Teddy Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 Używam KÄRCHER K7.85 . Ładnych parę lat już ma. Do tego Pianownica od Techkar Piana: VP Advanced Neutral Snow Foam Początki użytkownia tej pianownicy były trudne bo dawałem za dużo piany do zbiorniczka. Objawiało się to tym, że leciało mleko. Jak skręciłem pokrętło maksymalnie na - (minus) to leciała piana ale "przytykało" karchera, przerywał pracować, pompował i tak w kółko. W końcu przy proporcjach 1:5 z ciepłą wodą, pokrętle regulacji blisko minusa (ale nie na maxa) oraz ustawieniu odpowiedniego odstępu między blaszkami formującymi strumień (nie za blisko) - wychodzi piękna, długo utrzymująca się piana. Możliwe że wpływ na lepszy efekt miało też napełnienie zbiorniczka tylko do połowy. Podczas pracy pojemniczek z pianą jest jakby wgniatany do środka (zasysa go a powietrze z zewnątrz się nie przedostaje do zbiorniczka).
wiocha7 Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 kolego Teddy używam takiej samej myjki jak Ty z tym że pianownice mam od Wera i tam na tej nakrętce co się przykręca butelkę z pianą jest odpowietrzenie. Zobacz może u Ciebie coś się przypchało
Teddy Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 Zobacz może u Ciebie coś się przypchało Hmm.. no obadam. Ale nie kojarzę aby tam był jakiś otwór/otwory oprócz tych znajdujących się pod pokrętłem. No chyba że w środku, na wieczku "nakrętki". Dzięki za tipsa, jak wrócę do domu to sprawdzę. edit: Nope, żadnych innych dziur oprócz tych które widać. Tak czy inaczej to "zgniatanie" nie przeszkadza w użytkowaniu.
a4370146 Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 U mnie ta piana nawet jako tako wyszła ale 1. Bardzo szybko spływa nie wiem czy była na aucie dwie min 2. Zużycie jest bardzo duże cały litr poszedł na małe autko Piana Shiny Garage Fruit Snow Foam Neutral pianownica PA
diablo228 Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 U mnie ta piana nawet jako tako wyszła ale1. Bardzo szybko spływa nie wiem czy była na aucie dwie min 2. Zużycie jest bardzo duże cały litr poszedł na małe autko Piana Shiny Garage Fruit Snow Foam Neutral pianownica PA a rozrobiłeś ta pianę z wodą Jeśli tak to nie umiejętnie była zrobiona mieszanka, niema takiej możliwości abyś 1l piany zużył na 1 auto
a4370146 Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 U mnie ta piana nawet jako tako wyszła ale1. Bardzo szybko spływa nie wiem czy była na aucie dwie min 2. Zużycie jest bardzo duże cały litr poszedł na małe autko Piana Shiny Garage Fruit Snow Foam Neutral pianownica PA a rozrobiłeś ta pianę z wodą Jeśli tak to nie umiejętnie była zrobiona mieszanka, niema takiej możliwości abyś 1l piany zużył na 1 auto Jak niby można to nieumiejętnie zrobić ? Wlałem 200 ml piany i reszte wody. W pianownicy na max minus dałem i piana jako tako była nawet nawet ale szybko uciekała z auta. Teraz wlałem 200ml bo chciałem sprawdzić jak ta piana będzie wyglądać a im więcej piany w mieszance tym powinno być gęściej. Przy 150ml ta piana dalej będzie ok ?
Moderator krd Opublikowano 1 Lipca 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 a4370146, mam myjke Karcher K5.55 oraz pianownice PA od wery z allegro. Wiekszosc pian na rynku, ktorych dam 100-200ml wyglada tak: Niezaleznie czy wymieszam z ciepla czy zimna woda. Pokretlo mam prawie zawsze na max na minus. Aczkolwiek, czasami piana wychodzi zbyt gesta i wtedy faktycznie splywa bardzo szybko, nalezy wtedy pokretelkiem dac nieco mniej "minusa"
a4370146 Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 To u mnie właśnie tak ta piana wygląda. Czyli najwidoczniej muszę jeszcze poćwiczyć z ustawieniami to może będzie dłużej siedzieć Jak u ciebie z zużyciem roztworu piany (piana + woda) przy maksymalnym przekręceniu ma minus ?
