Skocz do zawartości

Meguiar's Ultimate Compound

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieje, że nie zaśmiecę tematu posiadam ultimate compound i dziś po umyciu samochodu (wydawało mi się dość porządnym) nakładałem aplikatorem meguiar`s UC, a polerowałem mikrofibrą i efekt nie był zadowalający...

I teraz pytanie czy może to być wina tego, że powinienem wyczyścić samochód glinką?

I jak nakładałem aplikatorem UC to szybko się brudził.

Proszę o pomoc

skoro aplikator się brudził to znaczy że auto nie było dobrze wyczyszczone przed polerowaniem, raczej nie powinno to mieć negatywnego wpływu na pracę UC, tyle że rozmazujesz te wszystkie syfy po lakierze

• Moderator

prezes99, Zależy co masz na myśli, że efekt nie był zadowalający.

Bo po jednym, ręcznym przeleceniu auta UC raczej cudów nie będzie. Tzn. ryski nie znikną, utleniony lakier pewnie w jakimś stopniu usuniesz.

Trzeba się przyłożyć do polerowania żeby były efekty. Zalecana siłownia itp...

prezes99, Zależy co masz na myśli, że efekt nie był zadowalający.

Bo po jednym, ręcznym przeleceniu auta UC raczej cudów nie będzie. Tzn. ryski nie znikną, utleniony lakier pewnie w jakimś stopniu usuniesz.

Trzeba się przyłożyć do polerowania żeby były efekty. Zalecana siłownia itp...

Zgadzam się że cudów nie będzie ale po nałożeniu UC chciałem spolerować mikrofibrą a nawet ta mgiełka do końca nie schodziła. Pod światło widać było smugi...

rychu, myślę że problem tkwi w tym że kolega nie wie do końca jak to stosować, z tym się pracuje, a nie nakłada, MF nie poleruje, a MF ściąga się resztki pasty. Na temat UC + German można by było napisać doktorat, korzystając z wiedzy jak jest na forum, które w nie jednym przypadku jest potwierdzona zdjęciami. Tak więc czytamy, przyswajamy i jeszcze raz próbujemy.

Tak w ogóle to zaopatrz się w pad tri-color bo na megsowym nie wiele zdziałasz.

Faktycznie pomieszalo mi sie,Srp dobrze zamaskuje niedociagniecia po recznej pracy z UC.

SRP to cleaner z tego co mi wiadomo, a cleanery nie maskują a oczyszczają :) Nie martw się, UC na pewno nie narobisz bałaganu, no chyba że bardzo będziesz się starał :D

• 2 tygodnie później...
Mam nadzieje, że nie zaśmiecę tematu posiadam ultimate compound i dziś po umyciu samochodu (wydawało mi się dość porządnym) nakładałem aplikatorem meguiar`s UC, a polerowałem mikrofibrą i efekt nie był zadowalający...

I teraz pytanie czy może to być wina tego, że powinienem wyczyścić samochód glinką?

I jak nakładałem aplikatorem UC to szybko się brudził.

Proszę o pomoc

Aplikator służy do aplikowania czyli nakładania, a UC trzeba wypracować twardą gąbką np. tri germanem. Ja choć nie zmiażdzyłem efektem korekty po UC, osobiscie jestem bardzo zadowolony z tego połączenia. Jako alternatywa do polerki mechanicznej + odbudowa budżetu domowego napewno jest godna uwagi. Oczywiście wiadomą jest kto na jaki efekt liczy ;)

p1020345w.jpg

p1020340ub.jpg

p1020343w.jpg

ciekawe jaka różnica będzie gdy z czasem znikną wszystkie wypełniacze UC :song:

Nie muszé chyba pisac ze wszystko zostalo wczesniej przetarte IPA. Dla dociekliwych widac spryskiwacz w tle. (w poprzednich fotkach)

p1020320ci.jpg

to odbicie z klapy bagaznika juz po colli 476.

yukon, ty to tylko krytykować potrafisz :P Ja wiem, że to nie 3M czy Menzerna ale z kosmetyków Megsa to chyba jeden z jego lepszych produktów :) Jeżeli z papierkiem wodnym 2000 sobie poradził to z takimi rysami raczej problemów nie będzie miał...

• 3 tygodnie później...

panowie mam pytanie, nie chce zakładać osobnego tematu, na aucie brata (czarny metalik) jest sporo mikro rysek, dokładnie takie jak po myciu w myjniach, do tego lakier przez lata nie był niczym zabezpieczany, był polerowany przez jakiegoś gląba który tylko pogorszył efekt, lakier jest bez życia, przypomina bardziej grafit niż czarny. Boje sie tylko że ultimate compund może być za ostry i pogorsze efekt. Co sądzicie ? plan jest taki żeby nie kupować 15 preparatów, tylko kupić coś co w miare da rade z ryskami i poprawi ogólny blask i głębie. Nie chce wydawać kilkuset złotych bo auto idzie na sprzedaż. Co myślicie ? auto było myte jakąś tam gabką i płynem samochodowym, ale auto średnio wygląda. Dlatego trzeba zrobić jak najlepszy efekt jak najmniejszym kosztem :)