sprzęt wczesniej niż później poniewaz przejechałem się wiele razy na tanich rzeczach także kasa tu nie stanowi problemu a o Lare myślałem praktyka czyni mistrza a pojęcie jako takie już mam
Moderator Eryczek Opublikowano 15 Listopada 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 Treys, w skrócie - żadna maszyna typu DA nie ma podejście do Rupesa
Treys Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 Treys, w skrócie - żadna maszyna typu DA nie ma podejście do Rupesa o taka odpowiedz mi chodziło , czyli jako takiego Konkurenta do Rupesa nie ma ( Festool też nie ? ) ogólnie czyli skoro mam na Rupesa to nie powinienem się zbytnio zastanawiac ?
Moderator Eryczek Opublikowano 15 Listopada 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 Treys, Rupesy które planujesz kupić to maszyny typu DA (na marginesie zastanów się do czego tych maszyn chcesz używać i czy zamiast LHR15, Duetto nie będzie dla Ciebie lepszym rozwiązaniem). Na rynku jest kilka identycznych maszyn typu DA, występujących pod różnymi nazwami - u nas to Krauss i Lare. Festool nie ma w ofercie maszyny typu DA. FLEX XC 3401 to fajna maszyna ale to nie do końca DA i jak dla mnie to jednak "nie to". Zostaje Rupes z którego na pewno będziesz zadowolony.
atvmmz Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 Eryczek, A w praktyce czym różni się LHR15 od Duetto?
Moderator Eryczek Opublikowano 15 Listopada 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 atvmmz, mnie przy wyborze pomiędzy tymi dwoma maszynami, pomagał malypb więc nie będę się wymądrzał i odeślę do jego posta: http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... 213#480213 (polecam lekturę całego tematu)
atvmmz Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 Eryczek, Dzięki! Gdzieś mi to umknęło, a potem szukałem w dziale maszyn. A co w końcu wybrałeś?
Moderator Eryczek Opublikowano 15 Listopada 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 atvmmz, Duetto i Mini
atvmmz Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 + do tego pewnie masz rotację Ja mam dwa Kraussy, rotację i DA. Tą drugą czas najwyższy sprzedać i kupić albo Flexa Vrg albo któregoś Rupesa.
Treys Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 atvmmz, mnie przy wyborze pomiędzy tymi dwoma maszynami, pomagał malypb więc nie będę się wymądrzał i odeślę do jego posta:http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... 213#480213 (polecam lekturę całego tematu) 3 niestety nie będę mógł mieć jednak po przeczytaniu testu zastanawiam się nad tym LHR 15 a duetto i mam mieszane uczucia , mam czas na namysł i kupno ( chociaż jestem nastawiony na 15 )
atvmmz Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2014 Treys, W Duetto i LHR15 nie ma możliwości zamontowania małych BP (75,80)
Treys Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 Treys, W Duetto i LHR15 nie ma możliwości zamontowania małych BP (75,80) od tego bede mial RUPES Big Foot LHR75 E
kaskra1 Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 Treys, Decydując się na rupesa dobrze mieć zakurzoną rotacje na półce. Czasem się poprostu przydaje. Duetto jest mega ale przy bardzo zniszczonych panelach lepiej wziąść futro i rotacje a potem wyciągnąć to rupeskiem.
mario704 Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 Co polecicie na odświerzenie i poczernienie plastików zewn. żeby w kontakcie z wodą nie zostały zacieki.chodzi o klamki zewn i obudowy czarne matowe progów w mercedesie.
Treys Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 Treys, Decydując się na rupesa dobrze mieć zakurzoną rotacje na półce. Czasem się poprostu przydaje. Duetto jest mega ale przy bardzo zniszczonych panelach lepiej wziąść futro i rotacje a potem wyciągnąć to rupeskiem. ogólnie to mam coś takiego w domu ( z parametrami jest to klon ) MAKITA 9227 CB https://imagizer.imageshack.us/v2/800x6 ... 607235.jpg https://imagizer.imageshack.us/v2/800x6 ... 607234.jpg ale żadnej informacji o tej firmie nie mogę znaleźć a koszt tego 30-50 euro chyba było
Awariall Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 Zamawiam Poorboy's Natural Look i zastanawiam się który rozmiar wybrać 118ml za 19,90 czy 473ml za 49zł Jak dużo idzie go na jeden zabieg?
pawelpp Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 Idzie niewiele ale nie wiem czy tester to jednak nie za mało. Masz do wyboru, koszt: 100ml za 16,9 zł lub 100ml za 10zł przy większej pojemności. Jak dla mnie to 118 za mało, 473 za dużo
Maciek1993 Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 Panowie, ile mniej więcej powinno zużyć się na samochód wielkości np. Golf VI powłoki GTechniq C1 ? Cała zawartość 30 ml czy raczej coś koło połowy ?
jbiz Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 Awariall, kup większe opakowanie bo się bardziej opłaca Jeśli Ci nie podejdzie lub się znudzi to spokojnie pójdzie na giełdzie!
ludwik93 Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2014 Panowie szukam wosku na lato i stąd moje pytanie co najlepiej podbije look na czerwonym lakierze ?? mam dodo juice purple haze i banana armour ale efekt mnie nie zadowolił w 100%
Rekomendowane odpowiedzi