Jump to content

Recommended Posts

• Moderator
Posted

Woda pod dużym ciśnieniem ewentualnie rękawica z MF z szamponem.

Ja ostatnio natłukłem mnóstwo tego robactwa, mam pełno krwawych plam i jeśli samochód jest nawoskowany to muszą zejść!

Środkiem do owadów usuniesz również wosk a tego raczej chcielibyśmy uniknąć :-]

Posted
i jeśli samochód jest nawoskowany to muszą zejść!

I tu jest caly szkopuł ;) Bo jesłi nie jest to czasem jest problem z usunieciem tego swinstwa :wallbash: Ale jak jest wosk to czasem wystarczy tylko sama myjka pod cisnieniem i gitara

Posted

Ja zanim jeszcze nie miałem wosku to używałem środek na Insekty od MojeAuto. Kupiłem za jakieś 8-9 zł w Praktikerze. Po użyciu sam brud nie spłynął, ale potem podczas mycia z szamponem łatwiej wszystko schodzi ;)

Posted

Jak zderzak/maska jest dobrze przygotowany i nawoskowany to szampon po wczesniejszym napoczęciu myjką. W sezonie letnim dobrą praktyką jest nakładanie swieżej warstwy wosku tak co ok 2 tyg na lusterka (lakierowane ofkors), maske i zderzak. Polecam też zamoczyć duży ręcznik w wiadrze z szamponem i położyć na maske na 5-10 min, spłukanie myjką powinno załatwic sprawe. Ja w czasie "owado-gennym" po każdej trasie spryskuje QD i robactwo odkleja sie po dosłownie musnięciu MF. Preparaty typu płyn, pianka do owadow - strata kasy i wczesniejszej pracy (szkoda wosku)

Pzdr

Posted
ciepła woda pod ciśnieniem i wszystko schodzi z nawoskowanego auta

A jeśli ktoś nie ma ciepłej wody? :)

Posted
ciepła woda pod ciśnieniem i wszystko schodzi z nawoskowanego auta

A jeśli ktoś nie ma ciepłej wody? :)

a to już jego problem

• Administrator
Posted

Forest, to gąbeczka, zwykle mydło i schodzi jak talala

• 2 years later...
Posted

Ja używałem, ale nie pamiętam :o Plus jest taki, że produkt można rozcieńczać z tego co pamiętam więc można dobrać odpowiednie stężenie.

Posted

ok a co polecasz do owadów ?:) czasem po trasie nie mam możliwości umyć auta a chce je usunąć..

Posted
ok a co polecasz do owadów ?:) czasem po trasie nie mam możliwości umyć auta a chce je usunąć..

Kiedyś gdzieś słyszałem,że kładło się (bardziej przyklejało) namoczone gazety żeby się odkleiły owady zaschnięte na max-a

Posted

Hmm.. Surf City Garage Road Trip? Wydaje mi się, że spray sealanty zjada, ale wosków nie zabija. Może najwyżej osłabia, fajny bo ma gęstą konsytencję i szybko nie spływa.. Sprawdzę dokładnie w tym sezonie. Z Kocha produkt do owadów też daje radę, ale pachnie mocno cytrusem więc raczej zabija :P

Posted
Surf City Garage Road Trip?

Mam go i niestety Coli po nim poległ, ale skuteczność jest ok.

Posted
Mam go i niestety Coli po nim poległ, ale skuteczność jest ok.

Sprawdzę w takim razie dokładniej w tym sezonie bo z tego co pamiętam to u mnie dramatu nie było ;)

Posted

MatthewG, jak sprawdzisz jak zachował się surf w stosunku do wosku to daj znać :) rzeczywiście ktm950, af citrus power z opisu wygląda obiecująco :good:

Posted

AF Citrus Power jest :good: tylko oryginalny atomizer mało ekonomiczny 0,5L starczyło mi na 5 myć :kox:

Posted

Citrus radzi sobie dobrze z robalami ale faktycznie z butelki znika tak szybko jak robale z auta :(

Posted

Owady usuwam APC poprostu psikam czekam chwile i spłukuję myjką ciepłą wodą jeżeli jest podgrzewanie wody jeśli nie to nawet zimną

Posted

Ja używam Nerta Anti-Insekt. Za cenę około 15zł mamy litr koncentratu z którego zrobimy 10l gotowego do użycia. Naprawde skuteczny i po 4 myciach nie uszkodził FinishKare Hi-Temp ;)

• 2 weeks later...