Novus Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Ja LP robię tak 1+2 po 2 h ewentualne popraweczki jak gdzieś za grubo, lecę 3 komponent i na noc zostaje. Rano ready do wyjazdu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chudek Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 Mam chyba dość ciekawe pytanie Mianowicie mam położoną powłoke Ceramic Pro light i efekt jest mega, na dodatek kupiłem po okazyjnej cenie Pete's 53 od CG. i położyłem go już 2 razy na Ceramike dla lepszego efektu i ochrony, ale po 2 aplikacjach zaczeło mnie ciekawić czy wgl jest sens kładzenia wosku na ceramike bo tak naprawde nie jestem w stanie odróżnić czy Pete's jeszcze jest na lakierze czy nie bo efekt hydrofobowy jest i tak niesamowity. Może lepiej kupic jakies QD bądz wosk w sprayu dla lepszego wykończenia po umyciu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SJake Opublikowano 7 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 QD bądz wosk w sprayu dla lepszego wykończenia po umyciu? Tak. Na pewno szybciej i wygodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkr Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 Zachęcony opiniami oraz testem na forum postanowiłem kupić Duragloss Ceramic Coating na próbę. Przygotowałem powierzchnię dedykowanym cleanerem, położyłem powłokę i przyznam, że efekt szklistości mnie zachwycił. Jednak po pierwszym deszczu jestem rozczarowany Auto tylko lekko przykurzone, nie myte od czasu położenia powłoki ( tydzień i ok. 200 km ) Czy ktoś miał podobną sytuację? Nie potrafię dojść do tego w czym tkwi problem. Wydaje mi się, że produkt położyłem zgodnie ze sztuką. Na Autogeek'u znalazłem opinie kilku osób,które pisały, że krople u nich słabe, ale nie sądziłem, że już po tygodniu tak będzie. Wrzucam dla porównania Sonax'a PNS położonego w tym samym czasie na kompletnie nie przygotowany lakier. : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radex1978 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 A pomijając krople, pod względem wyglądu lakieru jest OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkr Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 radex1978, Wygląd lakieru w porządku, na testowym 50/50 z sonaxem PNS większej różnicy w wyglądzie nie ma. W obu przypadkach lakier dość szklisty. Natomiast strona gdzie leży duragloss jest zdecydowanie bardziej śliska. Sonax pozostawia tępą powierzchnię. Po pierwszym myciu różnica się zaciera i jest dość podobnie w obu przypadkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radex1978 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Dzięki za info. Też się nastawiałem na DCC, ale skoro po pierwszym myciu nie za bardzo widać różnicę w wyglądzie, to muszę jeszcze to przemyśleć... Ciekawe jak będzie wyglądać porównanie dotyczące brudzenia się podczas jazdy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkr Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 radex1978, Z mojej krótkiej, tygodniowej obserwacji wynika, że DCC nie zachwyca jeśli chodzi o łatwość usuwania brudu. Po jeździe w deszczu i opłukaniu na bezdotyku wodą demineralizowaną pozostał brudny filtr na lakierze. Nie oczekiwałem cudów ale testowy fragment z sonaxem PNS był mniej brudny i domył się lepiej. Dzisiaj nałożyłem testowo 50/50 na maskę. Postaram się zaktualizować i wrzucić zdjęcia za kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g.pajak Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Jednak po pierwszym deszczu jestem rozczarowany Widać jednak, że auto brudne, co zresztą sam napisałeś. Nie piszę dlatego, żeby pisać, ale dlatego, że po ok 4k km wczoraj płukałem pierwszy raz auto na bezdotyku - program 1 i 4 - i kropelki jak na twoim drugim zdjęciu sonaxa. Czy drugie zdjęcie robione na tym samym "przykurzonym aucie" robione tym samym czasie?? Może dziś auto umyję już po bożemu to wrzucę zdjęcia. EDIT: "Nie dały mi żyć" te Twoje kropelki Właśnie byłem w garażu i umyłem oraz wytarłem górny fragment auta, nad drzwiami: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gary Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 z bólem serca, ale niestety polska to jest tam raczej tylko etykieta Właśnie o to chodzi, że polska jest myśl techniczna Niestety mylisz się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novus Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 "Nie dały mi żyć" te Twoje kropelki Właśnie byłem w garażu i umyłem oraz wytarłem górny fragment auta, nad drzwiami: Obrazek Marolex stoi na dachu Oj będą baty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkr Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Czy drugie zdjęcie robione na tym samym "przykurzonym aucie" robione tym samym czasie?? Tak, obydwa auta robione z jedną dobą różnicy. Stoją w tym samym miejscu pod blokiem i obydwa przykurzone po