Skocz do zawartości

Czym myjecie felgi ?

przemas22

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Czym to ruszyć, sonax xtreme, który barwi jak wiadomo na czerwono metaliczne zanieczyszczenia dał zero efektu, środek na smołę też nic, jakieś pomysły?

Jeszcze środki użyte w stylu apc, carplan wonder whhels, atack wiadomo, że efekt żaden.

Iron x podziała czy skoro xtreme nie barwił to do zabrudzenia trzeba inaczej podejść?

skaza.jpg

Ja czasem myłem Nerta płyn do aluminium i metali. Mocna zasada do amelinium. Wyczyściłem nią amelinowe pokrywy zaworów, które były zaśniedziałe i utlenione. Musiałbym poszukać fotek before/after. Stosowałem w rozcieńczeniu na oko 1:7 1:10 i po jakimś czasie zmyło mi zielony kolor z wentyli więc jest do mocna, przy okazji aplikować tylko i wyłącznie na dworze bo ma bywa duszący. Ale dobre do odszczurzania NERTA WHEEL NET SUPER - pełna nazwa.

• 4 tygodnie później...

Sadamek, ja używam od dłużeszego czasu, do bierzącego mycia bardzo okej, chyba nie znajdziesz nic lepszego w tej kasie ;) Polecam wziąć od razu 5l bo rozcieńcza się go 1:3-1:4, takie standardowe i dość szybko znika ;) ale jest spoko :P

Bio, ogólnie to nie próbowałbym nawet ich porównać. BG to kwas, EF niby bezpieczny nawet dla polerowanego alu, więc zgoła odmienne produkty. Jutro postaram się zrobić test pH EF, BG ma pH=1.

EF jest słabszy, szybciej zasycha na felgach bo ma konsystencje wody ale nie robi za to spustoszenia na wosku, gdzie BG zjada go bez problemu ;)

A z NonAcidem nie mam żadnego doświadczenia więc nie pomogę ;)

[ Dodano: 26 Listopad 2012, 18:08 ]

pH EF to 10-11, więc słabsza zasada.

• 2 tygodnie później...

Przypuszczam ze było to poruszane ale najwyżej poruszę jeszcze raz..szukam czegoś to czyszczenia felg stalowych bedę to te same preparaty co do czyszczenia felg alu? Nie chce zużywać IronX więc chciałbym użyć cos zamiennie o wiele tańszego.

felgi myje srodkami:

tenzi prix fajny ale sporo go schodzi

iron-x wszystko juz zostalo napisane, prix bardziej krwawi

tenzi alux ladnie myje

a na syfy duet tenzi truck i green plus 'druciak'

jedne stalowki czyscilem profi zelem do kibli ale to byl extrem

kiedys jeszcze procowalem k2 ale jakos dal ciala /bardziej zapach iron-x mi sie podoba

poza tym pricbord na smole

• 2 tygodnie później...