sirtrojan Opublikowano 24 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2011 na styczną ALUfelgi z piastą - smar miedziowy albo najlepiej aluminiowy ( ciężko dostać )
lukwawa Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Polecam szczotki Vikana-jak na razie jedyne których włosie nie "powyginało się,nie pogniotło" od częstego uzytkowania a z tego co pamiętam cena jest o połowę mniejsza niż za EZ Detail Brush któą nie pracowalem. Oprócz Vikana jedyną szczotką której włosie wygląda jak zaraz po zakupie jest szczota do nadkoli(kupiłem ją w pracowni szczotek i pędzli w W-wie róg Poznańskiej i Wspólnej). Vikan ma kilka modeli szczotek-są też dostępne na allegro. http://www.vikan.com.pl/index.php
Administrator Evo Opublikowano 25 Lutego 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 lukwawa, o której mówisz ? czy
lukwawa Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 O tej drugiej posiadającej taką samą średnicę na całej długości-ma bardziej miękkie włosie-ta pierwsza w zielonej części ma bardzo twarde włosie.
Beny.rac Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Witam, Panowie mam pytanko czym byście czyścili taki rodzaj felg ??? Wcześniej czyściłem je zwykła gąbeczką i płynem do naczyń ... Obecnie felgi są umyte(woda + płyn ) i wiszą sobie na wieszaku w garażu - jednak przed założeniem (marzec - kwiecień jak będę w PL ) chciałbym je jakoś zabezpieczyć może jakiś tester wosku do felg oraz jakiś nie taki środek który sprawi że będą sie błyszczeć i nie będą sie tak szybko brudzić ... Macie jakieś propozycje ???
lukwawa Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2011 Macie jakieś propozycje ??? Kolejność przypadkowa, na pewno można jeszcze coś do tej listy dopisać: Chemical Guys Wheel Guard Poorboy Wheel Sealant Migliore Wheel Seal Finish kare 1000p high temp Duragloss #105 Zaino Z2 (Evo sprzedaje w dziale sprzedam testery Zaino) Chemical Guys Jet Seal 109 Wolfgang Deep Gloss Paint Sealant 3.0 SV autobahn czym byście czyścili taki rodzaj felg "Łatwy" wzór do doczyszczenia-rękawicą bez problemu dotrzesz w każdy zakamarek, jeżeli chcesz kupić szczotę poczytaj posty powyżej. Jeżeli potrzebujesz pędzelka to polecam pędzel SV dedykowany do kół-jest drogi ale nie do zajechania-jest nieśmiertelny
krzychu147 Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2011 Chciałbym się dowiedzieć jak radzicie sobie z takimi zabrudzeniami, jak te na moich fotkach. DO tej pory to właśnie one przysparzają mi najwięcej problemów przy doczyszczaniu felg. Stosowałem tenzi en-jee 2:1 felga cała czarna od wewnetrznej strony szybko odzyskiwała kolor, ale to co zostaje jest praktycznie nie możliwe do usunięcia w ten sposób. Jak sobie z tym poradzić? http://img864.imageshack.us/g/snc13666gn.jpg/
mutra Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 m1chal: płynem do felg nie schodzi? Wygląda jak "lepiszcze" z klocków. Pędzelek, fosol i powinno zejść (pod warunkiem że nie masz odprysków lakieru) Krzychu 147: a środek felgi masz lakierowany? Bo to wygląda trochę jak wżer na gołym aluminium. Jeżeli środek masz "goły" to ja bym to pociągnął dedykowaną pastą. Np. mothers - ostatnio zbiera bardzo dobre opinie
Jan Wronowski Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 To jest własnie ten "żółty nalot" o którym pisałem w swoim temacie o X6. Zawsze występuje po zimie Po długiej walce z różnymi środkami zeszło od razu silnym, kwasowym płynem do felg. Może być też fosol. Pozdrawiam
Muti Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 Ten żółty nalot jest przez kiepskie klocki i słaby lakier na felgach.Mam to w nowym Avensisie na zimowych nieoryginalnych felgach..Pył się jakby zapieka w lakierze co nie występuje na oryginalnej feldze..Proponuje spróbować czymś kwasowym,albo benzyną ekstrakcyjną i szmatką,jak nie to może twardą glinką??
m1chal Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 jakis inny preparat przy ktorym trzeba mniej uważać podczas mycia raczej nie zda egzaminu nie?
