Skocz do zawartości

Jaki wosk na zimę ?

Big

Rekomendowane odpowiedzi

Ja stosuje cleaner tylko w sezonie, ale z racji tego że usuwa delikatne hologramy(Lime Prime) np. po QD na lekko zakurzonym aucie oraz dlatego że fajnie przyciemnia lakier. Właściwości przedłuzających życie #16 nie zauważyłem(żeby nie powiedzieć że wręcz przeciwnie). Przed zimą, dokładne mycie, IPA i 2 warstwy Colli

SJake, nakładałeś razem z Bonding Agent?

Nie, nie - na golasa ;)

TrackClaw vs hmm...tego...tam... "przepłacony" wosk

Śliskość w przepłaconym jest gorsza... za to wygląd inny, dotyk inny. Po trackclaw - lakier robi sie troszkę "kauczukowy", po "drogim" fajny efekt szkiełka. Aby ocenić potrzebne są lampy - światła na stacjach benzynowych na przykład...

Trwałość - narazie dostaje ostro, lecz nie ustępuje ;) -

Duragloss Track Claw nie jest sealantem na zimę. Nie do tego został stworzony. Choć i tak jest trwały, bo wytrzymuje około 3 miesięcy. Na zimę z Duragloss jest #111, #105 oraz #104.

Śliskość w przepłaconym jest gorsza... za to wygląd inny, dotyk inny. Po trackclaw - lakier robi sie troszkę "kauczukowy", po "drogim" fajny efekt szkiełka. Aby ocenić potrzebne są lampy - światła na stacjach benzynowych na przykład...

Trwałość - narazie dostaje ostro, lecz nie ustępuje ;) -

Wygląd? Śmiem twierdzić, że ciężko znaleźć wosk, który daje lepszy efekt od Track Claw. W dotyku także... Kauczkowy efekt to może być po produktach aspirujących do wyższej półki, które zostały stworzone przez jakąś studentkę chemii :-] Track Claw daje czysty, refleksyjny, szklisty i mokry efekt z dużym połyskiem. Prawda jest taka, że gdyby Track Claw kosztował grubą kasę, to już by tłuszcza na całym świecie śliniła się na samą myśl o nim. Kluczem jest cena.

Track Claw to bardzo zaawansowany produkt. Trzeba też pamiętać o poprawnej aplikacji, aby uzyskać jak najlepsze rezultaty. Należy go dokładnie wymieszać przed użyciem. Po nałożeniu na całe auto, trzeba zostawić na około 30-60 minut i dopiero wytrzeć pozostałości. Nie wolno od razu polewać wodą. Pełną śliskość uzyskuje po 12-24 godzinach.

Tak wygląda Daewoo Nexia po Track Claw (samochód rodziny, więc auto bez korekty i bez zabawy w szczegóły):

trackclaw2.th.jpg trackclaw1.th.jpg

Zdjęcie robione telefonem komórkowym. Bez żadnego retuszu. Lakier bez korekty. Użyty został cleaner Duragloss #101, który super współpracuje z Track Claw.

Car-lack NSC to AIO, ale pozostawia akrylowe zabezpieczenie, więc nie powinno być żadnego problemu. Ale bez wątpienia lepiej sprawdzi się Bonding Agent #601. #601 polepsza efekt, trwałość i umożliwia położenie drugiej warstwy bez odczekiwania 12 godzin.

to teraz ja mam pytanie... zastanawiam się nad sealantem na zimę wraz z dedykowanym cleanerem... co polecacie? zależy mi zarówno na trwałości jak i wyglądzie.

chciałbym żeby wytrzymał co najmniej 2 zimowe miesiące na lakierze :)

zależy mi na łatwości nakładania...