deszczu, pełne waterspotów. Poniżej dwa zdjęcia z płukania jeszcze nie mytego auta : Pierwsze to duragloss ceramic coating : Drugie to sonax PNS : Zwróćcie uwagę na zrzucanie wody. Sonax zachowuje się o niebo lepiej. Drzwi prawie suche. Po stronie duragloss'a widocznie słabiej, dolne partie drzwi praktycznie tafla wody. To samo maska i klapa tył. A tutaj maska po myciu : Zdecydowałem się ściągnąć powłokę z maski i testowo położyłem po lewej od pasażera DGC a po prawej Sonaxa PNS Konia z rzędem temu kto dojrzy różnicę w wyglądzie lakieru po nałożeniu powłok. Gdyby nie pasek od taśmy ciężko byłoby odróżnić. Co prawda zdjęcie z telefonu, niemniej jednak na żywo jest tak samo. Jak dla mnie różnicy w wyglądzie brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soll Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Może to złudzenie, ale wydaje mi się że DGC przyciemnia bardziej. Tyle że to zauważyłbyś na żywo w świetle dziennym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g.pajak Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Marolex stoi na dachu Oj będą baty Spokojnie, Marolex stoi w pudełku, nie ma kontaktu z piaskiem, czyściutki pod spodem... Ale gadając z żoną, śmiałem się i zakładałem z żoną po ilu godzinach ktoś coś powie o Marolexsie na dachu wkr, co do Twoich zdjęć, to trochę nie rozumiem jaka jest sytuacja, czy oba leżą na jednym aucie, czy to dwa auta, co na jakim przygotowaniu powierzchni itd itp. Mógłbyś napisać ze szczegółami co i jak i na czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkr Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 g.pajak, Już wyjaśniam. Na samochodzie z ciemnym lakierem położyłem po całości DCC.Auto zostało wcześniej przygotowane dedykowanym cleanerem squeky od DG. Jeden element,czyli drzwi tylne od strony pasażera, przeznaczylem na sonaxa PNS w celu porównania. Natomiast srebrny samochód dostał, bez żadnego przygotowania, Sonaxa PNS po całości.Oba auta stoją pod domem i po takich samych warunkach pogodowych postanowiłem zrobić zdjęcie obydwu,żeby pokazać jak sobie radzą obie powłoki po tygodniu od nałożenia.W obydwu przypadkach zabrudzenia były niemalze identyczne i widać o ile lepiej radzi sobie sonax i jak kropelkuje nawet na przykurzonym lakierze. Żeby wyeliminować błąd w sztuce postanowiłem,że sciagnę powłokę z maski i nałoże ja raz jeszcze 50/50 z Sonaxem.Na takiej w miarę płaskiej powierzchni lepiej widać różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radex1978 Opublikowano 13 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Może to złudzenie, ale wydaje mi się że DGC przyciemnia bardziej. To pewnie te słynne 2% różnicy... Gdyby jednak nie taśma ciężko byłoby wychwycić tę różnicę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 czy może ktoś opisać w jaki sposób przygotować lakier pod powłokę? i jak aplikować żeby nie popełnić żadnego błędu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artih Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 grabek246, przecież pełno tego na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 mimo tego ludzie popełniają masę błędów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mavq Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 grabek246, co masz na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sucre Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 M.in to że nie potrafią przygotować idealnie powierzchni pod powłokę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moderator krd Opublikowano 27 Lipca 2014 Moderator Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 grabek246: 1. pelna korekta lakieru z odltluszczaniem po kazdym przejezdzie, beznyna ekstrakcyjna/zmywacz 2. mycie po korekcie z uzyciem np plynu do mycia naczyn 3. wysuszenie i powtorne odtluszczenie jak w pkt 1 4. odtluszczenie dedykowanym srodkiem do danej powloki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek246 Opublikowano 27 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 krd, i o to właśnie chodziło:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaskra1 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Dzisiaj miałem okazję pierwszy raz położyć Ceramikę od soft99 W sumie to mój pierwszy raz z powłoką w ogóle jaką kolwiek Ale muszę przyznać że aplikacja mnie zdumiła, łatwo się rozprowadza, produkt bardzo widoczny na czarnym a ścieranie na moje lepsze niż woski sv które dla mnie były liderem do dziś w tej dziedzinie. Zobaczymy jak z trwałością ale póki co cieszę się zostało mi tylko parę ulubionych wosków bo prędko po nie nie sięgnę. Aha na plastikach działa jak dresing (zrobiłem test na kawałku listwy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artih Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Ona nie jest dostępna w Polsce, prawda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi