Skocz do zawartości

Swissvax Concorso vs Zymol Concours

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Meguiars #16 :)

Optycznie jedyna różnica to mniejsze przyciemnienie lakieru (nie do uchwycenia na zdjęciu) - ale pod Zymol Atlantique poszedl HDC a Meguiars #16 został od niechcenia nałożony na surowy lakier....

Kropelkowanie Zymola jest na wyższym poziomie niż Meguiarsa (uffff), da się to zauważyć na filmiku, ale przepaść to to nie jest :)

Osiemdziesięciodwukrotna różnica w cenie pełnej puszki daje do myślenia, jak zawsze przy takich zabawach.

Opublikowano

Miałem okazję takiej zabawy..... :roll: na megsa #16 położyłem Carbona i powiem tak...robi robotę! :mrgreen: Gołym okiem nie trzeba się aż tak przyglądać 8-) Podbija kolor i ten wet look ... :-]

Opublikowano

#16 robi robotę,ja co prawda kładłem na zimę i efekty wizualne dość szybko się skończyły,ale wciąż siedział,jestem ciekaw jak będzie w tym wypadku ;)

• 4 lata później...
Opublikowano

Chciałbym odświeżyć temat. Posiadam wosk zymöl concours ale zastanawiam się nad nałożeniem go na cleaner od Carpro essence, mam dylemat czy kłaść wosk bezpośrednio na cleaner czy może przetrzeć go Carpro erasier'em? 

Opublikowano
W dniu 25.12.2017 o 12:24, Dgchannel napisał:

Chciałbym odświeżyć temat. Posiadam wosk zymöl concours ale zastanawiam się nad nałożeniem go na cleaner od Carpro essence, mam dylemat czy kłaść wosk bezpośrednio na cleaner czy może przetrzeć go Carpro erasier'em? 

Na woski Z jak dla mnie najlepiej siada dedykowany cleaner czyli HDC. Uwierz mi serio :)

Opublikowano
34 minuty temu, Gardor napisał:

Na woski Z jak dla mnie najlepiej siada dedykowany cleaner czyli HDC. Uwierz mi serio :)

Hd cleanse sprawdza sie w zestawie. Ale na innych cleanerach Zymole też dobrze siadają prima amigo, duragloss :) warto potestować i przecierać szlaki

Opublikowano
7 godzin temu, Emig napisał:

A essence to nie cleaner

Dlaczego? Myślę, że śmiało można traktować to jako aio, cleaner, lekkościerna pasta, zabezpieczenie z dodatkiem kwarcu. Dość uniwersalny produkt. Choć są i tacy, którzy mówią, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego ;)

Opublikowano
13 minut temu, Emig napisał:

Ponieważ to przetestowałem

W jaki sposób testujesz cleaner?

Jak określasz różnicę we właściwościach czyszczących w stosunku do np. Lime prime czy innych popularnych? 

Opublikowano

W prost. Jeśli użyjesz essence jako cleaner on związe zabrudzenia na lakierze. Jeśli zastosujesz coś przed nim polepszysz jego działanie. Tak samo jest z powłokami :)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
7 minut temu, Emig napisał:

W prost. Jeśli użyjesz essence jako cleaner on związe zabrudzenia na lakierze. Jeśli zastosujesz coś przed nim polepszysz jego działanie. Tak samo jest z powłokami :)

Pytałem bo wydaje mi się, że dość trudno porównać właściwości czyszczące cleanerów.

Produkt wypracowujesz a na koniec nadmiar wycierasz. 

Są porównania fillerów, przyciemnienia, glossu, ale nie spotyka się masowo 50/50 właściwości czyszczących.

Więc jak to jest wprost?

Opublikowano

Podzieliłem drzwi kierowcy na pół jedna stronę przelecialem mikrofibra i essence druga przed użyciem essence oczyscilem clenerem,który wymylem wipe out. Nałożyłem po 2 warstwy na obie części. Strona lepiej przygotowana wytrzymała ponad 2 miesiące dłużej po czym ja ściągnąłem. Teraz testuje glare pp i pod względem looku jest lepszy niż essence

Opublikowano
16 minut temu, Emig napisał:

Podzieliłem drzwi kierowcy na pół jedna stronę przelecialem mikrofibra i essence druga przed użyciem essence oczyscilem clenerem,który wymylem wipe out. Nałożyłem po 2 warstwy na obie części. Strona lepiej przygotowana wytrzymała ponad 2 miesiące dłużej po czym ja ściągnąłem. Teraz testuje glare pp i pod względem looku jest lepszy niż essence

Póki co mogłeś udowodnić, że 3-stopniowy proces oczyszczania może mieć zalety w stosunku do jedno stopniowego. (cleaner+degreaser+aio VS aio)

więc nie porównałeś właściwości czyszczących essence z żadnym innym cleanerem,

zrób kawałek elementu wymagającego oczyszczenia za pomocą cp essence, kawałek za pomocą hdc, inny za pomocą dj lp, dg sc, amigo, bh cp. ...

Następnie zobacz ile który ściągnął brudu, starych wosków itp... wtedy rzuć tezę, że essence nic nie oczyszcza i nie pełni funkcji cleanera.

• Super 1
Opublikowano

Essence oczyszcza tylko po prostu lepiej działa jeśli lakier przed nim będzie idealnie czysty

Opublikowano
3 godziny temu, Emig napisał:

Essence oczyszcza tylko po prostu lepiej działa jeśli lakier przed nim będzie idealnie czysty

przecież mówiłem, że pełni funkcję cleanera ;) 

Essence to All-In-One, wyjałowiłeś lakier, dlatego nie wykluczone, że lepiej sie trzymał jako zabezpieczenie, ale sednem tematu było omówienie czy jest też cleanerem, jest.

AIO to grupa środków dla leniwych. Ma zmniejszyć ilośc etapów.

Jednak zaryzykowałbym stwierdzenie, że wielokrotne wypracowanie essence poprawi efekt, w stosunku do pojedynczego tak jak w przypadku wielu innych cleanerów/aio.

Zobacz o ile ładniej maskują swirle takie Zym. HD-C albo AG SRP. Warstwowanie kilkukrotne tych produktów daje zauważalne profity, oczywiście głównie na lakierach bez korekty. Gdzie dla porównania warstwowanie wosków nie musi wyjść na plus, czasem przeciwnie.

Opublikowano

No hdc to moim zdaniem najlepszy cleaner pod look . Mam teraz na swoim samochodzie hdc + titanium i wspomagany trzyma od 1 czerwca.niestety muszę go już ściągnąć bo w niektórych miejscach nie domaga.

Opublikowano

Nie nie wymywałem. Sg nie pomogło doły drzwi tafluja dalej, ale górne partie lepiej