Jump to content

Jakie wiadro do mycia ?

Recommended Posts

Posted

Od jakiegoś czasu szukam dla siebie odpowiednich wiader do mycia. Spędziłem sporo czasu szukając wśród asortymentu marketów/sklepów i nie znalazłem takich, które spełniałyby moje wymagania:

- przeźroczyste (aczkolwiek to nie priorytet)

- okragłe :)

- zamykana/zakręcana góra

- min 20litrów pojemności

- wygodny uchwyt

Czy ktoś ma doświadczenie i może wypowiedzieć się w temacie wiaderek do mycia karoserii?

Czym w zasadzie różnią się wiaderka wiodących producentów kosmetyków od zwykłych no-name wyrobów? Czy to tylko kwestia logo producenta czy też inne (trwalsze?) materiały z których są wykonane? Nie sądzę, żeby cenę tych produktów windowała wkładka Grit Guard ...

Wiadomo, że rozchodzi się o cenę - z oczywistych względów trzeba zakupić 2 takie wiaderka, a przy markowych wiadrach np. Zymol,SV, Megs robi się już z tego niezła sumka...

Posted

Myślę, że są specjalnie wzmacniane. Muszą, skoro tyle kosztują. Na pewno mają jakiś specyficzny skład, który nie wchodzi w reakcję z wodą i GC, lub innym tego typu szamponem.

Pewne jest też to, że te wiadra mają taki składnik, który barwi wode na jasnokoperkowy kolor, gdy sie weń wleje szampon dziwnego producenta, a na bladoróżowy, gdy się do wody doda detergent uzywany w gospodarstwie domowym (oprócz piwa, coli i spirytusu, ups, chciałem powiedzieć denaturatu, co wspólnie z Julianem ustaliliśmy w innym temacie http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... c&start=30).

Oczywiście mają własności nieprzelewania sie, gdy wozimy je w bagażnikach samochodów jadąc na myjnie bezobsługowe.

Kurde, toż to prawdziwa okazja, ta niebotyczna cena, za tak wspaniałe wiadra. :ad::ad::lol::evil:

Mam nadzieję, że mnie nikt za to nie zbanuje... :oops:

Posted

a ja używam 11 litrowego po jakiejś farbie :) i drubie metalowe emaliowane.

turzol, jeśli chcesz tanio zamknięte wiaderko to popytaj znajomych którzy zajmują się kładzeniem glazury, tynkowaniem itp, za 5 zł kupisz 20 litrowe wiadro z pokrywką na zatrzask jak będziesz miał szczęście to nawet na przezroczyste trafisz :)

Posted

Ja wiaderka kupuję w sklepie "rybnym" po śledziach. 10 litrowe wiadro oczywiście umyte z przykrywka kosztuje 2 zł. :-]

Posted
ja używam 12 litrów bez przykrywek z leroy merlin. są przezroczyste.

Używam takiego samego, jest o.k. :)

Posted

myśle że niezłą rewie mody można by tu urządzić , ja np póki co korzystam z wiadra o dziwnym kształcie, które pierwotnie przeznaczone było do mopa :lol:

Posted

kolo 10 litrów wody z szamponem i zwykle raz w ciągu mycia wymieniam wode w wiadrze do płukania. do aut na które nakładałem wosk uzywam zymol auto wash, jak dopiero mam coś zrobić z autem i chce zmyc wszystko to piana(chamska) i potem nigrin zółty.

Posted

Aha, to cięzko może być.

Ja mam takie 20 litrowe, ale grit na troszkę luzu (około 1 cm różnicy na średnicy).

Posted

Albo kupić grit guard i chodzić po marketach i pasować albo kupić drogiego gotowca - Zaino, CG lub Meg'sa - Dodo ma fajne wiadra ale chyba nie dostępne w Polandzie.

Posted

Niestety względy logistycznie nie pozwalają na transport tych wiader , jest duże prawdopodobieństwo uszkodzenia podczas transportu :/ Lub inny transport ale cena była by już nie opłacalna.

Posted
ja używam 12 litrów bez przykrywek z leroy merlin. są przezroczyste.

Wpadłem wczoraj do Liroya :) i mieli w promocji te wiaderka razem z zamykaną górną pokrywą. Na etykiecie cenowej podane było, że wiaderka mają 15litrów, chociaż podziałka na wiaderku jest do 12 litrów

Kupiłem 2szt i jestem zadowolony, dzięki za wskazówkę :)