Skocz do zawartości

Powłoki, supersealanty etc...

Evo

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie używa ktoś z was promiennika podczerwieni do wygrzewani lakieru po nałożeniu powłoki. Jeśli tak to jaki polecacie?

Ja używam z lak-auto czy coś takiego , generalnie sprzedaja produkty krauss-a kupiłem od nich na alledrogo zestaw 2 promienniki+ stojak, generalnie byłem zadowolony, ale po jakims czasie dokupiłem trzecią lampę i teraz jest naprawdę ok

Czy nakładanie wosków na powłoki kwarcowe ma sens? Jeżeli tak, to czy polecacie jakieś konkretne woski do tego konkretnie celu? I przy okazji, jak myć auto po nałożeniu powłoki? (Wybaczcie, jeżeli ostatnie pytanie jest głupie.)

Po wygrzaniu promiennikami jeszcze samochód stoi 24 godziny czy krócej ?

Teoretycznie moze jechac odrazu po grzaniu, chyba ze producent mowi inaczej.

Ostatnio zagrzalem g.rima na felgach i odrazu na samochod i potem trasa w deszczu. Mija juz/dopiero 4 tygodnie i 4 mycia i powloka lezy super.

• Moderator

JakubJonas, jeśli przyjmiemy, że powłoka ma 2 zadania:

- mniejsza przyczepność brudu - mniejsze brudzenie się w ogóle, łatwiejsze domywanie

- ochrona przed mikro-zarysowaniami

Pierwszy aspekt zostanie wg mnie pominięty, brud teraz będzie się przyczepiał do wosku znacznie łatwiej...

Punkt drugi nadal zostanie.

JakubJonas, jeśli przyjmiemy, że powłoka ma 2 zadania:

- mniejsza przyczepność brudu - mniejsze brudzenie się w ogóle, łatwiejsze domywanie

- ochrona przed mikro-zarysowaniami

Pierwszy aspekt zostanie wg mnie pominięty, brud teraz będzie się przyczepiał do wosku znacznie łatwiej...

Punkt drugi nadal zostanie.

w/g mnie zależy, np serum czy c1/cquartz uk mozna spokojnie woskowac, to samo z cosmic-em, zalezy co komu potrzeba, szczególnie że bez exo/c2/reload jakoś zabójczo wody nie odpychają...

Kamikaze ISM Coat.

Dziś kładliśmy to "cudo" na metaliczne czarne Maserati GT (Sport) ;) - po dwustopniowej korekcie i wielu przetarciach różnymi specyfikami typu Sonax Panel Prepare, Gtechnich Panel Wipe, Eraser, ...

Rewelacyjna łatwość nakładania i ścierania!

Ładny, głęboki i bogaty szklisty wygląd, widoczne przyciemnienie i rewelacyjne podbicie cząstek metalicznych w lakierze.

Zużyliśmy na całe auto (jedna warstwa) z 5-7ml z 30ml buteleczki, czyli wyglada na to, ze 4 czy 5 aut się zrobi, może nawet więcej. Jeżeli nie przesadziliśmy z ilością produktu (w drugą stronę niż zwykle ;)) to cena tego "cuda" wcale nie jest taka straszna. Wychodzi 20-25 EUR na auto.

Jak na razie same pozytywne wrażenia.

Mamy też Over Coat i właśnie wachamy się czy użyć od razu (po 24 godzinach od nałożenia) czy zostawić do pierwszego mycia...

• 2 tygodnie później...

Jaką powłokę polecicie mi na pierwszy raz na lakier audi ciemny grafitowy metalik. Ogólnie lakier w świetnym stanie - mega twardy, że papier p3000 na sucho nie zrobił mu krzywdy :D

Co do powłoki najważniejsza dla mnie kwestia to łatwość aplikacji bo to jednak pierwszy raz, ale fajnie jakby była trwała i podbiła te świetnie wyglądające drobinki w lakierze.

Detailer's Paint Coating, CQuartz, 4nano?