Jump to content

Wasz zestaw zimowy na srogie mrozy

Recommended Posts

Posted

Mój zestaw zimowy

Zmiotka do usuwania śniegu Vikan - nr produktu 521552, mam prawie całą gamę szczotek Vikana i mogę szczerze polecić. Duńskie szczotki, bardzo miękkie włosie i topowe wykonanie.

http://www.autokosmetyki.pl/szczotka_do_sniegu_vikan_521_552,p305.html

Skrobaczka do szyb - fińska skrobaczka firmy Murska, genialna mosiężna końcówka, wierze że nie rysuje szyb jak pozostałe. Ściąga nawet grubą warstwę lodu z szyb i to jednym pociągnięciem, w co nie wierzyłem póki nie wypróbowałem :)

Murska w akcji:

http://www.youtube.com/watch?v=WuivtK5Olwg&feature=related

0_aa832da68a35055de14e679038385650.jpg

Odmrażacz Wurth lub Nigrin - staram się jak najmniej skrobać szyby, dlatego najpierw spryskuje solidnie szyby odmrażaczem. Wurth jest genialny i bardzo skuteczny bo w zasadzie nie muszę po nim już machać skrobaczką. Nigrin trochę zalatuje amoniakiem ale też mogę polecić. Nie polecam Sonaxa w butelce z atomizerem oraz w sprayu - jest bardzo słaby.

wurth_odmrazacz_do_szyb_s.jpg

Płyn do spryskiwaczy - ori VW, jest to uniwersalny koncentrat do -70st, kupuje 2 litrowe butelki koncentratu i rozcieńczam z wodą destylowaną 2:1. Bardzo dobry płyn, nie marze i nie pozostawia smug. Przy czym ma dobry neutralny zapach, nie męczy podczas jazdy

796524338

Sztyft do uszczelek - na zimowe mrozy stosuje Wurtha, bez silikonowy, bardzo fajnie się go rozprowadza, przy okazji konserwuje i zabezpiecza uszczelki.

wurth_sztyft_do_konserwacji_gumy_use.jpg

Co do zamków to nie mam z tym problemu bo posiadam central, natomiast wkładów zamków u mnie nie ma bo klamki z przodu mam te same co tylne.

• Replies 172
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
w jakiej cenie jest ten koncentrat vw do szyb?

fajny zestawik

12-14zł na allegro za 2litrowy koncentrat. Lub w salonie po 18zł bodajże, jeżeli chcesz zaoszczędzić za przesyłkę

Posted

Turzol

Skrobaczka fińska bardzo dobra. Polecam! Zobaczymy jak się spisze przy grubszym szronie/lodzie.

Co do odmrażacza Sonaxa do szyb, też uważam że to bardzo słaby produkt. Nie polecam!

• 2 weeks later...
Posted

Mój zestawik to skrobaczka z mosiężną koncówką i odmrażacz w spray`u AutoLandu... No i zwykła ręczna zmiotka do śniegu..

Posted

mój zestaw: skrobaczka MURSKA, zmiotka do śniegu VIKAN - ta sama co poleca turzol , uszczelki przed zima dobrze odtłuściłem/wyczyściłem a później wazelina techniczna i żadnych problemów z przymarzaniem a auto 24h pod chmura, odmrażacz do szyb SONAX, płyn do spryskiwaczy SONAX

na żaden z produktów nie mogę złego słowa powiedzieć a po ostatnich obfitych śniegach każdemu polecam zmiotkę VIKAN - rewelacja

Posted

A mnie parę dni temu ta fińska skrobaczka zawiodła! Lód ze śniegiem zamarznięty po nocy, nawet nie chciała tego ruszyć. A na minusie ledwo parę stopni było. Niestety nie miałem odmrażacza. Natomiast do samego szronu jest bardzo dobra.

Posted

doszły do mnie jakis czas temu 3 skrobaczki ale szczerze mówiąc po przyjrzeniu się boję się troche tego użyc :) jestescie 100% pewni że nie rysuje ??

Posted
doszły do mnie jakis czas temu 3 skrobaczki ale szczerze mówiąc po przyjrzeniu się boję się troche tego użyc :) jestescie 100% pewni że nie rysuje ??

Okaże się po zimie...

Posted

Właśnie ludzie piszą, że te skrobaczki z końcówką mosiężną nie ryszą szyb, ciekawy jestem dlaczego... :dontknow:

Posted

ja uzywam jakis czas takiej i mi nic nie porysowalo jak sie przygladalem, no ale ja mam stare, niemieckie, porzadne auto nie wiem jak w nowszych :D

Posted

czy ktoś może polecić dobrej jakości szufle samochodową do śniegu??

szukam czegoś trwałego, małego lub składanego, w fajnej cenie;)

z góry dzięki za odpowiedzi

Posted

Szufle samochodową.? Do odśnieżania śniegu z auta polecam raczej zmiotkę... :mrgreen:

Ponoć fajna jest Vikana

vikan_szczotka_do_sniegu_521552_s.jpg

Kilka postów na poprzedniej stronie ktoś też właśnie o niej wspominał... ;)

A co do szufli to tutaj jest fajna:

KLIK

szufla_do_sniegu_s.jpg

Posted

oczywiście miałem na myśli szufle do odgarnia śniegu który często blokuje wyjazd z miejsca parkingowego!:), a Vikana do ogarniania śniegu z auta sam używam i jest git

Posted

Jak dla mnie to zwykły szpadelek dziecięcy z supermarketu wystarczy, musisz tylko znaleźć odpowiedni rozmiar :-] Jako tańsza i łatwo dostępna alternatywa dla tego szpadla :mrgreen:

Posted

Ta składana szufla będzie bardziej praktyczniejsza - możesz otrzepać, złożyć i wrzucić do kufra - dzięki temu możesz jej używać również gdzie indziej, gdzie cie zasypie i nie bedziesz mogł wyjechać... ;)

Posted

tez myślę ze jednak składana szufla/łopata się przyda - to co robią spycharki śniegu na parkingach często kończy się małą zaspą przed kołami, a jeśli jest to mokry śnieg, który później mocno zmarznie to szpadelek raczej wymięknie...;)

nie miałem wolnego czasu aby poszukać, ale w oko wpadło mi coś takiego: http://www.prosperplast.pl/product/182

aha... jestem ciekaw czy ktoś spotkał się z pokrowcem na auto do stosowania w zimie oczywiście pod chmurą

dodam tylko ze ceny z "kosmosu" odpadają bo pod blokiem jakieś cudo nie uchowa się długo, wiem ze temat był poruszany ale bez konkretnych wniosków/przykładów

dziś w necie widziałem coś co miało delikatny wewnętrzny materiał (podobno zdrowy dla lakieru) i niby ma oddychać i wypuszczać wilgoć na zewnątrz, cena o ile pamiętam około 200zł (dość drogie), linku w tej chwili nie znalazłem

Posted

mart1nez, w Inne, jest wątek pokrowca, świeżutki, dałem tam linki do normalnych cenowo. ;)

Posted

Dobry płyn do spryskiwacza (patrzę z reguły nie na markę ale na producenta- polecam PetroOil), odmrażacz z ubiegłego sezonu (fajnie sprawdza się Alaska od K2) oraz do uszczelek- czysta zagęszczona gliceryna (nie mylić Broń Boże z wazeliną! Wazelina jest tłuszczem a tłuszcze niszczą gumę!)