Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yasiek, myjesz szyby tylko nią czy poprawiasz jeszcze jakąś mikrofibrą?

W sensie, strzał płynem do szyb, przetarcie Cloudbusterem i koniec (zero smug, nawet "pod Słońce")?

Opublikowano

saddam, fibra na 4 tak że idealnie wpasowuje się w rękę -> strzał na szybę -> przetarcie fibrą -> obrót na drugą stronę i przetarcie suchą i jest piko bello

Opublikowano

Yasiek, dzięki. :good:

Używałem wielu fibr, tych dedykowanych do szkła jak i innych, i za każdym razem miałem problemy z domyciem szyb za pierwszym razem.

Najlepiej sprawdza się u mnie póki co taki sposób: fibra (jak na zdjęciu poniżej) poskładana na 4 -> kilka strzałów na szybę -> przetarcie -> obrót fibry -> jeden strzał na fibrę -> ponowne przetarcie.

Ale i tak czasami jakąś minimalną smugę podczas wieczornej jazdy (światła latarni) zobaczę. Chodzi mi o wewnętrzną stronę szyb.

Może jestem przewrażliwiony ale jak coś takiego widzę to po przyjeździe do domu jest akcja ponownego mycia wszystkich szyb od wewnątrz. I tak w kółko.

Cloudbustera mam od wczoraj. Niebawem ją przetestuję.

1_waflowa_a.png

Opublikowano

ja od środka używam albo AG CGP a po tym IPA albo Megsa GC. Sam CGP mimo usilnych prób potrafił zostawić maziaje czasem, ale 3 strzały z IPY i wymycie czystą fibrą załatwia sprawę.

Opublikowano

Powiem szczerze że mi byłoby szkoda takiego wafla za ~35zł na szyby. Czasami tam gdzie wycieraczka nie sięga szyba jest dość brudna i po myciu MF jest dość brudny.

Ja używam tych co podawałem wcześniej z Cleanpro 40x40 gramatura: 320g/m2 za 7zł/szt na alledrogo

Wygląda jak ta co Saddam pokazał

Opublikowano

ja u siebie najpierw myję brudną szybę zwykłą fibrą a później jeszcze raz przecieram waflem do czysta

Opublikowano

Ja kupiłem kiedyś jakiegoś Jana niezbędnego , 2 mikrofibry, jedna taka zwykła a druga podobna do tej na zdjęciu, które wrzucił saadam. Psiakam na szybę, wycieram jedną fibrą a potem drugą poleruje do sucha. :D

Opublikowano

My używamy zielonego ręcznika Flexipads dokładne wymiary 55x63 koszt niecałe 30zł jak dla mnie sprawdza się wyśmienicie i jest bardzo trwały :)

• Moderator
Opublikowano

Jak piszecie o mazach od strony wewnetrzenej i myciu zwyklym plynem z fibra to sie nie dziwie. Przetrenowalem wiele sposobow i fibr. Tak na prawde jeden tylko sie sprawdza, a mianowicie AG Car Glass Polish. Po nim nie ma smug i szyba jest po prostu czyta w 100%. Zadne zwykle plyny nie daja takiego efektu. Albo to ja sie nie znam i nie umiem...

:D

Opublikowano

i do tego jeszcze specjalna mikrofibra do szkla i jest idealnie ;) zwykła MF ostatnio nie mogłem dobrze dotrzeć i się meczyłem, wziąłem do szkła i całkiem inna historia :)

Opublikowano

Może i macie rację ale nie podoba mi się zachowanie AG CGP po ok miesiącu- powłoka, która niby ma zapobiegać parowaniu szyb jest uciążliwa i skrapla się od groma wody...

Opublikowano

Mam CGP i jestem w sumie zadowolony, ale mam pewne plamy których nie mogę usunąć. Używał ktoś Duragloss Nu-Glass #755 i może mi porównać te dwa produkty? Jedynie widziałem na Detailing World takie porównanie, ale może ktoś z tego forum też używał tych dwóch produktów.

To jest ten test z DW:

http://www.detailingworld.co.uk/forum/s ... p?t=129943

CGP jest trochę tańszy ale jeśli Nu-Glass jest lepszy to jestem w stanie dopłacić za większą skuteczność i lepszą jakość. Z góry dzięki.

• Moderator
Opublikowano

Molech, w tym tescie, na ktory sie powolales to doslownie nic nie ma. W ogole testem bym tego nie nazywal. Podejrzewam, ze to jest jak z produktami do mycia kol. Na pozornie wygladajace tak samo zabrudzenia potrzeba roznych srodkow bo tak naprawde inaczej dzialaja. Pewnie taka sama sytuacja jest przy szkle. Sa zabrudzenia, ktorych nie usunie jeden produkt, a drugi juz tak.

• Administrator
Opublikowano

Temat z jednym zdjęciem i stwierdzeniem że produkt A sobie nie poradził, a produkt B już tak, bez zdjęć "po" to...sami sobie to nazwijcie.

No ale w końcu, nie pierwszy raz widzę jak "ktoś" się powołuje na ten temat DW, za każdym razem zauważajac że Duragloss jest lepszy niż Autoglym.............. :)8-)

Opublikowano

witam

Ja używam microfibry lub ręczników papierowych, zależy co mi w rękę wpadnie, efekt zawsze jest ten sam. Dodam że używam płynu do mycia szyb zmieszanym z tar removerem w stosunku 2:1. Doskonale odtłuszcza szyby.

Do bardzo uporczywych plam, z którymi płyn sobie nie radzi używam kwasu do kół, działa rewelacyjnie. Spryskuję delikatnie, czekam 2 min i czyszczę fibrą.

Nie będę się tu rozpisywał jakich firm srodków używam, bo myślę że to nie ma znaczenia w tym temacie. Chyba że ktoś bardzo chce :)

Pozdrawiam