Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

To już wiesz że popełniłeś błąd.

Zrobił najlepsze co mógł w tym czasie. Forlega to chyba najlepsza z ogólnodostępnych budżetówek jaką mógł wziąć(oczywiście nieopłacalna i ze słabszym efektem na tle czegoś lepsiejszego). Jeżeli byłbym na stacji i musiałbym coś kupić to byłaby to Forlega. No chyba, że mieliby Sonaxa Full Effect.

i będą jak nowe

Nie będą. Naruszona jest już struktura lakieru.

booohal możesz (nowicjuszowi) wytłumaczyć czym została naruszona struktura lakieru? Użyciem niewłaściwego środka, czy długotrwałym zaniedbaniem? Mam w miarę nowe alufelgi i kupiłem w lidlu jakiś tani srodek do felg. Jeszcze go nie uzyłem, więc nie jest jeszcze za późno, żeby nie popełnić błędu ...

w moim przypadku została naruszona struktura lakieru z powodu długotrwałego niedbalstwa (nie mojego) wygląda jakby rdzawy nalot wżarł się w felgę. Felgi nie musza wyglądać jak nowe i tak będą przeznaczone na okres zimowy ale w taki stanie nie chce ich tez zostawić.

To co mam zamówić Tenzi alux + prix, Carpro ironx, VP Dragons breath a może SG iron off?

Ceny preparatów podobne.

Czy może już ktoś z Was próbował Monello Non-Ferro Iron? Może ktoś osobiście porównał do CarPro IronX?

Jestem właśnie na kupnie i dlatego pytam czy Monello tak jak na filmach na YT pokazują jest taki skuteczny.

Pimps

Zerknij na mój post z 26 Kwiecień 2014, 21:57; 50 strona

keszelski,

w moim przypadku została naruszona struktura lakieru z powodu długotrwałego niedbalstwa (nie mojego) wygląda jakby rdzawy nalot wżarł się w felgę.

Oczywiście da się to doczyścić ale lakier z wżerów poschodzi i felgi już nie będą jak nowe niestety.

To co mam zamówić Tenzi alux + prix,

To na odszczurzenie + weź sobie En Jee czy jakoś tak do bieżącej pielęgnacji.

• 1 miesiąc temu...

Taka refleksja po 'przedarciu' się dzisiaj przez chyba 10 tematów po kilkadziesiąt podstron i trafieniu właśnie na następny ;) Czy nie byłoby dobrze w pierwszym poście dodawać listy polecanych/popularnych środków? Jak jest czas to ok, można się wczytywać (i nawet należy), ale żeby też tak na szybko można było kilka sensownych pozycji znaleźć.

To taka dygresja - wrócę potem do czytania, ale wstępnie zapytam :) Nie mam specjalnego problemu z felgami w sensie brudu - samochód myję regularnie i brud na felgach też nie zdąży zaschnąć. Do tej pory w ogóle nie używałem specjalnych środków, ale też widzę, że w kilku miejscach zaczęły się robić odpryski. Z tym już raczej nic nie zrobię (za jakiś czas pewnie pomyślę o renowacji), ale na zaś chciałbym już czegoś używać - przede wszystkich do ochrony, ale także do mycia poza zwykłym szamponem.

Felgi srebrne, aluminiowe, brud nigdy nie z dłużej niż tygodnia - dwóch, jazda tylko po mieście. Do mycia będę raczej używał gąbki niż dedykowanej szczotki (trochę w tym wypadku wydaje mi się to już niepotrzebne). Mógłby ktoś na szybko coś polecić?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

W zasadzie to miałem nawet dopytać, czy jeśli myję regularnie i nie ma jakiegoś większego brudu (jest wiadomo - kurz, pył z klocków itp.) to czy w sumie szampon do mycia nie wystarczy. Bo do tej pory w zasadzie było ok.

Natomiast jednak interesuje mnie ta kwestia ochronna. Przejrzałem w międzyczasie wątek i zwróciłem uwagę na ten wosk:

Chemical Guys Wheel guard

http://www.chemicalguysuk.com/Chemical_ ... whegrd.htm

Czy to miałoby sens dołożyć od czasu do czasu po zwykłym myciu?

Chemical Guys Wheel guard

A po co przepłacać. Zwykły wosk do auta, w szczególności syntetyczny jak Finish Kare 1000p da radę. A jak koniecznie chcesz coś kupić to już lepiej 4nano Rim Protect. Tylko takie specyfiki to się nakłada na ściągnięte koła, raz na sezon po bardzo dokładnym oczyszczeniu.

Czy jest duża różnica między Tenzi Alux, En-Jee a Prix? Szukam czegoś do cotygodniowego mycia super mega mocnego produktu nie potrzebuje bo felgi raczej myte często i niedoprowadzane do stanu zapuszczenia?