Jump to content

Środek do usuwania owadów

Bartek1985

Recommended Posts

• Moderator

Woda pod dużym ciśnieniem ewentualnie rękawica z MF z szamponem.

Ja ostatnio natłukłem mnóstwo tego robactwa, mam pełno krwawych plam i jeśli samochód jest nawoskowany to muszą zejść!

Środkiem do owadów usuniesz również wosk a tego raczej chcielibyśmy uniknąć :-]

i jeśli samochód jest nawoskowany to muszą zejść!

I tu jest caly szkopuł ;) Bo jesłi nie jest to czasem jest problem z usunieciem tego swinstwa :wallbash: Ale jak jest wosk to czasem wystarczy tylko sama myjka pod cisnieniem i gitara

Ja zanim jeszcze nie miałem wosku to używałem środek na Insekty od MojeAuto. Kupiłem za jakieś 8-9 zł w Praktikerze. Po użyciu sam brud nie spłynął, ale potem podczas mycia z szamponem łatwiej wszystko schodzi ;)

Jak zderzak/maska jest dobrze przygotowany i nawoskowany to szampon po wczesniejszym napoczęciu myjką. W sezonie letnim dobrą praktyką jest nakładanie swieżej warstwy wosku tak co ok 2 tyg na lusterka (lakierowane ofkors), maske i zderzak. Polecam też zamoczyć duży ręcznik w wiadrze z szamponem i położyć na maske na 5-10 min, spłukanie myjką powinno załatwic sprawe. Ja w czasie "owado-gennym" po każdej trasie spryskuje QD i robactwo odkleja sie po dosłownie musnięciu MF. Preparaty typu płyn, pianka do owadow - strata kasy i wczesniejszej pracy (szkoda wosku)

Pzdr

• 2 years later...
ok a co polecasz do owadów ?:) czasem po trasie nie mam możliwości umyć auta a chce je usunąć..

Kiedyś gdzieś słyszałem,że kładło się (bardziej przyklejało) namoczone gazety żeby się odkleiły owady zaschnięte na max-a

Hmm.. Surf City Garage Road Trip? Wydaje mi się, że spray sealanty zjada, ale wosków nie zabija. Może najwyżej osłabia, fajny bo ma gęstą konsytencję i szybko nie spływa.. Sprawdzę dokładnie w tym sezonie. Z Kocha produkt do owadów też daje radę, ale pachnie mocno cytrusem więc raczej zabija :P

Ja używam Nerta Anti-Insekt. Za cenę około 15zł mamy litr koncentratu z którego zrobimy 10l gotowego do użycia. Naprawde skuteczny i po 4 myciach nie uszkodził FinishKare Hi-Temp ;)

• 2 weeks later...