Administrator CleanerFreak Opublikowano 22 Listopada 2009 Administrator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Ponieważ wielokrotnie byłem i jestem pytany o lampy HQI które TUTAJ na pierwszym zdjęciu widać, postanowiłem opisać te lampy w tym dziale. Tak jak już pisałem, HQI: - nie grzeje tak mocno jak halogen - jest znacznie jaśniejszy (12.000 lm) - neutralne, białe światło (4.500 k) – w bezpośrednim porównaniu światło halogenowe jest bardziej żółte - oszczędny w poborze prądu (150W HQI = 750W halogen) - żarówka wytrzymuje 10.000-15.000 godzin - Waga ok. 4,5 kg Lampy kupiłem TUTAJ . Stojaki kupiłem w komplecie z normalnym halogenem w OBI (inne markety mają podobne), aczkolwiek pod względem stabilności nie jest to najlepszym rozwiązaniem. Do tej pory jestem z nich zadowolony i każdy kto miał z nimi styczność, wypowiada się również o nich pozytywnie. HQI lampy (po prawej) w porównaniu z normalnymi halogenami (po lewej). Odradzam stanowczo rozwiązania dwóch lamp HQI na jednym stojaku, tak jak na zdjęciu – zbyt ciężkie. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest jedna lampa, jeden stojak, taj jak na zdjęciach poniżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 dostepne w pl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arglist Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Krzysiek jest tego troszkę na alledrogo, pytanie czy są one coś warte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 dzieki, popatrze jak bede mial czas, zaleta jest duz mniejsze zuzycie pradu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabul Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Zauważyłem ,że tego typu lampy są często używane w oświetlaniu pomników. EDIT: http://www.holendry.republika.pl/hqi/lampa_hqi.html Tutaj jest opis który można wykorzystać do zrobienia takiej lampy. Jak kiedyś będę potrzebował to pokuszę sie o zrobienie zwłaszcza ,że dużo części bym miał a opis chyba najnowszy nie jest i sam żarnik można w tym momencie kupić za 30 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Witajcie. Też się zainteresowałem tym problemem. Ogólnie, to http://www.luxmarket.pl/kategoria/naswi ... +/1?filter[name]=70 Tam mi polecili oprawe http://www.luxmarket.pl/asortyment/kanl ... w-sym/4374 Oczywiście żarniki osobno, ale mozna kupić nawet o temp. bark 6000 Kelvinów, więc dość ciekawe światło myślę dla nas. Statywy, spróbuje zrobic za pomocą działu slusarzy u mnie w firmie, dam wam póżniej znac jak to wyjdzie. Ja mysle nad kupnem 70W x 2 lampy na jednym statywie. PZDR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arglist Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Ja w między czasie znalazłem coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Niby te co Przemek znalazł są identyczne jak te, z linku, który wkleił Clenaer-Freak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 fajna sprawa te HQI ... ostatnio szukałem halogenów,ale skoro te mają mniejszy pobór prądu i dają lepsze światło więc lepiej kupić te Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjDarecki Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Można ewentualnie dokupić zamiast halogenów 500 watowych świetlówki energooszczędne o mocy około 20 wat które dają światło jak 100 watowa zwykła żarówka , ale to i tak pewnie za mało na potrzeby polerowania itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Lampa, czyli żarówka wyładowcza to: http://www.luxmarket.pl/asortyment/osra ... rball/2837 oprawa to: http://www.luxmarket.pl/asortyment/apol ... -ip65/1125 nogi od fotela na kółkach + rura sześciokątna 20. Palnik, tlen+acetylen i dwie śrubki. Mariusz Słodowy poleca! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Jakie fajne roślinki... Ciekawe jak pylą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Mariusz, a jak wykonanie tej lampy ? W miarę to wygląda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Przemek, Oliwki, nie pylą.. [ Dodano: 14 Grudzień 2009, 10:29 ] Łukasz, Wykonanie lampy jak na wystawę. Musze tylko trysnąć jakimś szprajem tą rurę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 No tak, oliwki za to dobrze smakują... Zwłaszcza z jakimś dobrym napojem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Łukasz, Wykonanie lampy jak na wystawę. Musze tylko trysnąć jakimś szprajem tą rurę Muszę sobie taką sprawić ... akurat te lampy używam do innych rzeczy nie tylko do samochodu, a 1000W poboru prądu to trochę sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 150 wat daje jak 500 halogen. tyle, że halogen ma prawie 100% oddania barwy np. lakieru. A hqi 90 kilka, co mi różnicy nie robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuflik Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 DZiś rozmawiałem ze specjalista od lamp o tych lampkach. stwierdził, żę w sumie najprościej to zabrać obudowę od halogenu za 15 pln, włożyć żarówkę za 60pln, do tego jakiś tam układ za 80 pln wyprowadzony w puszce na kablu(np na dole statywu przyczepiamy) i mamy lampę ten układ zapalająco stabilizujący to jest gotowy do kupienia. pomysł wydaje się niegłupi. przeszukałem allegro;p i wstępnie, to potrzebny nam jest: statecznik metahalogenowy33pln zapłonnik metahalogenowy 18pln zarowka osram hqi- 35pln obudowa halopak 20pln czyli za 100pln można mieć wszystko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DjDarecki Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 statecznik metahalogenowy33plnzapłonnik metahalogenowy 18pln zarowka osram hqi- 35pln obudowa halopak 20pln Lepiej zastosować statecznik elektroniczny , mamy większą oszczędność prądu i żarówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuflik Opublikowano 19 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Lepiej zastosować statecznik elektroniczny , mamy większą oszczędność prądu i żarówki no to pewnie to miał na myśli mówiąc, że kosztuje 80pln w hurcie;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Nie wytrzymałem i zmieniłem sobie lampy halogenowe (2x500W) na taką HQI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sucre Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Łukasz powiedz ile Cię kosztowała taka przyjemność i gdzie taką lampę można nabyć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Na 1 stronie są linki, ale tutaj kupiłem: http://www.luxmarket.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonnes Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 No, misiaczku, fajna lampka - zazdroszczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glubicki Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 lampki zazdroszcze. czaje sie na cos podobnego bo mi to sie przyda tez do innych zastosowan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi