kamil_rosen Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Warto Jeśli masz kompresor to spokojnie sobie lecisz z tematem
Barista Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Tak sobie czytam, czytam i czytam i doszedłem do wniosku, że może warto uruchomić Hozelocka 4445 (5 litrowy opryskiwacz), w którym aktualnie nie mam dyszy, ale z tego co pamiętam dysza nie ma miejsca na pakowanie filców. Pojawiło się sporo ochów i achów nad dyszami Kwazara, czy może taką kupić? http://sklep.kwazar.com.pl/21,88,zespol ... lancy.html Wtedy nabity do granic mozliwości Hozelock plus powietrze w kole zapasowym i nie zdążę biegać wkoło auta :-D . Dobrze kombinuję?
JUBAS Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Nie przeczytałem wszystkich stron ale czy ktoś używa Marolexa 3000 czy jest za duży i lepszy będzie 2000 ?
Barista Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 W pianownicach jest jedna prosta zasada - Nie ma za dużych zbiorników, czego przykładem jest Marolex 12 litrowy Faraona
GR_BKP Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 o, nawet nie wiedziałem, że jest taki wielki chyba go nie było, jak przeróbki były grane
Barista Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 GR_BKP widziałem Twój filmik z pianowania, pełen szacun Nadal używasz tej metody? Nie boisz się, że akumulator Ci padnie?
JUBAS Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 12l widzialem ale tam chyba wieksza kombinacja i precyzja wymagana. Niby w ofercie marolexa jest 3000+ ale w sklepie nie widać.
comando Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2014 Barista, mam tą końcówkę w 10 litrowym Orionie. Miejsce na filce jest. Ale i tak mi nie wychodzi ta przeróbka...
Barista Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 Zastosowałeś się do wszystkich porad Faraona? Łącznie ze zwężką z trzpienia igły? Ja mam Glorię, Hozelocka i filce z Glorii, brakuje mi jedynie dyszy z Kwazara. Niewielka inwestycja, a potencjalny zysk spory - mam na myśli zastosowanie napędu odrzutowego do mojej pianownicy.
comando Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 Widocznie sie nie zastosowałem skoro nie działa. Tylko nie wiem gdzie robię błąd. Zaczynam się zastanawiać nad zakupem gotowca.
Barista Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 Mogłeś się do wszystkiego zastosować, ale np Orion jest uparty i tego nie przeskoczysz. Walcz dzielnie, bo jak do swojego Orionka zamontujesz wentylek, nadmuchasz go do pełna, to myślę że całe auto tym opędzlujesz. Rozbierz wszystko do zera i zacznij od początku.
marcinK Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 Jak oceniasz wersję dla leniwych?Mam glorię i chciałbym wyposażyć ją (tak jak u Ciebie) w zaworek motocyklowy celem zasilania z koła zapasowego. Warto? Ja mam zaworek (w Epoce) i nie wyobrażam sobie pianownicy bez niego. Jest to dodatkowa funkcja (u mnie ciśnienie mam z koła zapasowego-na stałe mam podłączony do koła kilkumetrowy wężyk) i kiedy nie chce mi się wachlować pompką (a prawie nigdy się nie chce) - podłączam i mam "automat". Ręcznie pompuję tylko końcówkę piany, którą zużywam zazwyczaj do wnęk i innych detali.
rafloo Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 witam, znalazłem u siebie Kwazara model venus 2. Podjechałem do ogrodnika zorientować się czy są jakieś części, które pozwolą zrobić z niego pianownicę. Jednak okazało się, że są dysze lecz końcówka w opryskiwaczu (oznaczona jako 2) nie pozwoli na jej montaż, do tego dochodzi jeszcze jakaś nakrętka (3). Czy przerabiał ktoś ten model na pianownicę? Ewentualnie czy są dostępne części pozwalające na dostosowanie tego opryskiwacza do wiadomych potrzeb? Średnica zewnętrznego gwintu przy korpusie pompki to 16mm. pozdrawiam
GR_BKP Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 Nadal używasz tej metody? Nie boisz się, że akumulator Ci padnie? Żartujesz? pompowanie koła trwa kilka razy dłużej Akumulator od tego nie padnie
radek4359 Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 Witam orientuje się ktoś czy w Krakowie gdzieś kupię filce glori dzwoniłem do tuningkingz oni mają al e jakieś nowe bo gloria wycofała stare ze sprzedaży ze względu na dużą ilość przerabianych marolexow. Pomoze ktoś ? Bo do czwartku jestem w Krakowie
manio49 Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 kup nowe wkładki glorii i wydłub z nich filce ( będziesz ich miał wtedy bodajże 9 ), a jak masz lancę 12 cm do marolexa to po podszlifowaniu tej wkładki od glorii możesz ją całą wsadzić w lancę i będzie grało
GR_BKP Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 Wysłałem pytanie do Marolexa o 3000, bo faktycznie nie ma na sklepie, a przydałby mi się taki Faraon - tego przerób jak już będzie http://www.pl.marolex.pl/produkt/akumulatorowe/vx.html
radek4359 Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 A nie macie jakiś innych namiarow na te dolce w Krakowie bo na Raciborska kawalek mam
JUBAS Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 Wysłałem pytanie do Marolexa o 3000, bo faktycznie nie ma na sklepie, a przydałby mi się taki Daj znać na forum bo też bym sie skusił
GR_BKP Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 Właśnie odpisali, że Master 3000 to nowość, będzie też wersja Industry. Zapytałem jeszcze raz kiedy obie wersje będą na sklepie... [ Dodano: 13 Maj 2014, 14:44 ] Mastera 3000 można zamawiać pisząc na bok@marolex.pl - cena 34pln netto plus wysyłka. Industry 3000 - na razie nie wiadomo kiedy będzie
JUBAS Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 W przypadku 3000 lejąc potrzebną nam ilość roztworu w porównaniu do 2000 mamy więcej powietrza czyli nie musimy dopompowywać tak często (istotna sprawa dla tych co nie przerabiają opryskiwacza w zasilanie zewnętrzne)
Barista Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 GR_BKP Żartujesz? pompowanie koła trwa kilka razy dłużej Akumulator od tego nie padnie Nie żartuję, ten Twój kompresor bierze aż 15A, to bardzo dużo. Przy nowym, w miarę dużym akumulatorze to nie jest problem. Ale w mniejszych autach Pompowanie koła można zrobić na włączonym silniku.
GR_BKP Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 OK, to inaczej - nigdy nie miałem problemu z akumulatorem, nawet takim dość słabym, a pompowałem koła zawsze na zgaszonym silniku
Tworek Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 Jak już tak z nimi korespondujesz, zapytaj się czy zespół pompy będzie takiej samej wielkości w 3000, jak w 2000 i 1500, czy większy.
Barista Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2014 GR_BKP, dzięki. Ja najpierw poeksperymentuję z przeróbką 7 litrowego opryskiwacza, a jak się nie uda to będę jechał z takiej samej pompki jak Twoja zasilając Glorię. W razie jak padnie mi akumulator, podjedziesz odpalić mi furkę
Rekomendowane odpowiedzi