Muti Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 Zobacz mój test PB Spray&Rinse.Możliwe,że jakbyś go zostawił na 3-5min i jakąs szczoteczką przetarł felge to by zeszło.Spróbuję dzisiaj na feldze toyoty,bo mam taki sam osad i dam znać..
krzychu147 Opublikowano 13 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2011 m1chal: płynem do felg nie schodzi? Wygląda jak "lepiszcze" z klocków. Pędzelek, fosol i powinno zejść (pod warunkiem że nie masz odprysków lakieru) Krzychu 147: a środek felgi masz lakierowany? Bo to wygląda trochę jak wżer na gołym aluminium. Jeżeli środek masz "goły" to ja bym to pociągnął dedykowaną pastą. Np. mothers - ostatnio zbiera bardzo dobre opinie wszystkie komplety, jakie przyszło mi myć miały lakierowany. Nikt z was nie mial problemu z usunięciem takich rzeczy? [ Dodano: 13 Marzec 2011, 22:27 ] nikt nie jest w stanie pomóc?
Marek Opublikowano 14 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2011 wszystkie komplety, jakie przyszło mi myć miały lakierowany. Nikt z was nie mial problemu z usunięciem takich rzeczy? [ Dodano: 13 Marzec 2011, 22:27 ] nikt nie jest w stanie pomóc? Ogladałem te zdjęcia. Jeśli nie pomoże AG CleanWhels ( http://www.autoglym.com/enGB/product-pr ... FF&Range=1 ) i bardzo twarda gąbka (w rękawicy!!!) to zostaje tylko AG PowerMax 1 ( http://www.autoglym.com/enGB/product-pr ... KG&Range=3 )
MetalMagnes Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2011 nikt nie jest w stanie pomóc?Na zdjęciach dokładnie nie widać jakie to są zabrudzenia, mogę się domyślać;-)...spróbuj szmatką i rozpuszczalnikiem nitro, będzie trochę roboty/tarcia ale powinno zejść.
krzychu147 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2011 właśnie nitro nie bardzo sobie z tym radzi;/ gdyby to była smoła to nitro powinno dać radę
wujek600kv Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2011 Meguiar's Aluminium wheel cleaner po czym na czyste felgi wosk Smart Wax RIMWAX
Jan Wronowski Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2011 Napisałem już spróbuj kwasowym płynem do felg lub od razu fosolem zejdzie bez nadmiernego szorowania...
Okti Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Mam na felgach nałozony wosk Race Glaze. Czy mycie felg przy użyciu Bilberry VatletPro będzie dla tego wosku bezpieczne?
pLaYmAn Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Bilberry na pewno osłabi wosk bardziej od szamponu.
SZyBA Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Też mi się wydaje że szamponem lepiej dla RG
lukwawa Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Czy mycie felg przy użyciu Bilberry VatletPro będzie dla tego wosku bezpieczne? Jak zastosujesz stężenie w okolicach 1:10 z wodą to tak. Jak się trzyma ten RG (i który to jest?) na felgach-nie spłynął?, bo dla mnie to ciekawostka (wosk naturalny na felgach), chyba, że nałożyłeś RG 4x4 z PTFE? Ale zawsze lepiej zabezpieczyć czymkolwiek niż niczym
jacek_1 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2011 Dokładnie jak pisze lukwawa trzeba zrobic zestaw malego chemika bo inaczej po jednym myciu nic Ci nie zostanie z tego wosku ;(
Rekomendowane odpowiedzi