Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator
Opublikowano

blaszczu, nie ma co oszczędzać :acute:

na dobrze przygotowane auto idzie 4-6 gr wosku, puszka ma 226 gr :roll:

co do wyboru cleanera to chwile wcześniej jest moja opinia ;)

Opublikowano
a bo Esclate to cleaner, a nie oszusto-wypełniaczo-glaze

SJake, czemu w takim razie przypisywać efekt, który uzyskał Evo w swoim teście?

isdsc02749.jpg

Jezeli połączenie żółtego pada 3M i Escalate faktycznie daje taki efekt bez wypełnienia, to EL jest dobrą pastą finishową ;)

Opublikowano

Pepper, EL zawiera lekko ścierne cząstki o małej gradacji i delikatnie odżywia - jak w przypadku większość past, politur, cleaner'ów. W połączeniu z żółtym 3M, który jest padem typu polishing można uzyskać dobre rezultaty - zależnie od lakieru i defektów. Na 3m nawet polerując samą wodą można ugrać całkiem, całkiem.

But... cały szkopuł w tym, że w porównaniu do przytoczonej konkurencji Esclate ma się mocą wypełnienia jak piwo do wódki ;)

Opublikowano

Pad zółty 3m to taki dziwny pad, miękki ale mocno tnie i hologramów nie zostawia. Za to daje maszynie mocno w kość, stawia bardzo mocny opór na lakierze, btw, dwie budżetowe maszyny spaliłem w czasie testów właśnie na tym padzie podlanym pastą scholla. Pewnie w połączeniu z delikatnymi ściernymi właściwościami tym tkwi sekret tego testu oraz oczywiście w miękkości lakieru, nie chce mi się szukać tego tematu, co to za auto na foto?

Z opinii znajomych którzy używali tego produktu, nie wypełnia.

Opublikowano
po ostatniej robocie, większość "środkowych" padów poleci na giełdę, a żółtego 3M chyba zakupię karton... :kox::good: :good: :good:

Myślałem że zostaje tylko futro "beret" + zielony korek i niebieski pad 3m + granatowy korek :dontknow::dontknow::dontknow:

:mrgreen:

Opublikowano
Pad zółty 3m to taki dziwny pad, miękki ale mocno tnie i hologramów nie zostawia.

miałoby to potwierdzenie w tej robótce

http://www.detailingworld.co.uk/forum/s ... p?t=188384

chyba muszę kupić żółtego 3M bo jednak zauważalna korekta przy cleanerowaniu nie jest zła

Na bardzo miękkim lakierze uważaj na hologram, np niebieski pad 3m potrafi zostawić holo na lakierze wodnym na ściernym clenaerze, w ogóle niebieski pad to jakaś porażka. A jak ci mówiłem w zeszłym roku na zlocie, że niektórymi padami to można nawet wodą polerować to się śmiałeś ;)

Panowie nie zastanowiło was nigdy jak to jest , że takie koszmarne hologramy jakie zielony korek zostawia na lakierze są tak bezbłędnie usuwane, przez zółty korek i żółty pad? Dla mnie to najlepszy tego typu pad na rynku a mam tych padów pół szafy ;) Zółty korek zresztą też nie jest zły, system 3M może jest i przestarzały pod względem składu chemicznego ale jest idealnie dopracowany pod względem współpracy między cutting i finish, wymaga trochę wprawy przy aplikacji zielonego korka ale wszytko jest kwestią nabytych umiejętności, Ubung macht den Maister.

Opublikowano
Na bardzo miękkim lakierze uważaj na hologram, np niebieski pad 3m potrafi zostawić holo na lakierze wodnym na ściernym clenaerze, w ogóle niebieski pad to jakaś porażka. A jak ci mówiłem w zeszłym roku na zlocie, że niektórymi padami to można nawet wodą polerować to się śmiałeś ;)

chyba zauważam podobną tendencję z białym padem Lare (taki finish ale minimalnie twardszy od czarnego - coś właśnie jak niebieski 3m) który przy pracy z LP zarówno na moim ori betonowym 16 letnim vw jak i na ojca 2 letnim vw zrobił mi raz całkiem fikuśne holo. Poprawiłem czarnym i było ok

Opublikowano

Jeżeli masz dobrze przygotowany lakier to wystarczy IPA + 601 (chociaż 601 oczyszcza lakier i przedłuża żywotność sealantów Duraglossa! Nie wiem jak to będzie wyglądać z 845?, chodzi o żywotność). Jeżeli nie, to 652 będzie jak najbardziej wskazany (oczyści lakier, usunie swirle i hologramy).

Do cleanera możesz użyć żółtego 3M'a.

Czarny 3M nadaje się bardziej do nakładania politur, glazów. Struktura czarnej gąbki jest bardziej gładka, śliska. Żółtego jest bardziej chropowata, szorstka.

Żółty 3M to mój ulubiony pad do past wykończeniowych i cleanerów.

Opublikowano

Jak już tak zachwalacie tego żółtego 3M to dodam jeszcze że mój zrobił już chyba ze 10 samochód i dalej ma się ok ;)

Sorrki za ott.

Opublikowano
Hej, jaki cleaner polecacie pod Poorboys Natty's RED Wax?? auta koloru srebrnego i czerwonego. I nakladac recznie czy maszynowo? dzieki

ja dzisiaj położyłem pod blue DJ LPL , a później PD Diamond White.

Pewnie sam DJ LPL starczy

Opublikowano

Witam co sądzicie o Finish Kare 300 Hand Glaze chciałbym go dać pod woski których najczęściej używam :

-Chemical Guys Butter Wet Wax

-PB Natty’s Paste Wax Blue

-Collinite 476

-DJ Rainforest Rub

Jako że narazie zaczynam swoją przygodę z auto detalingiem nie chciałbym kupować do każdego wosku inny cleaner Dodam słowo JAK NARAZIE . A może coś polecicie w miarę uniwersalnego będe wdzięczny :mrgreen::-]

Opublikowano

Polecam świetny,niezawodny,dobrze wykonujący swoje zadanie i dający przpiękny blask i wet look CLEARKOTE VANILLA HAND GLAZE . Nie znalazłem niczego ,czego możnaby sie w nim doczepic. Polecam.

Opublikowano
Polecam świetny,niezawodny,dobrze wykonujący swoje zadanie i dający przpiękny blask i wet look CLEARKOTE VANILLA HAND GLAZE . Nie znalazłem niczego ,czego możnaby sie w nim doczepic. Polecam.

Wszystko się zgadza ale dużo wypełnia a to może być zgubne :o:?

Opublikowano

Też nie dajmy się ponieść emocją mówiąc iż fillery to samo zło bo ukrywa niedoskonałości lakieru. Mam u siebie BH i GLOSSWORKZ (producent dopuszcza ich używanie zamiast cleanera i jako AIO) i widać po ich aplikacji naprawdę dużą różnicę. Co lepiej- myślę nad dokupieniem Vanilla Hand Glaze i pomimo planowanej korekty będę te produkty nakładał same lub na cleaner. Oprócz fillerów posiadają tez olejki poprawiające blask i dające ciepły połysk. Do tego eleganckie przyciemnienie koloru (w zależności od produktu).