Moderator krd Opublikowano 1 Lipca 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 Jak chcesz zeby dluzej siedziala, to na pewno pokretlo nie moze byc max na minus bo wtedy wychodzi bardzo ciezka piana i splywa pod swoim ciezarem. Jak mam 100ml+900ml to spokojnie oblatuje samochod 2 razy, wlacznie z felgami i nadkolami.
atvmmz Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 VP Advanced Neutral Snow Foam kiepsko się pieni, raczej nie uzyskacie takiej piany jak z Magi czy SG.
Pimps Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 Mi się bardzo dobrze pieni na 900 ml wody 100 ml VP Neutral Snow Foam wygląda tak
diablo228 Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 krd jakby śnieżyca spadła na auto fajnie piana wyszła.
kita33 Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 a4370146, mam myjke Karcher K5.55 oraz pianownice PA od wery z allegro. Wiekszosc pian na rynku, ktorych dam 100-200ml wyglada tak: Co to za piana siedzi na aucie?
radex1978 Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 krd, czyli dać 100 ml piany i 900 ml wody oraz nie ustawiać PA w pozycji skrajnej -?
Moderator krd Opublikowano 1 Lipca 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 kita33, w tym konkretnym przypadku Blink Active Foam Forest Berries. radex1978, u mnie sie to sprawdza. Mi nie zalezy zeby piana lezala na aucie niewiadomo ile. Z reguly wczesniej zaczynam splukiwac tak czy siak. Wszystko kwestia kilku czynnikow: - mocy przerobowej konkretnej myjki - twardosci wody - temperatury wody - pienistosci samej piany
GR_BKP Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 a sprawdzałeś może ile myjka dokłada Ci wody przy pianowaniu?
Moderator krd Opublikowano 1 Lipca 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 GR_BKP, jeszcze nie. Mialem to kiedys zrobic, ale jakos nie bylo okazji. Wezme wiadro nastepnym razem i zrobie testa...
Nużyn Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2014 Dziś znów myłem glorią. Jak wlałem 50ml VP NSF to niestety ale leciało z dyszy jak pianka do golenia. Jak dałem mniej VP NSF, jakieś 20ml to już było ok. Ładnie piana leciała, auto dosyć dobrze pokryło się pianą. Tylko czy w takich proporcjach 20ml-980ml nie jest to za sałbe do mycia. Jeszcze spróbuję patent z poluzowaniem końcówki i dołozeniem uszczelki, ewentualnie użyję taśmy teflonowej do gwintów. Jak to nie pomoże to chyba reklamacja tej glorii. Zobaczymy, dam znać jak będzie.
Tomek WRO Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2014 Nużyn, powinieneś raczej pisać w temacie o ręcznej pianownicy. Po pierwsze VP NSF nie jest jakąś mega super pianą w dodatku krótko leży na aucie. Kombinuj z filcami. Proporcje piany z reguły przyjmuje się na ok. 40-50ml na litr wody. Ale to bardzo ogólnie, wiele zależy od dyszy, filców i tej mieszanki wody+piana.
iljash Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2014 Kurde ta piana panowie wam wychodzi cudowna musze chyba u siebie rozebrac PA i wymoczyc w occie, bo moze ta cholernie twarda woda i kamien zaburza jej prace, lub poprostu slaby karcher K2 nie pozwala na uzyskanie takich efektow jak u was ; / rozrabiam w miare podobno stezenie 50 ml piany do PA i 500 ml wody, jak chce bardziej na bogato to 90 ml + 900 ml wody
sobiepan Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2014 Lub po KAŻDYM użyciu przepłukać Pa czystą wodą.Ja tak robię i żadnych problemów Rozbierałem kiedyś profilaktycznie sitko i stan idealny!!.
iljash Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2014 oj uwierz mi , ze mega dokladnie plukam pod cisnieniem kazdy otwor i przeplukuje na wylot ile sie da, u mnie woda to poprostu "beton" tak twarda i widac to po wszystkim, wiec samo plukanie nic nie da jak masz taka wode
Szary93 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2014 Panowie mam problem z PA, używam ją od około roku i byłem bardzo zadowolony robiła super piane, teraz niestety leci samo mleko prawie że przeźroczyste mimo to że daje takie same dawki około 150 ml piany na 1L. Co jest nie tak ? Wiem że w środku jest sitko i trzeba je wyczyścić, tylko jak ją bezpiecznie rozebrać w którym miejscu mam rozkręcić ?
faraon3021 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2014 Popatrz http://www.detailingworld.co.uk/forum/s ... hp?t=84349 http://ww.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php ... 83d0f7a57e
Szary93 Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2014 faraon3021, dzięki wielkie już wiem wszystko
Rekomendowane odpowiedzi